• CIO konferenca tretjič

    CIO konferenca je pred dnevi dočakala svojo tretjo izdajo in s kar 120 udeleženci pokazala, da se razvija v osrednji dogodek za slovenske IT menedžerje. Osrednja tema je bila tokrat IT menedžer in njegove naloge ter odlike. Čeprav domačega znanja ni manjkalo, so za dodatno pestrost poskrbeli tuji predavatelji, ki so bili letos zastopani v večjem številu. Nicholas Carr je govoril o naslednji revoluciji v IT. Jan De Sutter, IT menedžer, imenovan za »IT menedžerja 2000» s strani DataNews, je zagovarjal tezo, da IT ni zgolj tehnologija. Predstavil je po njegovem mnenju deset najpomembnejših dobrih praks, ki bi jih podjetja morala upoštevati. O uvajanju sistema ERP v evropski podružnici multinacionalke Walt Disney in vlogi uprave pri tem je govoril Carlo Caifa. Silno zanimivi sta bili tudi predavanji na zelo sorodni temi preoblikovanja oddelka IT Aleksandra Raića, direktorja IT v Pliva d.d. Zagreb, in Jožeta Bana, direktorja Intereuropa IT.

    Objavljeno: 23.11.2005
  • CA World 2006

    Na svoji letni konferenci je Computer Associates International predstavil novo podobo podjetja, novo vizijo upravljanja IT in tudi novo programsko opremo.

    Objavljeno: 23.11.2005
  • ACM Regional Contest 2005

    V Budimpešti na Madžarskem je potekalo regionalno študentsko tekmovanje v programiranju. Na tekmovanju se vsako leto pomerijo najboljše ekipe regije. Slovenci smo nastopali v vzhodnoevropski regiji skupaj s Avstrijci, Hrvati, Čehi, Nemci, Madžari, Slovaki in Poljaki. Tekmovanja so se udeležile ekipe iz vseh treh univerz.

    Objavljeno: 23.11.2005
  • Dell navzdol, IBM in HP navzgor

    Boj med za kupce med glavnimi ponudniki strežnikov je neizprosen, zato si ti nenehno prizadevajo izboljšati ugled pri kupcih. Raziskovalna družba Technology Business Research je nedavno tako opravila raziskavo med kupci strežnikov v ZDA, kjer je prvič po dolgem času prišlo do rošade na vodilnih mestih. Sodeč po raziskavi je v zadnjem letu Dell po zadovoljstvu kupcev padel za dve mesti in pristal na tretjem, Hewlett-Packard se je obdržal na drugem mestu, IBM pa se je iz tretjega prebil na prvo mesto. Kupci so bili kritični predvsem nad Dellovo podporo (tako telefonsko kot na lokaciji uporabnika) in zanesljivostjo strojne opreme. IBM je za razliko od Della pridobil na vseh omenjenih področjih. Pri družbi Dell je padlo tudi zadovoljstvo pri kupcih namiznih in prenosnih računalnikov, vendar na teh področjih še naprej ostaja na prvem mestu. Analitiki pripisujejo zamenjavo predvsem prizadevanjem družbe Dell, da bi bil kar se da učinkoviti na poslovnem področju, kar najbrž pomeni, da so nekoliko zanemarili odnos s strankami, kjer so bili dolga leta na prvem mestu.

    Objavljeno: 23.11.2005
  • Prva GPS navigacija za mobilne telefone v Sloveniji

    Si.mobil - Vodafone na trg prinaša novo storitev z imenom Si.Navigator, ki omogoča navigacijo prek GPS sistem za mobilne telefone. Uporabniki bodo lahko dostopali do podrobnih zemljevidov Slovenije, več kot 20 evropskih držav, ZDA in Kanade. Zemljevidov ne bo potrebno predhodno nalagati na telefon, dinamični zemljevidi s samodejno povečavo pa bodo opremljeni z glasovno navigacijo in samodejnimi izračuni optimalne poti.

    Objavljeno: 23.11.2005
  • Microsoft odpira zapis paketa Office 12

    Microsoft je napovedal, da bo svojo datotečni zapis Office Open XML, ki je temelj za bodoče programe paketa Office, predal evropski organizaciji ECMA International, vodilni mednarodni organizaciji na področju odprtih standardov. S tem želijo odpraviti pomisleke javnosti, strank in partnerjev glede nadzor nad dokumentnimi zapisi. Obenem je to odgovor na podobno iniciativo tekmecev, ki so zbrani razvijajo standard OpenDocument (ODF). Slednjega podpirajo družbe, kot so IBM, Sun, Novell, Adobe in Google. Microsoft je zato že zbral podporo številnih uglednih podjetij, s katerimi bo skupaj dokumentirali datotečni zapis in ga kot odprt standard predal organizaciji. Office Open XML ni prvi standard, ki ga je Microsoft predlagal organizaciji ECMA, saj je že pred časom enak korak naredil za programski jezik C#.

    Objavljeno: 23.11.2005
  • Ločeni račun za osebno rabo službenih mobilnikov

    Mobitelovi poslovni uporabniki GSM/UMTS imajo po novem možnost ločevanja vseh stroškov na ločene račune. Storitev omogoča nadzor porabe in ločitev plačila vseh storitev na zasebno in poslovno rabo, na primer pri rabi službenega mobilnega telefona. Zasebnost je zagotovljena, naročniki in uporabniki službenih mobilnikov prejmejo vsak svoj račun, tako da naročniki nimajo vpogleda v storitve, ki jih zaposleni uporabljajo in plačujejo v zasebne namene.

    Objavljeno: 23.11.2005
  • Internetna telefonija prodira v srednjo in vzhodno Evropo

    Podjetje IDC napoveduje, da se v srednji in vzhodni pričenja obdobje internetne telefonije, saj pričakujejo, da se bo internetni telefonski promet v enajstih državah območja (brez Rusije) v primerjavi z letom 2004 letos povečal za več kot petkrat, v letu 2006 pa se bo to število še potrojilo. Internetna telefonija trenutno predstavlja še vedno razmeroma majhen del celotnega telekomunikacijskega trga, IDC pa napoveduje, da bo kmalu postala prevladujoča tehnološka rešitev za podjetja in domačo rabo, glavni motiv pa je znižanje stroškov telefonskih klicev. IDC tudi napoveduje, da se bo poraba po začetnih izredno uspešnih letih upočasnila, saj bo internetna telefonija sčasoma vse bolj integriran v storitvene pakete, zasnovane na širokopasovnih povezavah.

    Objavljeno: 22.11.2005
  • Plače v IT se še naprej višajo

    Med tem, ko v Sloveniji kake posebne statistike o plačah v IT sektorju za zdaj še ni, si lahko pogledamo, kako se plače gibljejo onkraj Atlantika. V letu 2005 so se plače v IT v povprečju zvišale za okoli 3%, povišanje pa je zabeležilo okoli 69% anketirancev raziskave, ki jo je opravila revija Computerworld. Če upoštevamo še vse nagrade in bonuse, ki so v ZDA običajna sestavina nadomestila ob redni plači, je povprečni letni prejemek v ZDA v letu 2005 znašal 87.838 dolarjev.

    Objavljeno: 22.11.2005
  • Začetek prodaje za Xbox 360

    Microsoft je pričel s prodajo dolgo pričakovane igralne konzole Xbox 360. Začetek prodaje so proslavili s posebnim dogodkom h hangarju sredi kalifornijske puščave, na katerega je bilo povabljenih okoli 2.000 navdušencev, ki so zadeli vstopnico na posebnem tekmovanju. Xbox 360 je v ZDA na prodaj za ceno 300 dolarjev v osnovni izvedbi z igralnim krmilnikom priključenim na konzolo prek kabla, na voljo pa je tudi zmogljivejša različica z brezžičnim krmilnikom, dodatnim diskom in drugimi dobrotami, stane pa 400 dolarjev. Prodaja drugod po svetu je načrtovana za prvo polovico leta 2006. Ob začetku prodaje je za Xbox 360 na voljo 18 različnih iger, Microsoft pa napoveduje, da bodo zbirko hitro precej povečali, tudi z igrami, ki bodo delovale v visoki ločljivosti (HDTV).

    Objavljeno: 22.11.2005
  • Prenovljeni SourceForge.net

    SourceForge.net, najbolj znano spletno skladišče odprokodnih projektov je doživelo prvo pomembno prenovo od svojega nastanka. Poleg grafične prenove so skrbniki poenostavili dostop do ključnih informacij o projektih, tako za uporabnike, kot tudi za avtorje novih odprtokodnih projektov, ki šele prijavljajo svoje izdelke. Izboljšan je iskalnik, kot tudi sistem za obveščanje o novostih in novih različicah. Hkrati z grafično prenovo je bila opravljena tudi zamenjava infrastrukture, vključno z bazo podatkov, ki hrani podatke o vseh gostovanih projektih. Spletni strežnik SourceForge.net je v treh letih obstaja postal dom za več kot 100.000 projektov in ima več kot 1,75 milijona registriranih uporabnikov.

    Objavljeno: 22.11.2005
  • Exchange 12 morda že prihodnje leto

    Microsoft vzporedno z razvojem nove pisarniške zbirke Office 12 pripravlja tudi novo različico poštnega strežnika Exchange. Projekt, ki mu interno pravijo "Exchange 12" naj bi bil zaključen morda že konec prihodnjega leta ali pa v prvih mesecih leta 2007. Poleg tesne integracije s pisarniško zbirko naj bi strežnik razširil funkcionalnost tudi na področje spletne integracije z drugimi izdelki podjetja (SharePoint) in internetne telefonije. Exchange 12 naj bi poleg elektronske pošte obvladoval tudi glasovno pošto in sprejem ter pošiljanje telefaksov. Pomembna novost pa je podatek, da bo Exchange 12 v končni različici na voljo kot kaže le v 64-bitni različici, tako kot številni drugi prihajajoči Microsoftovi strežniški izdelki.

    Objavljeno: 21.11.2005
  • Novi telefoni Sony Ericsson za plitkejše žepe

    Sony Ericsson razširja svojo ponudbo s tremi mobilnimi telefonskimi aparati, ki predstavljajo najboljšo kombinacijo oblikovanja, preproste uporabe in ugodne cene. Novi modeli so J220, osnovni model s poudarkom na preprosti rabi, J230, ki ima poleg osnovnih funkcij vgrajen še radijski sprejemnik z zunanjim zvočnikom ter Z300, ki sodi v skupino telefonov školjkaste oblike. Slednji ima na pokrovu dodatni zaslon LCD, na katerem prikazuje uro oziroma podatke o osebi, ki kliče. Vsi troje imajo barvne zaslone in preprostejše zasnovane menuje za navigacijo med funkcijami telefona. Model Z300 bo na voljo konec leta, J220 in J230 pa bosta prišla v prodajo v prvem četrtletju 2006.

    Objavljeno: 21.11.2005
  • Cisco vstopa na področje video tehnologije

    Cisco je kupil za ceno 6,9 milijarde dolarjev vodilnega ameriškega proizvajalca video in internetnih sprejemnikov (set-top box) Scientific Atalanta, s čemer namerava igrati pomembno vlogo na področju bodoče internetne televizije. Z nakupom namerava dopolniti ponudbo izdelkov za domačo rabo, kjer že dane ponuja omrežne izdelke s pomočjo podjetja Linksys in DVD/DivX predvajalnike ter snemalnike prek letos kupljenega danskega proizvajalca Kiss. Sientific Atlanta je eden izmed najbolj znanih proizvajalcev kabelskih modemov ter kabelskih sprejemnikov za televizijo v običajni in visoki ločljivosti, v zadnjih letih pa se je podjetje močno usmerili tudi na področje internetne televizije. Sientific Atlanta bo deloval v okviru oddelka družbe Cisco, ki se ukvarja z usmerjevalniki in opremo za ponudnike storitev.

    Objavljeno: 21.11.2005
  • Apple prej na Intelu?

    Po zagotovilih zanesljivih virov naj bi Apple načrtoval predstavitev prvih prenosnikov iBook s procesorji podjetja Intel že januarja prihodnje leto na konferenci Macworld Expo v San Franciscu. Podrobnosti o procesorjih za zdaj še niso točno poznane, skoraj gotovo pa bo vgrajen procesor z razvojnim imenom Yonah, ki je naslednik Pentiuma M. Na voljo naj bi bil še en dodaten model prenosnikov, najcenejši med njimi pa naj bi bil 200 dolarjev cenejši od zdajšnjega najšibkejšega predstavnika razreda iBook. S tem korakom želi Apple privabiti uporabnike okolja Windows, napovedal pa je tudi spopad z izdelovalci kot so Dell, Gateway, HP in Sony.

    Objavljeno: 20.11.2005
  • Prvi film Blu-ray

    Sony Pictures Home Entertainment je dokončal prvi prototip plošče Blu-ray, ki vsebuje celovečerni film v visoki ločljivosti. Medijski gigant je za komprimiranje filma Charlie's Angels: Full Throttle uporabil zapis visoke ločljivosti MPEG 2, film pa je že razposlal izdelovalcem strojne opreme Blu-ray, da opravijo preizkuse. DVD poleg kakovostnega videa vsebuje tudi slike v visoki ločljivosti in kakovosten glasbeni zapis.

    Objavljeno: 20.11.2005
  • Skype Starter Kit v ZDA

    Luksemburški Skype Technologies, ki ga razvijajo avtorji razpitega orodja za izmenjavo datotek KaZaa, bo v ponedeljek predstavilo sodelovanje s podjetjem RadioShack, ki se ukvarja z izdelki zabavne elektronike. Skupaj bodo na ameriškem tržišču prvič ponudili Skype Starter Kit, ki vključuje programsko opremo Skype, slušalke z mikrofonom in 30 minut brezplačnih pogovorov iz računalnika v stacionarno ali mobilno telefonsko omrežje.

    Objavljeno: 19.11.2005
  • Brezplačni DB2?

    Teo Wan Ping, direktor informatike v IBM Singapur, je v nekem intervjuju omenil možnost, da bi lahko IBM že prihodnje leto ponudil brezplačno različico DB2 za manj zahtevne uporabnike. Z brezplačno izdajo svojega sistema za upravljanje s podatkovnimi bazami bi IBM nadaljeval strategijo pridobivanja večjega števila razvijalcev s sistemom DB2.

    Objavljeno: 19.11.2005
  • In3x CRM - CRM po Slovensko

    Slovensko podjetje Intera je po treh letih razvoja v sodelovanju z mednarodnimi strokovnjaki razvilo poslovno spletno aplikacijo In3x CRM, ki vnaša nove prijeme na področje upravljanja odnosov s strankami. In3x CRM podjetjem omogoča, da izboljšajo zadovoljstvo svojih naročnikov, povečajo delež pridobljenih poslov, aktivno pospešujejo in vodijo prodajne procese, zmanjšajo administrativne stroške prodaje in trženja, obenem pa povečajo prihodke od prodaje izdelkov in storitev ter optimizirajo tudi ostale delovne procese, kot so vodenje projektov, skupinsko delo, dodeljevanje nalog itd.

    Objavljeno: 18.11.2005
  • Sun podprl PostreSQL

    Sun Microsystems se je odločil podpreti razvoj odprtokodnega sistema za upravljanje s podatkovnimi bazami PostgreSQL, ki ga bo tudi pomagal razširjati s svojimi izdelki. PostgreSQL bo tako našel svoje mesto v opreacijskem sistemu Solaris, Sun pa bo strankam v poslovnih okoljih nudil tudi tehnično podporo zanj.

    Objavljeno: 18.11.2005
  • Tudi Sony z VoIP

    Sony se je pridružil čedalje daljšemu seznamu ponudnikov storitev internetne telefonije. Instant Video Everywhere je brezplačna storitev, ki poleg zvočne komunikacije omogoča tudi videokonference, zato jo bo Sony prilagal tudi novim prenosnikom Vaio BX, ki bodo opremljeni s kamerami. Sony Electronics storitve ni razvil sam, ampak je delo podjetja GlowPoint in uporablja standardizirane tehnologije, med katerimi jih nekaj čaka tudi na podelitev patentov.

    Objavljeno: 18.11.2005
  • Registracije domen .eu

    Sinfonika d.d. je postala prvi in pooblaščeni registrar za nove .eu domene v Sloveniji. Z zbiranjem vlog za registracijo bo uradno začela v ponedeljek 21. novembra. Domeno .eu lahko registrirajo vsi poslovni subjekti, ki imajo registrirano podjetje znotraj Evropske unije, organizacije, ustanovljene znotraj Evropske unije in fizične osebe, ki imajo stalno prebivališče znotraj Evropske unije. Registracija bo potekala v treh fazah. V prvih dveh fazah bodo lahko vložile zahtevo za pridobitev eu domene samo upravičene osebe, ki izkazujejo in lahko dokažejo prednostno pravico do imena.

    Objavljeno: 18.11.2005
  • Izi mobil

    Volja mobil, podjetje, ki so ga ustanovili isti lastniki kot Voljatel, je predstavilo blagovno znamko Izi mobil in z njo postalo prvi navidezni mobilni operater, ki ponuja predplačniške storitve (Debitel ponuja tudi naročniške). Izi mobil prodaja le storitve, torej SIM kartice, medtem ko se s prodajo telefonov ne bo ukvarjalo, gostujejo pa na Mobitelovem omrežju. Sodelovanje temelji na evropski zakonodaji, ki določa da mora operater s pomembno tržno močjo k svojemu omrežju pripustiti tudi alternativne, navidezne ponudnike.

    Objavljeno: 17.11.2005
  • Poceni prenosnik

    Nicholas Negroponte je v Tuniziji v družbi Kofija Annana in pod okriljem internetne konference Združenih narodov predstavil podrobnosti o prenosniku za 100 dolarjev, namenjenemu šolarjem iz slabše razvitih držav.

    Objavljeno: 17.11.2005
  • Office 12 beta

    Razvojna različica Beta 1 pisarniške zbirke Office 12 je na voljo okoli 10.000 preizkuševalcem, še več uporabnikov pa si bo lahko predogledalo novo različico spomladi. Microsoft obljublja, da bo končna različica na voljo v drugi polovici prihodnjega leta, ravno v času, ko naj bi izšel tudi dolgo pričakovani Windows Vista.

    Objavljeno: 17.11.2005
  • MS in superračunalniki

    Bill Gates je na konferenci o superračunalnikih v Seattlu predstavil načrte podjetja na tem področju. V prvi polovici prihodnjega leta bo tako izšel Windows Compute Cluster Server 2003, ki je zaenkrat v razvojni stopnji Beta 2. Izdelek sestavlja različica operacijskega sistema Windows Server 2003, optimizirana za gruče, in programska oprema za razporejanje procesov in drugih opravil. Trenutno štirje od petih najzmogljivejših superračunalnikov uporabljajo Linux.

    Objavljeno: 17.11.2005
  • Microsoftove novosti za poslovna okolja

    Microsoft je na dogodku Microsoft IT Forum predstavil nove izdelke in rešitve za poslovna okolja, med katerimi so nov virtualizacijski strežnik, rešitev za visokozmogljivo računalništvo ter nova orodja za upravljanje sistemov. Končnim uporabnikom v podjetju je namenjeno novo orodje za namizno iskanje v poslovnih okoljih. Virtual Server 2005 R2 prinaša izboljšano zmogljivost, razpoložljivost in razširljivost za konsolidacijo strežnikov, migracijo s starejših programov, povrnitev sistema v primeru katastrofe ter preizkušanje in razvoj programske opreme.

    Objavljeno: 16.11.2005
  • Intelovo čipovje 975x

    Novo vezno čipovje iz Intelovih logov kaže jasno usmeritev podjetja, ki se tako kot konkurenca počasi podaja na pot dveh grafičnih kartic na eni matični plošči. Čipovje 975X je skoraj popolnoma enako kot 955X, vendar vsebuje dve reži PCI Express x16.

    Objavljeno: 16.11.2005
  • Bo Windows zastonj?

    Medtem ko se Microsoft intenzivno pripravlja na splavitev z oglasi podprtih brezplačnih spletnih storitev s skupnim imenom Live, programski velikan razmišlja o podobnem koraku tudi pri nekaterih svojih namiznih aplikacijah. Zaenkrat konkretnih načrtov še ni, a uslužbenci podjetja iz Redmonda že proučujejo ali bi bilo iz ekonomskega gledišča sprejemljivo izdati brezplačne različice orodij Works in Money, razmišljajo pa celo o brezplačnem operacijskem sistemu Windows. Vse aplikacije bi seveda imele vgrajene oglase.

    Objavljeno: 16.11.2005
  • PalmSource prodan

    Japonsko podjetje Access je prevzelo PalmSource, nekdanji del podjetja Palm, ki razvija operacijski sistem Palm OS. PalmSource je za ceno 324,3 milijonov dolarjev prešel v popolno last japonskega izdelovalca programske opreme za mobilne naprave in ne bo več ločeno kotiral na ameriški borzi Nasdaq.

    Objavljeno: 16.11.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji