Novice

 • Intel bo sodeloval z BMW

  Intel bo postal zaveznik avtomobilske znamke BMW. Vodilni izdelovalec čipov želi z dolgoročnim sodelovanjem z avtomobilsko znamko postati pomemben člen pri razvoju notranje opreme avtomobilov, ki jo vse bolj zaznamuje elektronika. Dogovor o partnerskem odnosu vključuje tudi pogodbo o Intelovem pokroviteljstvu nove ekipe v Formuli 1, BMW-Sauber. S tem korakom se želi Intel aktivneje spopasti s podjetjem AMD, ki že nekaj let sponzorira ekipo Ferrari. Doslej je Intel sodeloval s Toyoto, a mu ta mesec poteče pogodba.

  Objavljeno: 18.12.2005več
 • Bo Google kupil AOL?

  Po še nepotrjenih informacijah naj bi se Google zanimal za nakup deleža v največjem internetnem ponudniku na svetu - AOL. Time Warner, ki je lastnik podjetja, že dlje časa išče zaveznika, ki bi bil sposoben dvigniti vrednost AOL-a. S tem bi na vrednosti gotovo pridobile tudi delnice Time Warnerja, tako kot so ob govoricah o nakupu Googlove, in sicer kar 7 odstotkov.

  Objavljeno: 18.12.2005več
 • Zaščita Xboxa 360 zlomljena

  Krekerji so že naredili prvi korak k zlomu protipiratske zaščite v novi Microsoftovi igralni konzoli Xbox 360. Skupina z imenom Team PI Coder je namreč razvozlala način delovanja datotečnega sistema, ki ga uporablja nova konzola. S pomočjo tako pridobljenega znanja so uspeli iz konzole pridobiti podatke za 13 iger za Xbox 360 games. Microsoft pa je v uradnem odgovoru zapisal, da ima konzola več varnostnih sistemov, ki onemogočajo igranje piratskih iger.

  Objavljeno: 17.12.2005več
 • T-2 nameril zmoto Telekoma

  Spor med Telekomom in T-2 se nadaljuje. Tokrat je šel T-2 korak naprej in izvedel meritve vpliva naprav, vgrajenih na lokalni zanki Telekoma Slovenije. Ugotavljajo, da "meritve dokazujejo, da Telekom Slovenije lahko zadosti zahtevam pogodbe sklenjene s T-2 in RUO z vgradnjo kakovostnih naprav".

  Objavljeno: 17.12.2005več
 • Google išče tudi glasbo

  V času, ko uporabniki razpolagajo s čedalje večjim številom glasbenih datotek, je bilo Googlovo iskanje premalo intuitivno. Tako je isklani velikan nadgradil osnovni iskalnik (brez ločene storitve), tako da uporabnik lažje dostopajo do podatkov o glasbenih izvajalcih, njihovih albumov, naslovov pesmi, prodajaln glasbe in celo kritik.

  Objavljeno: 16.12.2005več
 • Linus ne mara Gnoma

  Avtor in še vedno glavni razvijalec jedra operacijskega sistema Linux, Linus Torvalds, je na dopisnem seznamu razvijalcev namiznega okolja Gnoma zapisal, da je konkurenčno okolj KDE preprosto boljše in ga tudi sam priporoča drugim uporabnikom. Odločitev, ali uporabiti KDE ali Gnome, je namreč ena izmed najtežjih v svetu Linuxa, saj ta za razliko od večine drugih platform ponuja možnost izbire različnih namiznih okolij, med katerimi sta najbolj uveljavljena prav KDE in Gnome.

  Objavljeno: 16.12.2005več
 • Izpopolnjene tračnice

  Dobro leto po prvi uradni predstavitvi, je priljubljeno orodje za hiter razvoj spletnih programov, Ruby on Rails (RoR) prispelo do težko pričakovane različice 1.0. V minulih petnajstih mesecih je pri razvoju RoR poleg jedra razvijalcev, sodelovalo še na stotine prostovoljcev, ki so prispevali na tisoče pripomb, dopolnil in popravkov. Ogrodje RoR je poželo veliko zanimanja ter hitro spletlo zelo široko skupnost uporabnikov in razvijalcev, ki znatno prispevajo k razvoju kode, kot je značilnost vseh širše sprejetih izdelkov z odprto in prosto dostopno kodo.

  Objavljeno: 16.12.2005več
 • Telemach naslednje leto z 12 Mb/s

  Največji kabelski operater v Sloveniji, UPC Telemach, je uspešno zaključil prvo leto kot del mednarodne korporacije Liberty Global, ki se razteza po 16 državah, od tega 14 evropskih. Ob tem so predstavili raziskavo anketo o odnosu uporabnikov do televizije, v katero je bila prvič zajeta tudi Slovenija. Tako je raziskava med drugim pokazala tudi, da imajo mlajši veliko večje zaupanje v novice na internetu kot starejši, čeprav oboji bolj zaupajo televiziji. Prav tako se je izkazalo, da prebivalce Srednje in Vzhodne Evrope manj zanimajo nove tehnologije kot zahodne sosede, med katerimi najbolj prednjačijo Irci, kjer denimo ima kar 53% gospodinjstev tri ali več televizorje.

  Objavljeno: 15.12.2005več
 • Gates in Jobs na vrhu

  Burson-Marsteller in Economist Intelligence Unit sta objavila seznam petnajstih najboljših "voditeljev" podjetij na svetu. Na vrhu je Bill Gates, na drugem mestu mu dela družbo večni tekmec Steve Jobs, na seznamu pa je še kar nekaj šefov podjetij iz področja IT. Ustanovitelj Della Michael Dell je pristal na 4. mestu, N.R. Narayana Murthy, prvi mož Infosys Technologies, na 8., John Chambers, predsednik uprave podjetja Cisco Systems, na 12. in Jorma Ollila, vodilni mož Nokie, na 13.

  Objavljeno: 15.12.2005več
 • Tudi MTV s prodajalno

  Prihodnje leto se bo med ponudniki glasbe preko spletna pojavil nov imenitni igralec - telvizijska hiša MTV. O podrobnostih je zaenkrat znanega bore malo, pa čeprav se o prodajalni lastnikov priljubljenega glasbenega TV-kanala govori že dolgo časa. Nova storitev se bo imenovala Urge in bo poskušala prekrižati načrte že uveljavljenim imenom na tem tržišču, kot so Apple, Yahoo!, RealNetwork, Napster in drugi.

  Objavljeno: 15.12.2005več