Novice

 • Nova razvojna različica Windows Vista

  Microsoft je sredi decembra širokemu krogu preizkuševalcev (navajajo številko pol milijona) dal na voljo novo različico razvojne kode operacijskega sistema Windows Vista, ki ima vgrajene nekatere pomembne novosti v primerjavi z dosedanjimi izvedbami. Nova različica ima tako vgrajen varnostni paket Windows Defender, dosedanji Antisypware, ki je videti dokaj blizu končni obliki.

  Objavljeno: 21.12.2005več
 • NEC prvi s procesorji Yonah

  NEC je prvi izmed proizvajalcev prenosnikov, ki je objavil nove modele z imenom Lavie RX LR900, ki so zasnovani na novi generaciji Intelovih procesorjev Pentium M z delovnim imenom "Yonah", ki bodo vsebovali dvojno jedro. Čeprav so pri NECu dokaj skopi s tehničnimi podatki, je znano, da bo prenosnik imel 100 GB disk, zapisovalnik DVD DL, sistemski nabor Intel 945 Express in 14-palčni zaslon z ločljivostjo 1400 x 1050 pik. Kljub znatno večji zmogljivosti so pri NECu omogočili še bolj učinkovito gospodarjenje z energijo (trajanje delovanja vsaj 4 ure), hkrati pa ohranili težo približno 2 kg. Natančnejši tehnični podatki bodo znani januarja, ko bo Intel predvidoma predstavil nove procesorje, cena prenosnika pa naj bi bila nekaj nižja kot 2.000 dolarjev.

  Objavljeno: 21.12.2005več
 • Janus je BrandZ

  Po skoraj letu dni zamude je Sun končno objavil sadove projekta "Janus", katerega cilj je bilo izvajanje programov za Linux neposredno na podlagi (Open) Solaris za procesorje x86 in x86/64.

  Objavljeno: 20.12.2005več
 • Videokonferenčni sistem prihodnosti

  Hewlett-Packard je predstavil nov videokonferenčni paket, ki z vrhunsko tehnologijo skuša nadomestiti potrebo po sestankovanju v živo. Za razliko od dosedanjih videokonferenčnih sistemov HP Halo Collaboration Suite uporablja strojno in programsko opremo, ki zlahka prekaša vse dosedanje izdelke na trgu. Že v najmanjši različici paket sestavljajo trije veliki plazemski zasloni, vrhunska video oprema za snemanje v visoki ločljivosti, poseben sistem razsvetljave in namenska programska videokonferenčna oprema. Ker so zasloni postavljeni drug ob drugem, ustvarijo okolje, kjer je videti, da so sogovorniki na drugi strani mize.

  Objavljeno: 20.12.2005več
 • Nova alternativa enciklopediji Wikipedia

  V začetku januarja bo na spletu zaživela nova spletna enciklopedija Digital Universe, ki obljublja drugačen pristop in bolj verodostojne informacije, kot jih nudi priljubljena Wikipedia. Nov brezplačni spletni servis, ki se ne bo preživljal z reklamami, naj bi verodostojnost informacij zagotavljal predvsem z avtorizacijami besedil, za kar bodo poskrbeli izbrani najboljši strokovnjaki za posamezna področja z vsega sveta. Informacije bo sicer lahko prispeval vsakdo, vendar bodo avtorizirane in neavtorizirane vsebine jasno ločene s posebnimi oznakami. Informacije bodo poleg tega združene v posebne portale, ki bodo združevali podobne teme, na primer globalno segrevanje, področje letalstva in tako dalje.

  Objavljeno: 20.12.2005več
 • Benq C800

  Podjetje Benq se vse bolj uveljavlja tudi kot proizvajalec digitalnih fotoaparatov, javnost pa želijo prepričati predvsem z novim modelom C800, ki ponuja ločljivost 8 milijonov pik za ceno le okoli 260 dolarjev. Fotoaparat premore 3-kratni optični zum, 2,4-palčni zaslon LCD, poleg digitalnih fotografij pa omogoča tudi snemanje video posnetkov v zapisu MPEG 4. V osnovi je vgrajen 32 MB pomnilnik, kar lahko razširimo s karticami Secure Digital. Kot zanimivost - fotoaparat ima vgrajen tudi mikrofon in zvočnik za snemanje zvočnih posnetkov, ob video posnetkih ali brez njih. Zmogljiv procesor omogoča povrh vsega hitro zaporedno slikanje - do 4 slike na sekundo.

  Objavljeno: 20.12.2005več
 • Boljše orientiranje z GPS v Sloveniji

  GeoSet, slovenski zastopnik prizvajalca naprav GPS Garmin, je predstavil nekaj novosti s področja zemljevidov za rabo v napravah GPS. Prva je navigacijska karta AdriaRoute različice 1.30. Ima izboljšano točnost podatkov o cestnem omrežju v Slovenij, na Hrvaškem ter v BiH, dodanih pa je tudi nekaj novih hrvaških mest. Slovenska mesta so pokrita v celoti, 6 mest z okolico pa tudi s hišnimi številkami. Skupno tako AdriaRoute obsega za 210.000 km prometnic in 21.000 oznak storitev, zanimivosti ...

  Objavljeno: 19.12.2005več
 • Fotoaparat s 39 milijoni pik

  Podjetje Phase One je objavilo nov dodatek z digitalnim tipalom za profesionalne fotoaparate, ki zmore zajeti slike z ločljivostjo kar 39 milijonov pik. Phase One P45 deluje z fotoaparati kot so Contax in Mamiya, omogoča pa izdelavo fotografij z ločljivostjo 7.216 x 5.412 pik z enkratno in 10.600 x 7.216 z dvojno osvetlitvijo. Izdelek je namenjen predvsem izdelavi profesionalnih fotografij za reklame in studijski fotografiji, zmore pa izdelati do 35 slik na minuto in prenos podatkov s hitrostjo 20 MB/s. Podatki se prenašajo tipično neposredno v računalnik, saj so pri najvišji ločljivosti slike velike kar 117 MB.

  Objavljeno: 19.12.2005več
 • Gmail za mobilne naprave

  Google je objavil novo storitev elektronske pošte Gmail Mobile, ki je namenjena uporabnikom mobilnih telefonov in ročnih računalnikov. Storitev deluje na telefonih z vgrajenimi spletnimi brskalniki, videz poštnega odjemalca pa je prilagojen velikosti zaslona na napravi. Uporabniki lahko na telefonu pregledujejo tudi slike v poštnih sporočilih in pripete dokumente, povrh vsega pa so pri Googlu vgradili podporo za odgovor s telefonskim klicem, če je v elektronskem sporočilu tudi številka pošiljatelja sporočila. Gmail Mobile omogoča tudi sinhronizacijo elektronskih sporočil med mobilno napravo in strežnikom. Servis je za zdaj na voljo v preizkusni različici in le ameriškim uporabnikom, v končni različici pa bo na voljo tudi drugim.

  Objavljeno: 19.12.2005več
 • Microsoft Exchange Server 12 Beta

  Microsoft je izbrani skupini preizkuševalcev že poslal prvo beta različico novega poštnega strežnika Exchange Server z delovno oznako in imenom "12", ki bo objavljena v dokončni podobi konec leta 2006 ali v začetku 2007. Nova različica bo prinesla oblico novosti, tako za upravitelje, kot uporabnike sistema. Upravitelji bodo tako dobili povsem novo orodje za nadzor in upravljanje strežnika z imenom Exchange System Manager, ki bo omogočalo nadzor enega ali več strežnikov na bolj pregleden in enostavnejši način, kot doslej. Exchange 12 bo obenem dobil novo podporo za avtomatizacijo s skripti prek ukazne vrstice (projekt Monad), na strežnike (enega ali več hkrati) pa bo moč preprosto namestiti samo tiste gradnike, ki so potrebni (server roles). Exchange 12 bo obenem prvi Microsoftov programski strežnik, ki bo narejen le za 64-bitno okolje.

  Objavljeno: 19.12.2005več