• IT Forum 2005

    V Barceloni med 14. in 17. novembrom poteka Microsoftovo srečanje IT Forum, namenjeno uporabi informacijske tehnologije v podjetjih. V žarišču letošnje konference je načrtovanje, razvoj, uporaba in nadzor sodobnega, varno povezanega podjetja. Na številnih predavanjih in predstavitvah bo preko 4000 uporabnikov, ki se poklicno ukvarjajo s sistemi IT v podjetjih, spoznalo Microsoftove nove izdelke in strategijo, ki uresničuje njihovo vizijo nadaljnjega razvoja in poenostavitve upravljanja sistemov IT.

    Objavljeno: 15.11.2005
  • Skupni mobilni Linux

    Enajst podjetij je sklenilo zavezništvo pri razvoju Linuxa kot platforme za mobilne naprave. Linux naj bi s pomočjo foruma LiPS (Linux Phone Standard) postal dostojen konkurent operacijskemu sistemu Windows Mobile Smartphone, a z večjo prilagodljivostjo in nižjo ceno. V primerjavi z Microsoftovimi in Symbianovimi rešitvami Linux sicer že danes velja za sistem z veliko možnostmi prilagajanja, a je manj celovit.

    Objavljeno: 15.11.2005
  • Virusi izkoriščajo zaščito

    Po internetu krožijo že trije virusi, ki izkoriščajo programsko opremo XCP v glasbenih ploščah CD podjetja Sony BMG, prvotno namenjeno zaščiti pred piratiziranjem glasbe. XCP namesti poseben predvajalnik, ki edini omogoča predvajanje glasbe v operacijskh sistemi Windows, in se namesti prikrito, tako da ga antivirusni programi ne zaznajo. Prav to lastnost izkoriščajo novi virusi, česar so se v podjetjih za izdelavo varnostne programske opreme najbolj bali.

    Objavljeno: 15.11.2005
  • IBM daleč najhitrejši

    Izšel je 26. seznam TOP500, ki dvakrat na leto predstavi vrstni red najzmogljivejših superračunalnikov. V prvo deseterico so se po enem letu uvrstili štirje novi računalniki, kar priča o hitrem napredku razvoja superračunalnikov.

    Objavljeno: 15.11.2005
  • Cisco uspešen

    Podjetje Cisco Systems, Inc., vodilni svetovni proizvajalec omrežne internetne opreme, je objavilo rezultate prvega četrtletja poslovnega leta 2006, ki se je končalo 29. oktobra 2005.

    Objavljeno: 14.11.2005
  • Kitajska prepovedala Skype

    Podjetje Verso Technologies bo kmalu sklenilo pogodbo, po kateri bo kitajskim uporabnikom interneta preprečevalo uporabo programske opreme Skype. Kitajski operater telekomunikacij je namreč že začel preskusno obdobje uporabe Versovega filtra NetSpective M-Class, ki zavrača telefonske klice s Skypom, poleg tega pa onemogoča tudi vse ostale aplikacije P2P. Če se bo preskusno obdobje v enem izmed kitajskih mest izkazalo za koristno, bo kitajski Telekom še pred koncem leta začel redno uporabljati programski filter NetSpective M-Class. Razlog za prepoved Skypa je možnost klicanja v navadno telefonsko omrežje, kar nacionalnemu operaterju zmanjšuje dobiček.

    Objavljeno: 14.11.2005
  • UltraSparc T1

    Sun Microsystems je predstavil procesor UltraSparc T1, ki naj bi bil zmogljivejši in energetsko varčnejši od konkurence na trgu, hkrati pa je eden izmed stebrov, na katerih temelji Sunova strategija za trajno vrnitev k zelenim številkam.

    Objavljeno: 14.11.2005
  • Google Desktop 2 v končni različici

    Google je zaključil z razvojem nove različice orodja Google Desktop 2, ki je že na voljo v končni podobi. Google Desktop nudi uporabniku nastavljivo orodno vrstico za iskanje podatkov po lokalnih diskih, kot tudi dostop do obilice podatkov, kot so novice, fotografije, zemljevidi (zdaj vključuje Google Maps), elektronska pošta, opombe, kot tudi podatki o delovanju samega računalnika. Orodje je še naprej brezplačno, na voljo pa je v dveh izvedbah - potrošniški in poslovni. Razlika med obema je predvsem v temu, da je slednjo možno centralno upravljati in nadzorovati prikazane vsebine, opravljati namestitev na daljavo, kot tudi šifrirati uporabnikov podatke in podatke o iskanih vsebinah. Za Google Desktop 2 so na voljo tudi številni dodatki drugih proizvajalcev, kot je na primer GDTunes, ki omogoča prikaz knjižnice digitalne glasbe iTunes. Razvijalci imajo na voljo tudi popolno dokumentacijo in orodja za razvoj lastnih dodatkov za orodjarno.

    Objavljeno: 13.11.2005
  • Acerjevi monitorji s Ferrarijevim stilom

    Po prenosnih računalnikih s Ferrarijevimi barvami in logotipom je Acer zdaj pripravil še monitorje LCD , ki se ponašajo z enakim stilom oblikovanja. Na voljo sta dva modela in sicer 19-palčni z ločljivostjo 1280 x 1024 pik ter 20-palčni z razmerjem slike 16:10, namenjen pretežno večpredstavni rabi. Oba monitorja se ponašata z nizkimi odzivnimi časi, ki znašajo manj kot 8 milisekund, kar pomeni, da so primerni tudi za navdušence iger. Acer bo nove monitorje najprej prodajal na Japonskem, kasneje pa najbrž tudi po drugih trgih po svetu.

    Objavljeno: 13.11.2005
  • Fujitsu Siemensova mobilizacija, virtualizacija in domača zabava

    S tremi pojmi opredeljenimi v naslovu bi lahko najbolj jedrnato označili tri področja, ki jih Fujitsu Siemens Computers vidi kot najpomembnejša ta hip. Kot taka so jih v tematskih sklopih prikazali na prireditvi VISIT 2005, ki je 9. in 10. novembra potekala v nemškem Augsburgu.

    Objavljeno: 12.11.2005
  • Novo orodje za prenos vsebin na Sonyev PSP

    Sony je objavil nov programski paket PSP Media Manager za prenosne igralne konzole PlayStation Portable, s katerim lahko nanjo prenesemo glasbo, fotografije, filme in druge vsebine. Programski paket, ki ga je mogoče kupiti prek spleta za 20 dolarjev omogoča prenos podatkov prek vmesnika USB, podatki pa se shranijo na pomnilniške kartice Memory Stick Duo v igralni konzoli. Sony podpira prikaz slik v zapisih bmp, jpg, gif, png in tif, glasbo v zapisih mp3, wav in wma, udarna lastnost je podpora za video posnetke v zapisih mp4, avi, mpg, mov, wmv, priložen pa je tudi kodirnik za pretvorbo v zapis Sony AVC (H.264), ki budi večjo učinkovitost hrambe podatkov. Program omogoča tudi prenos podcastov (in videocastov (oddaj v zvočni in video obliki), povrh vsega pa služi kot program za izdelavo varnostnih kopij podatkov o igrah na osebni računalnik.

    Objavljeno: 12.11.2005
  • Microsoft pripravlja Office 12 za mobilne naprave

    Med tem, ko se Microsoft pospešeno pripravlja na objavo prve javne razvojne različice naslednje generacije pisarniškega paketa Office 12, so v javnost prišle informacije o novem "sestrskem" izdelku, ki bo omogočal uporabo dokumentov narejenih z Officeom 12 na ročnih računalnikih in mobilnih telefonih. Nov komplet izdelkov, ki mu za zdaj pravijo "Office 12 for Windows Mobile" naj bi vseboval nove različice obstoječih mobilnih programov kot tudi nekatere povsem nove.

    Objavljeno: 12.11.2005
  • HP prenavlja BladePC

    Hewlett-Packard je prenovil ponudbo osebnih računalnikov BladePC, ki omogočajo da je strojna oprema odjemalcev konsolidirana v podatkovnem centru. Računalniki BladePC so namreč izdelani v obliki računalniških rezin, ki jih namestimo v namenska ohišja za vgradnjo v strežniške omare. Uporabniku na delovnem mestu ostane tako samo monitor, tipkovnica, miška in poseben vmesnik, ki omogoča prenos signalov do oddaljenega računalnika v podatkovnem centru. Nova generacija BladePC bc1500 prinaša korenite spremembe, saj je HP zamenjal dosedanjo arhitekturo s temeljem na procesorjih Transmeta in namesto tega uporabil AMD-jeve procesorje Athlon 64 v energijsko zelo varčni izvedbi. Na ta način so bistveno povečali zmogljivost BladePCjev, kar je bila doslej najbolj resna kritika dosedanje ponudbe. Novi procesorji obenem prinašajo podporo za 64-bitne operacijske sisteme, kar dodatno širi možnost rabe.

    Objavljeno: 11.11.2005
  • IBM razvija 3D sliko za televizijo

    IBM je na konferenci Flat Information Display prikazal prototip naprave, ki omogoča prikaz TV programov, pa tudi računalniške slike v treh dimenzijah in to za razmeroma malo denarja. Prototip, ki še nima imena, so prikazali v kombinaciji s 50-palčnim televizorjem na temelju zadenjske projekcije s tehnologijo DLP, sistem pa je primeren tudi za uporabo s projektorji. IBMov prototip poskrbi, da navaden video signal pretvori v stereoskopsko sliko, ki jo nato lahko pregledujemo s ustreznimi polarizacijskimi očali. Sistem je povrh vsega združljiv s 3D vmesniki za računalniško grafiko, kot sta DirectX in OpenGL, kar odpira pot za uporabo v računalniški igrah. IBM ocenjuje, da bi tovrstna naprava lahko stala precej manj kot 1.000 dolarjev, kar je le majhen del cene podobnih sistemov, ki so danes na trgu.

    Objavljeno: 11.11.2005
  • ATI Radeon X1800

    Podjetje ATI je začelo s prodajo grafičnih kartic Radeon X1800, ki prinašajo nov nivo grafične zmogljivosti, zlasti za ljubitelje iger. Pri ATIju celo trdijo, da je to v tem trenutku najzmogljivejša grafična kartica na svetu. Kartica prinaša arhitekturo, ki uporablja več procesnih niti za vzporedno izvajanje ukazov, prinaša pa tudi tehnologijo Avivo za vrhunsko kakovost prikaza video in računalniške slike. Nova kartica Radeon X1800 bo stala v ZDA 400 dolarjev, v različici X1800 XT pa 600 dolarjev, s čemer je najbrž zanimiva le za največje ljubitelje 3D grafike. ATI je obenem začel prodajati tudi cenejše kartice ATI X1300, pripravljajo pa tudi cenejše izvedbe za širše množice uporabnikov.

    Objavljeno: 11.11.2005
  • Zaključek Telekomunikacij 2005

    V sredo, 9. novembra, se je v Grand hotelu Bernardin, v Portorožu, zaključila šesta konferenca Telekomunikacije 2005. Konferenca je zamišljena kot idealno mesto za izmenjavo idej, razpravo o trenutni stopnji razvoja in smernicah bodočega razvoja ponudnikov telekomunikacijskih izdelkov oz. storitev v vzhodnoevropski regiji.

    Objavljeno: 11.11.2005
  • Red Hatovi načrti za leto 2006

    Čeprav je do prihoda nove velike različice Linuxa iz družbe Red Hat še precej mesecev, je družba spregovorila o tehnologijah, ki jih lahko pričakujemo v njihovih izdelkih. Red Hat Enterprise Linux 5, ki bo dokončan nekje v prvi polovici leta 2006 bo vseboval popolno podporo za virtualizacijo, kjer bo kot temelj uporabljen odprtokodni projekt Xen. Čeprav Xen ni vezan samo na Red Hat, saj lahko pričakujemo podobno tesno povezanost v SuSE Linuxu 10, so pri Red Hatu napovedali, da bodo v ta namen posebej optimizirali jedro in druge ključne dele operacijskega sistema. Virtualizacija pa ni edino pomembno področje z novostmi. Za Red Hat je pomemben projekt, ki mu za zdaj pravijo Stateless Linux in pod katerim nastaja delovno okolje lahkega odjemalca. Red Hat trdi, da bo novo orodje nudilo popolno zmogljivost Linxua in programov, vendar ga bo tako preprosto upravljati (predvsem na daljavo), kot je to z današnjimi rešitvami lahkih odjemalcev. Novosti se obetajo tudi za razvijalce. Red Hat namerava bolj obsežno uporabljati razvojno okolje Ecelipse, kar bodo preizkušali tudi v projektu Fedora, razvijajo pa tudi posebno orodje SystemTap, s katerimi bodo razvijalci imeli večji vpogled v delovanje jedra in spremnih programov.

    Objavljeno: 10.11.2005
  • Lexmark z novimi barvnimi laserji

    Lexmark je predstavil novo družino barvnih laserskih tiskalnikov namenjenih za majhna in srednja podjetja. Novo družina laserjev C52x zmore v enem prehodu natisniti do 19 barvnih ali črno-belih strani, pohvali pa se z razmeroma majhnimi merami ohišja in povsem novim krmilnim modulom z zaslonom LCD. Družino sestavlja več modelov, ki se razlikujejo posameznih elementih, kot so vgrajeni omrežni vmesniki podpora, dodatni 500-listni predal za papir, enota za obojestransko tiskanje, na voljo pa je tudi zmogljivejša elektronika. Tiskalniški mehanizem zmore tiskati v največji ločljivosti 1200x1200 pik na palec (4800 pik na palec z interpolacijo v načinu ColorQuality). Osnovni pomnilnik je velik 128 MB, nadgraditi ga je mogoče do 640MB, procesor pa deluje s taktom od 312 do 500 MHz. Lexmark je za ta tiskalnik razvil novo barvilo, ki omogoča tisk bolj realističnih barv pri slikah. tiskajo žive slike, zagotavljajo odlično ostrino in prikažejo tudi najbolj drobne detajle. Model C524n omogoča povrh tudi kalibracijo barv po pantonski lestvici in je tako namenjen tudi za nadzor in korekcijo barvnih izvlečkov pred tiskom.

    Objavljeno: 10.11.2005
  • En računalnik, dva monitorja

    Podjetje Matrox je predstavilo zunanji razdelilnik VGA signala DualHead2Go, ki omogoča prikaz računalniške slike razdeljene na dva monitorja, tudi če ima računalnik samo en monitorski priključek. Na ta način lahko podvojimo velikost namizja, ne da bi poseg vplival na kakovost slike. Rešitev je namenjena pretežno uporabnikom prenosnih računalnikov, kjer lahko uporabimo tudi prenosnikov zaslon in na ta način dobimo možnost rabe celo treh zaslonov. DualHead2Go podpira navidezno ločljivost do 2560 x 1024 pik (dva zaslona po 1280 x 1024 pik), pri tem pa povečana velikost namizja ne zahteva dodatne programske opreme, prav tako pa ne obremenjuje dodatno računalnika. Cena razdelilnika je v ZDA 170 dolarjev.

    Objavljeno: 10.11.2005
  • Skupina Telekom Slovenije - 35% rast dobička

    Nadzorni svet Telekoma Slovenije je na seji razpravljal o devetmesečnih poslovnih rezultatih Skupine Telekom Slovenije in Telekoma Slovenije, d. d., ki so po prvih podatkih za dobrih devet odstotkov boljši od enega obdobja lani. Skupina Telekom Slovenije je ustvarila 122, 2 milijard tolarjev prihodkov, odhodki pa so rasli za tri odstotne točke počasneje kot prihodki, zaradi česar se je dobiček povečal za 35 odstotkov in so znašali 17,7 milijarde tolarjev.

    Objavljeno: 9.11.2005
  • Novi modeli Motorola Razr, tudi s podporo za iTunes

    Motorola je predstavila štiri nove modele priljubljenih elegantno tankih telefonov iz družine Razr, med katerimi je tudi model s podpor za digitalno spletno trgovino Apple iTunes. Prva novost je Razr V3i, ki premore digitalni fotoaparat z ločljivostjo 1,23 milijona pik, 8-kratni digitalni zum, podporo za snemanje video posnetkov, razširljiv pomnilnik in nekoliko spremenjen, kovinski videz. Ta model je tudi drugi Motorolin mobilni telefon s podporo za servis in programsko opremo Apple iTunes, prek kateerga lahko nakupimo glasbo v digitalni obliki in jo naložimo v pomnilnik telefona. Druga in tretja novost sta modela Razr, ki prinašata predvsem nove barve, saj lahko Razr zdaj dobite tudi v modri in roza barvi. Četrta novost pa je Morotola Razr V4c za omrežja CDMA, kjer podpira tudi tehnologijo Ev-DO za podatkovne prenose.

    Objavljeno: 9.11.2005
  • Nvidia GeForce 6800 GS

    Podjetje Nvidia je predstavilo novo grafično kartico z oznako GeForce 6800 GS, ki prinaša zmogljivost dosedanjih kartic GeForce GT, vendar za precej nižjo ceno. Nova kartica je neposredni odgovor na nove ATI-jeve kartice Radeon X1600XT, cene pa se gibljejo okolji 250 dolarjev. GeForce 6800 GS je temelji na jedru GeForce 6 in vsebuje vse najsodobnejše tehnologije, vključno s podporo za Shader Model 3.0, HDR osvetlitve in združevanje dveh kartic prek vodila SLI. Kartica ima 256-bitno pomnilniško vodilo, 12 cevovodov za pike in 5 cevovodov za oglišča ter delovni takt 425 MHz. Pomnilnik je tipa GDDR3 in deluje pri taktu 1 GHz, grafični procesor pa je izdelan v 0,11 mikronski arhitekturi. Karice GeForce 6800 GS so že napovedali domala vsi partnerji družbe Nvidia.

    Objavljeno: 9.11.2005
  • Blackberry 8700c

    Podjetje Research in Motion (RIM) je predstavilo novo različico mobilnih terminalov Blackberry, s katerim namerava uspešneje tekmovati z ročnimi računalniki in mobilnimi telefoni. Novi Blackberry 8700c je prvi, ki temelji na Intelovi procesorski platformi XScale PXA 901, obenem pa vsebuje zelo kakovosten barvni zaslon z ločljivostjo 320 x 240 pik. Vgrajen je telefon GSM s podporo za omrežja EDGE, vmesnik bluetooth, uporabnikom pa je na voljo 64 MB Flash RAM in 16 MB SRAM. Poleg vgrajene podpore za Blackberryev lastni poštni sistem (push mail) ima novi Blackberry vgrajeno tudi podporo za neposredno povezavo na strežnike MS Exchnage, Lotus Notes in druge POP3/IMAP4 strežnike. Tako kot doslej je v napravo seveda vgrajena tipkovnica, ki omogoča lažji vnos podatkov. Novost na voljo predvsem v povezavi s telefonskimi operaterji, v ZDA pa ga družba Cingular ponuja za ceno 300 dolarjev ob sklenjeni pogodbi za dve leti. Kasneje bo na voljo tudi v Evropi.

    Objavljeno: 8.11.2005
  • Ročni tiskalnik, ki tiska na les in umetne materiale

    Lexmark in Xyron, divizija korporacije Esselte, sta napovedala prihod prvega mini tiskalnika, ki tiska neposredno na najrazličnejše materiale. Namenjen bo predvsem domačim ustvarjalcem in kreativnim uporabnikom, ki želijo polepšati svoje domače stvaritve. Izdelek, ki so ga poimenovali Xyron Design Runner, je rezultat skupnega partnerstva Xyrona in Lexmarka in bo prvi tovrstni izdelek na svetovnem trgu, ki bo zapolnil vrzel med digitalnim in ročnim okraševanjem doma narejenih izdelkov.

    Objavljeno: 8.11.2005
  • SQL Server in Visual Studio 2005 sta končno tu

    Microsoft je po skoraj petih letih objavil novo različico podatkovnega strežnika SQL Server 2005 s katerim želi utrditi in še povečati tržni delež na tem področju. Ob novi različici SQL Serverja je Microsoft objavil tudi novo različico razvojnega orodja Visual Studio 2005 in novo različico ogrodja .NET Framework 2.0. Tretje novo orodje predstavljeno na istem dogodku pa je BizTalk Server 2006, orodje namenjeno nadzoru, upravljanju in prenosu podatkov med različnimi informacijskimi sistemi.

    Objavljeno: 8.11.2005
  • Microsoft razkriva varnostna orodja in storitve

    Microsoft je začel razkrivati svojo novo paleto orodij namenjenih varnosti v računalniških sistemih. Prva novost je Windows Live Safety Center, storitev v okviru nedavno najavljene družine spletnih storitev Windows Live, omogočala pa bo pregledovanje različnih vidikov varnosti osebnega računalnika, kot so iskanje virusov, vohunskih programov, odprtih vrat v internetnih povezavah, kot tudi stanje računalniške opreme, analizo fragmentacije datotek na disku in še kaj. Programska storitev, ki je trenutno v javni razvojni različici, bo delovala zgolj z namestitvijo nekaterih ActiveX modulov, brez namestitve programa v klasični obliki. S tem odpadejo tudi posodobitve, saj bo program vselej zagnan prek spletne storitve.

    Objavljeno: 7.11.2005
  • Luna v treh dimenzijah

    Ameriška vesoljska agencija NASA je objavila novo različico brezplačnega orodja NASA World Wind, ki omogoča tudi tridimenzionalni prikaz Zemljinega satelita. Prikaz temelji na dveh kompletih podatkov in posnetkov narejenih s vesoljsko sondo Clementine, ki omogočajo natančnost oziroma ločljivost 20 metrov na luninem površju. Poleg topografskih značilnosti je mogoče mesečevo površino iskati tudi na podlagi krajevnih imen. Podatkovna baza sloni na okoli 1,8 milijona fotografij, ki so jih naredili na obletu stalita leta 1994, za kar je bilo potrebno dva meseca fotografiranja. Lunini posnetki dopolnjujejo dosedanjo bazo posnetkov Zemlje, ki jo je prav tako mogoče pregledovati s programom World Wind. Za delovanje je potreben računalnik PC z okoljem Windows, Linux različica programa pa bo na voljo leta 2006.

    Objavljeno: 7.11.2005
  • Amazon.com širi ponudbo digitalnih knjig

    Medtem ko Google nadaljuje z digitalizacijo knjig v javni lasti, je Amazon.com najavil nove storitve, ki omogočajo lažji dostop do vsebin novih knjig prek spleta. Nova storitev Amazon Pages bo omogočila kupcem nakup in dostop do elektronskih različic knjig, mogoče pa bo tudi kupiti dostop le do posameznih strani. Amazon je namreč že pred časom začel s hrambo digitalnih različic knjig, ki jih ima v redni prodaji, na podlagi katerih omogoča iskanje po vsebinah. Zdaj bodo s programom Amazon Pages omogočili tudi dostop in ogled teh vsebin. Amazon Pages bo omogočal dostop do knjig iz katerekoli lokacije, zgolj z uporabo spletnega brskalnika. Zanimiva je tudi druga novost, Amazon Update, s katero bodo kupci papirnih knjig za majhno doplačilo dobili tudi dostop tudi do elektronske različice knjige.

    Objavljeno: 7.11.2005
  • Novellov SuSE prehaja na GNOME

    V množici odmevov na Novellovo najavo zmanjšanja števila zaposlenih so se začele širiti govorice, da bo podjetje v celoti opustilo Novell Linux Desktop in SuSE Linux za namizne računalnike. A govorice so se kmalu izkazale za neresnične, lahko pa bi bile posledica razočaranja razvijalcev namiznega okolja KDE, ki ga izdatno podpira SuSE, oz. njegov lastnik - Novell. Slednji se je namreč odločil, da v SuSE Linux Enterprise Serverju in Novell Linux Desktopu kot privzeto namizno okolje uporabi GNOME. Ta korak je bil le še vprašanje časa, saj je Novell ob nakupu nemškega podjetja prevzel tudi Ximian, ki izdatno podpira Gnome ter med drugim razvija Mono in Evolution.

    Objavljeno: 6.11.2005
  • Sonyjev korak predaleč

    Mark Russinovich, znan ekspert za okolje Windows, je odkril novo tehniko zaščite pred kopiranjem v ploščah CD podjetja Sony BMG. Programska oprema Extended Copy Protection (XCP), ki jo je razvilo britansko podjetje First 4 Internet, se prikrito namesti na vaš trdi disk, na podoben način kot to počnejo virusi, trojanski konji in črvi. Onemogoča kopiranje glasbenih datotek na računalnik ali kakšno drugo napravo in omogoča predvajanje samo v lastnem predvajalniku. XCP uporablja tudi "rootkite", tj. posebna krekerska orodja, ki varnostni programski opremi onemogočajo, da bi jo odkrila. Če program kljub temu najdete in ga odstranite, pa lahko odpove celo podpora za vaš pogon CD/DVD. Uporabniki Mac OS X, Linuxa in drugih alternativnih operacijskih sistemov niso prizadeti.

    Objavljeno: 6.11.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji