Objavljeno: 12.1.2005

MacWorld 2005 z obilico novosti

Prvi mož družbe Apple Steve Jobs se tudi na letošnjem MacWorldu ni izneveril tradiciji, saj je po pričakovanju javnosti predstavil obilico novosti. Tako kot doslej so pred konferenco na plan privrela številna ugibanja in namigi, ki pa so se tokrat izkazali vsi po vrsti za pravilne. Med novostmi tako najdemo nov, najmanjši predvajalnik digitalne glasbe doslej, novega člana družine iMac, ki je hkrati tudi najcenejši Macintosh doslej, pomembne novosti pa najdemo tudi na področju programske opreme.

Novi model predvajalnika digitalne glasbe nosi ime iPod shuffle, za razliko od dosedanjih modelov, ki za hrambo podatkov uporabljajo diske, pa ima najmanjši iPod vgrajen pomnilnik Flash RAM. Predvajalnik meri le X in tehta Y, zato ga je mogoče razmeroma preprosto prenašati s sabo, hkrati pa je dovolj lahek, da ga lahko obesimo celo okoli vratu. Na voljo sta dve različici s pomnilnikom velikosti 512 MB in 1 GB (dovolj za okoli 120 oziroma 240 skladb), obenem pa sta tudi najcenejša iPoda doslej, saj je v ZDA zanju treba odšteti 100 oziroma 150 dolarjev.

Celota je združljiva s programsko opremo iTunes in istoimenskim servisom, posebnost, po katerem je dobila ime pa je sistem izbire glasbe, saj sistem s pritiskom na en gumb iz uporabnikove knjižnice prenese naključno izbrane skladbe. Vgrajeni akumulator zadostuje za 12 ur predvajanja glasbe. iPod shuffle lahko priključimo na računalnik Macintosh ali PC prek vmesnika USB, celota pa lahko deluje tudi kot priložnostni USB ključ za prenos poljubnih podatkov.

Druga, morda še bolj pomembna novost je novi osebni računalnik imenovan iMac mini, ki je najmanjši in najcenejši osebni računalnik družbe Apple doslej. Za razliko od drugih računalnikov iMac tokratna novost nima vgrajenega monitorja, zato so lahko sam računalnik ponudili za rekordno nizko ceno - v ZDA je zanj treba odšteti le 500 dolarjev. Kljub nizki ceni je oprema bogata. Uporabnik lahko izbira med modeloma s procesorji PowerPC G4 pri taktu 1,25 oziroma 1,42 GHz (slednji stane 600 dolarjev), 40 oziroma 80 GB velikem disku, osnovni pomnilnik pa je velik 256 MB. Tu so še optična enota DVD-ROM/CD-RW, vmesniki USB in firewire, grafika Ati Radeon 9200 s 32 MB RAM in izhodom DVI/VGA, modem in omrežna kartica.

Za doplačilo lahko v računalnik vgradimo tudi brezžični vmesnik, vmesnik bluetooth, DVD zapisovalnik in večji pomnilnik. Nad vsem navdušuje predvsem stilno oblikovano ohišje zelo majhnih mer (višina je le okoli 5 cm) in v obliki kocke, ki je minimalistično stilno, a povsem funkcionalno. Kupec si mora seveda za uporabo omisliti monitor, vendar lahko izbira tako med modeli družbe Apple, kot drugimi. Priložena sta operacijski sistem MacOS X in nov programski paket iLife '05.

Novi iLife je komplet različnih večpredstavnih programov, nove različice programa za digitalno fotografijo iPhoto, video urejevalnika iMovie, orodja za pripravo video DVDjev iDVD in programa za ustvarjanje glasbe Garage Band. Vključena je tudi zadnja različica paketa iTunes, ki omogoča nakup digitalne glasbe v Appleovi spletni glasbeni trgovini. Fotografski program prinaša nova orodja za retuširanje fotografij, obdelavo datotek RAW, novo orodje za predstavitve in druge novosti. iMovie zdaj podpira montažo video posnetkov v visoki ločljivosti (HD) in predvsem novega čarovnika Magic iMovie, ki omogoča pripravo video posnetkov z le nekaj kliki na miškine gumbe.

Podobnega čarovnika je dobil iDVD, ki gre tako daleč, da podatke iz video kamere na enoto DVD prenese s pritiskom na samo enot tipko. Za bolj zahtevne nudi 16 novih tem in nove učinke. Največ sprememb je bil deležen glasbeni program Garage Band 2, ki omogoča snemanje na osem stez, omogoča pa spremembo glasbe notacije v realnem času. Za ta program so na voljo tudi dodatne knjižnice glasbil in drugih učinkov. Celoten komplet iLife stane v ZDA 80 dolarjev.

Povsem nov pa je programski paket iWork, ki predstavlja vnovičen poskus družbe Apple na področju pisarniških programov. Paket sestavljata na začetku dva programa - urejevalnik besedil z imenom Pages in predstavitveni program Keynote 2. Apple za zdaj molči, ali bo v prihodnje vključil še kak modul, najbrž pa je moč pričakovati tudi kako preglednico in morda preprosto bazo podatkov. iWork '05 je obenem naslednik nekdanjega paketa AppleWorks, le da je zasnovan na novo in s svežim pristopom, ki temelji na grafičnih sposobnostih sistema MacOS X.

Zanimiv je predvsem nov urejevalnik Pages, ki je namenjen obdelavi različnih besedil in delno tudi preprostemu namiznemu založništvu, oba programa pa brez težav prebirata dokumente narejene z Microsoftovo zbirko Office. Podpirata pa tudi druge standarde, kot so PDF, TIFF, JPEG in Quicktime, Keynote 2 pa po novem omogoča tudi izvoz predstavitev v obliki Macromedia Flash. Apple trdi, da je nov paket namenjen predvsem domači rabi in manj zahtevnim uporabnikom, kar dokazuje tudi nizka cena paketa - 80 dolarjev. Microsoft je že sporočil, da ne glede na vnovični vstop družbe Apple na to področje ne namerava opustiti razvoja paketa Office za računalnike Macintosh.

Omeniti velja tudi, da je Apple na konferenci MacWorld objavil tudi novo različico profesionalnega video urejevalnika Final Cut, ki stavi predvsem na obsežno podporo urejanju video posnetkov z visoko ločljivostjo. Druga zanimivost pa je povezava družbe Apple s številnimi proizvajalci avtomobilov, ki bodo kmalu v svojih novih izdelkih kot opcijo začeli ponujati posebne komplete za uporabo predvajalnikov iPod v avtomobilu. Pred časom so tak dogovor dosegli z družbo BMW in njihovo odvisno družbo Mini, zdaj pa bodo iPodi na voljo tudi v Mercedesih, Volvotih, Ferarrijih, Alfa Romejih in Nissanih.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji