Objavljeno: 30.11.2005

Slovenska predstavitev Microsoftovih novosti

V Ljubljanskem hotelu in kongresnem centru Mons danes poteka slovenska predstavitev svežih različic dveh ključnih Microsoftovih izdelkov, podatkovnega strežnika SQL Server 2005 in razvijalskega okolja Visual Studio 2005. Izdelka sta del najsodobnejše Microsoftove programske podlage, namenjene razvoju najrazličnejših programov, od samostojnih programov za Okna, preko spletnih storitev do kompleksnih rešitev, zgrajenih na temelju storitveno usmerjene arhitekture (SOA).

V uvodnem predavanju je direktor slovenske podružnice Microsofta, Jaka Stele, poudaril izjemne zmogljivosti nove podlage, predvsem stopnjevano zmogljivost (scalability), ki je mogoča že na relativno poceni strojni opremi, če jo povežemo v gručo. Velik uspeh po njegovih besedah doživlja tudi razvojna podlaga .net, ki je v rabi kot prevladujoče razvojno ogrodje v veliki večini vodilnih podjetij, strežnik SQL Server pa je po številu prodanih licenc daleč pred konkurenco.

SQL Server 2005, ki je bil v razvoju dolgih pet let, je izjemno pomembna nadgradnja, ki prinaša izboljšave za maksimalno razpoložljivost, napredna orodja za analizo OLAP, poročanje in poslovno obveščanje. Brez dvoma pa bo razvijalcem najljubša novost integracija izvajalnega okolja CLR v sam podatkovni strežnik, kar jim zdaj omogoča razvoj shranjenih postopkov, prožilcev in ostalih programskih elementov, ki se izvajajo v strežniku, v katerem koli jeziku podlage .net in z izkoriščanjem enotnega razvojega okolja, Visual Studia 2005. Ta je pripravljen za prihodnje razširitve, ki jih bodo prinesli bodoči Microsoftovi izdelki, kot je prihajajoči BizTalk Server 2006 (trenutno na voljo kot preizkusna različica), bodoča pisarna Office "12" ter strežnik za skupinsko delo Exchange "12". Visual Studio bo skratka edino in omnipotentno orodje za razvoj programske podlage, kot si jo predstavlja Microsoft, ki temelji na strežniku Windows Server in je nadgrajena z ostalo strežniško in uporabniško programsko opremo velikana iz Redmonda.

Na predstavitvi smo tudi izvedeli, da je ena pomembnejših Microsoftovih strank, ki nova orodja uporablja že dve leti (in to celo v produkcijskem okolju, čeprav so bila do zdaj na voljo le kot preizkusne različice), slovenska davčna uprava (DURS), ki Microsoftovo podlago izkorišča za razvoj novih storitev, kot so npr. e-davki. O stabilnosti in zmogljivosti novih različic tako ne bi smeli dvomiti.

http://www.microsoft.com/slovenija/itstrokovnjaki/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji