• OneCare Beta

    Microsoft je predstavil razvojno različico beta varnostne spletne storitve Windows OneCare Live, ki po mnenju mnogih predstavlja najdaljši korak največjega izdelovalca programske opreme na trgu izdelkov za krepitev računalniške varnosti. Razvojna različica je vsem brezplačno dostopna za prenos, kar naj bi po mnenju razvijalcev prispevalo k odpravi čim večjega števila napak, podobno kot je značilno za odprtokodno programsko opremo.

    Objavljeno: 1.12.2005
  • Nokia 9300i Communicator

    Uspešna Nokiina serija Communicator se lahko pohvali s prenovljenim modelom 9300, ki se zdaj imenuje 9300i Communicator. Kot je moč sklepati že iz imena, je nov mobilnik zelo podoben svojemu predhodniku, kljub temu pa dodaja pomembno novost - povezljivost Wi-Fi, s katero je model 9300i po zmogljivostih praktično izenačen s precej večjim modelom 9500. 9300i Communicator namreč kljub prenovi ohranja zunanjo podobo prejšnjega modela ter nizko maso in majhne mere.

    Objavljeno: 1.12.2005
  • Jake2

    Deset let razvoja jave je prineslo merljive rezultate. Java je primerna tudi za akcijske igre. Nemški programer je javno objavljeno kodo igre Quake2 prenesel v javo in rezultat je pred nami. Jake2, kot se prenos imenuje, deluje tudi na slabših sistemih s hitrostjo, povsem primerljivo izvirniku, ki je napisan v jeziku C. Jake2 je seveda več kot le Quake2 v javi, v resnici je prenesen celotni 3D pogon, kar ponuja drugim razvijalcem možnost, da ga uporabijo za lastne 3D igre v javi.

    Objavljeno: 1.12.2005
  • Širokopasovno kodiranje

    IBMov procesor Cell je že razburkal razvijalsko srenjo, nedavno pa je podjetje objavilo tudi nekatere podrobnosti programiranja tega večjedrnega procesorja. Poglavitna značilnost procesorja Cell je 9 jeder, izmed katerih jih je 8 (Synergistic Processor Elements) namenjenih hitremu, sočasnemu preračunavanju z realnimi števili, kar je kot naročeno za hitro obdelavo širokopasovnega pretoka podatkov, kot je npr. živa TV slika visoke ločljivosti. Obilje jeder in še več procesorskih registrov, namenjenih sočasnemu delu, niso ravno vsakdanje orodje programerja, zato so vsi napotki še kako dobrodošli. Procesor Cell bo našel dom v prihajajoči igralni konzoli PlayStation 3, zanimiva prihodnost pa se mu obeta tudi v ostalih izdelkih Sonya, Toshibe in IBMa. Slednji je že nakazal, da ga lahko pričakujemo tako v delovnih postajah kot strežnikih, prva dva pa bi okoli procesorja Cell znala zgraditi tudi številne naprave zabavne elektronike.

    Objavljeno: 1.12.2005
  • Slovenska predstavitev Microsoftovih novosti

    V Ljubljanskem hotelu in kongresnem centru Mons danes poteka slovenska predstavitev svežih različic dveh ključnih Microsoftovih izdelkov, podatkovnega strežnika SQL Server 2005 in razvijalskega okolja Visual Studio 2005. Izdelka sta del najsodobnejše Microsoftove programske podlage, namenjene razvoju najrazličnejših programov, od samostojnih programov za Okna, preko spletnih storitev do kompleksnih rešitev, zgrajenih na temelju storitveno usmerjene arhitekture (SOA).

    Objavljeno: 30.11.2005
  • PSP z RSS in WMA

    Izšla je nova različica strojne programske opreme za Sonyjevo prenosno igralno konzolo PlayStation Portable, ki je že skoraj 3 mesece na voljo tudi v Sloveniji. Sony Computer Entertainment je dodal podporo za priljubljeno tehnologijo spremljanja novic RSS in za Microsoftov zapis glasbe Windows Media Audio (WMA).

    Objavljeno: 30.11.2005
  • KDE 3.5

    Izšla je nova različica namiznega okolja KDE, ki v veliki meri zaznamuje grafično podobo številnih distribuicij Linuxa in nekaterih drugih operacijskih sistemov, ki temeljijo na Unixu.

    Objavljeno: 30.11.2005
  • Firefox 1.5 je tu

    Po več kot enem letu je izšla nova različica priljubljenega odprtokodnega brskalnika, ki je nastal na zapuščini Mozille. Najpomembnejša pridobitev Firefoxa 1.5 je sistem za samodejno posodabljanje, ki omogoča precej hitrejšo nadgradnjo brskalnika, brez ponovnega prenosa celotne namestitve, ki je bil potrebno doslej. S tem sistemom se je v prvi vrsti povečala varnost Firefox, saj bodo uporabniki imeli pogosteje nameščeno najnovejšo različico, izboljšano pa je tudi posodabljanje razširitev.

    Objavljeno: 30.11.2005
  • Prostokodni razvijalski novosti

    Med nami sta novi različici priljubljenih razvojnih pripomočkov. Spletne programerje, ki prisegajo na odprto kodo, bo razveselil novi PHP. Zdaj že pri različici 5.1.1., prinaša nekatere zanimive novosti. Nadgradnja je za obstoječe uporabnike petega rodu PHPja nujna že zaradi številnih varnostnih popravkov in odpravljenih hroščev (preko 400), novost je tudi izboljšana koda za delo z datumi, nove različice knjižnic SQLite, PCRE in PEAR, v že tako bogat nabor funkcij pa smo pridobili še 30 novih.

    Objavljeno: 30.11.2005
  • Telekom o trženju svojega omrežja

    Predstavniki Telekoma so na tiskovni konferenci spregovorili o trenutnem dogajanju na telekomunikacijskem tržišču, katerega največji del so prav sami.

    Objavljeno: 29.11.2005
  • Plextor PX-750UF

    Plextor je predstavil nov zunanji DVD-zapisovalnik PX-750UF z možnostjo večkratnega zapisovanja. Zunanji pogon s 16-kratno hitrostjo zapisovanja je namenjen srednje zahtevnim uporabnikom. Z dvojnim vmesnikom USB2.0 in IEEE 1394 (Firewire) omogoča izjemno prilagodljivost in preprosto uporabo. Plextorjeva najnovejša enota vključuje tako zmožnost DVD-RAM kot dvoslojni +/-R.

    Objavljeno: 29.11.2005
  • Ekstremni prenosnik

    Kot je moč sklepati že iz imena, so prenosni računalniki v prvi meri namenjeni delu na terenu. In ker nekatera delovna mesta iz higienskih, vremenskih in še kakšnih razlogov ne dopuščajo uporabe običajnih prenosikov, podjetja izdelujejo okrepljene različice, ki so kos tudi najzahtevnejšemu okolju.

    Objavljeno: 29.11.2005
  • Največji upogljivi LCD

    Samsung Electronics je predstavil upogljivi zaslon LCD z diagonalo 7 palcev, ki dokazuje, da se lahko v ne tako oddaljeni prihodnosti nadejamo izdelkov, ki bodo služili kot e-knjige. Zaslon je podoben običajnim zaslonom LCD, ki jih srečujemo v prenosnikih, TV-sprejemnikih in računalniških zaslonih, vendar je namesto s stekleno ploščo prekrit z elastično plastiko, ki mu omogoča upogljivost. Samsungovi predstavniki zagotavljajo, da zaslona ni mogoče prelomiti, ločljivost pa znaša 640 × 480 pik. Zaslon ima dvakrat večjo površino od modela, ki ga je podjetje predstavilo januarja.

    Objavljeno: 29.11.2005
  • Zlivanje ogrodij

    Za razvoj spletnih programov v javi imamo na voljo cel kup ogrodij. Temeljna storitev strežniški programčkov je bila razširjena z orodji, kot so Struts, Java Server Faces in WebWork. Čeprav je izbira ponavadi dobra stvar, je za spletno ogrodje, ki mora ponujati vedno nove storitve, združevanje naporov gotovo dobrodošla sprememba, še posebej med programerji, ki pogosto zaradi osebnih in dokaj nepomembnih stališč drobijo projekte in pričenjajo z razvojem lastne, boljše rešitve, ki pa le redko preživi na daljši rok.

    Objavljeno: 29.11.2005
  • Starševski nadzor v PlayStation 3

    Sony je napovedal, da bo v prihajajoči konzoli PlayStation 3 ponudil starševski nadzor. S tem korakom se bo pridružil preostalima dvema velikima izdelovalcema konzol za videoigre, ki staršem že zdaj pomagata omejiti dostop njihovih otrok do iger, ki niso primerne za njih. Omejitev dostopa je sicer prisotna tudi v konzoli PlayStation 2, a samo za gledanje filmov, ne pa tudi za igranje iger.

    Objavljeno: 28.11.2005
  • Nizozemci nočejo končnic

    Nizozemsko podjetje UnifiedRoot se je lotilo projekta, ki odpravlja uveljavljene končnice spletnih naslovov, kot so .com, .org in .si, in jih nadomešča s poljubnimi besedami, ki so lahko države, imena podjetij ali celo izmišljene besede.

    Objavljeno: 28.11.2005
  • Samsung povečuje delež

    Raziskava trga mobilnih telefonov analitične hiše IDC ugotavlja, da je podjetje Samsung Electronics nedavno prehitelo Motorolo in tako postalo drugi najuspešnejši prodajalec mobilnikov v zahodni Evropi.

    Objavljeno: 28.11.2005
  • iTunes prehiteva trgovine

    Glasbene založbe se že dolga leta trudijo omejiti piratstvo glasbenih plošč, a so pri tem dokaj neuspešne; spomnimo se samo na pred kratkim odkrito neslavno zaščito v ploščah podjetja Sony BMG. Zdi se, da so k omejevanju piratstva še največ pripomogle internetne prodajalne glasbe, na čelu z najbolj razširjenim iTunes Music Storom.

    Objavljeno: 27.11.2005
  • Maxellov holografski medij

    Medtem ko se razvijalci neposrednih naslednikov medija DVD niso uspeli dogovoriti o združljivosti oz. poenotenju tehnologij, se na obzorju že pojavlja nov igralec, ki bi utegnil korenito skrajšati življenjsko dobo medijev HD-DVD in Blu-ray. Ameriško podjetje InPhase Technologies se je povezalo z Maxellom, ki je v večinski lasti Hitachija, in razvilo prototip optičnega medija, ki temelji na holografski tehnologiji pomnjenja.

    Objavljeno: 27.11.2005
  • Java prehitela C++

    Programski jezik Java je po številu registriranih projektov na SourceForge prehitel C++ in se s tem povzpel na prvo mesto. Oba jezika se približujeta meji 17.000 prijavljenih projektov, z nekaj 100 projekti zaostanka pa jima sledi C. Na četrtem mestu je PHP, s precejšnjim zaostankom pa sledijo Perl, Python, C#, JavaScript in Visual Basic.

    Objavljeno: 26.11.2005
  • IDC BI Roadshow CEE 2005

    Zaključila se je prva konferenca na temo poslovnega obveščanja mednarodne analitske hiše IDC v Sloveniji, IDC BI Roadshow CEE 2005. Dogodka se je udeležilo več kot 150 tehničnih, izvršnih ter finančnih direktorjev, upravljavcev podatkovnih skladišč, načrtovalcev IT ter direktorjev informatike iz več kot stodvajsetih slovenskih podjetij in organizacij. Konferenca je med drugim postregla z odgovori na vprašanja, kakršna so: kako kar najučinkoviteje integrirati rešitve poslovne analitike v obstoječe poslovne procese in sisteme v podjetja ter organizacije, kakšna je situacija na slovenskem trgu v primerjavi z ostalimi trgi regije, kakšna orodja in rešitve poslovnega obveščanja se pri nas najpogosteje uporabljajo, kako kar najuspešneje kosolidirati in analizirati podatke ter namestiti sistem za obveščanje in poslovno načrtovanje in nenazadnje, kako v vsakodnevni praksi uporabljati terminologijo in metodologijo s področja BPM (Business Performance Management).

    Objavljeno: 26.11.2005
  • Predstavljen Delphi 2006

    Konec novembra je Marand v ljubljanskem Koloseju predstavil Borlandovo novo razvojno okolje – Delphi 2006. Na predstavitvi se je zbralo več kot sto programerjev, ki so v ne predolgi predstavitvi spoznali nekaj od najpomembnejših novosti. Na kratko omenimo le nova orodja za preurejanje programov (refaktoring), izboljšan urejevalnik, podporo za modeliranje v vseh različicah orodja, ogrodje ECO 3 in nov jezik – po novem je v enotno delovno okolje vključen tudi Borlandov prevajalnik za C++.

    Objavljeno: 25.11.2005
  • Tehnologija RFID omogoča hitro povrnitev investicij

    Sodeč po neodvisni raziskavi raziskovalnega centra RFID Research Center v okviru univerze iz Arkansasa naj bi tehnologija radijskih oznak RFID omogočala zelo velike prihranke že v razmeroma kratkem času. Raziskava je pokazala, da je doslej največji uporabnik nove tehnologije, ameriška trgovska veriga Wal-Mart, v manj kot letu dni s pomočjo RFID uspel zmanjšati pomanjkanje blaga v maloprodaji za več kot 16% v primerjavi z letom pred tem. Nova tehnologija je omogočila predvsem bolj učinkovito planiranje zalog in nabavo, kar je ključno v trgovskem procesu. Po drugi strani so na isti način uspeli tudi močno zmanjšati nezaželene zaloge v skladiščih, saj lahko upravitelji trgovin načrtujejo naročila na podatkih, ki so precej bolj ažurni, kot v preteklosti.

    Objavljeno: 25.11.2005
  • IBM razširil ponudbo rešitev za arhiviranje podatkov

    IBM je predstavil nove izdelke za arhiviranje podatkov namenjene srednje velikim in velikim podjetjem, ki ponujajo tako večjo zanesljivost in varnost, kot tudi hitrejše arhiviranje in iskanje po arhivih. Novi izdelki ponujajo izboljšano virtualizacijo, razširljivost in najhitrejši prenos podatkov na trgu.IBM Storage System TS1120 predstavlja najhitrejšo tračno enoto na trgu in je naslednik priljubljene enote IBM 3592. TS1120 je pri prenosu podatkov 100 MB/s kar dvakrat hitrejši od predhodnika in s 500 GB ponuja skoraj dvojno zmogljivost, hkrati pa še naprej ohranja možnost dela s prejšnjimi kasetami.

    Objavljeno: 25.11.2005
  • Novi prenosiki Chiligreen

    Chilligreen prenavlja ponudbo svojih prenosnikov z novimi modeli za domačo rabo in novimi 17-palčnim modelom. Za najširše množice bo zanimiv model chiliGREEN 550, ki je na voljo v treh različicah, s procesorji Intel Celeron M 1,4 GHz ali Intel Centrino 1,73 GHz, pomnilnikom 256 ali 512 MB, disku 40 do 60 GB in optičnem zapisovalniku DVD/CD-RW ali DVDRW/DL. Vse različice serije imajo 15-palčni zaslon in bogat nabor vmesnikov. Cena je zelo privlačna, saj se prične pri 660 evrih.

    Objavljeno: 25.11.2005
  • Dell širi ponudbo večnamenskih naprav

    Dell je predstavil novo večnamensko napravo Dell Photo All-In-One Printer 964, ki so odlično odreže tudi pri tisku digitalnih fotografij. Izdelek je namenjen tako domačim uporabnikom, kot podjetjem, podpira pa tiskanje, optično branje, fotokopiranje in faksiranje dokumentov. Dell Photo All-In-One Printer 964 zmore natisniti 26 črno-belih in 20 barvnih strani na minuto, vključen je podajalnik papirja za 50 listov. Za delo s fotografijami so vgrajeni bralnik pomnilniških kartic, vmesnik Pictbridge, predogled fotografij pa je mogoč na 2,4-palčnem zaslonu LCD.

    Objavljeno: 25.11.2005
  • Microsoft CRM 3.0 v prvem četrtletju 2006

    Microsoft je objavil javno razvojno (beta) različico naslednje generacije paketa za upravljanje odnosov s strankami Microsoft Dynamics CRM 3.0. Nova različica prinaša tesnejšo povezljivost s pisarniškim paketom Office in povsem nova orodja za prilagoditev programskega paketa specifičnim potrebam posameznih podjetij. CRM 3.0 prinaša nova orodja za pospeševanje trženja, kot so seznami poslovnih priložnosti, orodja za spremljanje prodajnih akcije in orodja za analizo odgovorov kupcev oziroma uporabnikov. Nova različica močno sloni na orodju SQL Reporting Services v bazi SQL Server, ki je temelj za uporabo novega paketa.

    Objavljeno: 24.11.2005
  • Nova Lexmarkova serija E

    Lexmark nadaljuje s prenovo svojih tiskalnikov, tokrat pa so na vrsti člani najmanjše družine Lexmark E34x. S kompaktnimi dimenzijami in prijazno ceno so novi tiskalniki primerni za majhna in srednja podjetja, po zmogljivosti in opremljenosti pa segajo razred višje. Ohiške ima povsem novo obliko in črno-srebrni barvno kombinacijo, izstopa pa nov krmilni modul z dvovrstičnim zaslonom LCD. V novi seriji so na voljo tri različice tiskalnikov, vsi zmorejo natisniti do 28 strani na minuto, prvo stran natisnejo že v 7,5 sekunde in tiskajo s pravo ločljivostjo 1200x1200 pik na palec. Standardno imajo vgrajenega 32MB pomnilnika, ki je razširljiv do 128MB. Razširjen je tudi nabor tonerjev, poleg obeh s kapaciteto 1.500 in 2.500 natisnjenih strani si je mogoče omisliti tudi takšnega, ki zmore natisniti 6.000 strani. Vsi so opremljeni vzporednim in USB vmesnikom, na voljo pa so tudi omrežne različice.

    Objavljeno: 24.11.2005
  • HTPC po Bang & Olufsenu   

    Svetovno znani proizvajalec ezoteričnih Hi-Fi naprav Bang & Olufsen je predstavil svoj prvi stiliziran večpredstavni računalnik za hišno kino. Sistem z imenom BeoMedia 1 združuje možnost predvajanja video in zvočnih posnetkov ter internetnih radijskih postaj. Sistem temelji na osebnem računalniku z Intelovim procesorjem in operacijskim sistemom Windows XP, B&O pa je zanj razvil poseben grafični vmesnik in ni uporabil obstoječe HTPC rešitve, kot je na primer Windows XP Media Center Edition. Računalnik omogoča snemanje in hranjenje podatkov na lokalnem disku velikosti 160 GB, posebnost pa je podpora za predvajanje v pretočnem zapisu prek lastnega ožičenega vmesnika BeoLink, ki povezuje različne izdelke proizvajalca.

    Objavljeno: 24.11.2005
  • Makedonija bogatejša za internetni iskalnik v slovenski lasti

    Slovensko podjetje Noviforum je uradno predstavilo nov internetni iskalnik www.pogodok.com.mk, ki omogoča iskanje po spletnih straneh v Makedoniji. Iskalnik je popolnoma prilagojen makedonskemu in albanskemu jeziku v cirilici in latinici, upošteva slovnična pravila ter omogoča hitro in preprosto iskanje želene informacije. Pri razvoju makedonskega iskalnika je Noviforum uporabil izkušnje pridobljene z razvojem in upravljanjem iskalnika Najdi.si, ki ravno v tem času praznuje peto leto svojega delovanja. Nov makedonski iskalnik bo uporabljal enako tehnologijo kot slovenski Najdi.si, hrvaški Pogodak.hr in srbski Pogodak.co.yu. Noviforum s tem nadaljuje vizija širjenja v dvanajst držav srednje in JV Evrope, zato se obetajo še drugi lokalizirani iskalniki.

    Objavljeno: 23.11.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji