Objavljeno: 14.11.2005

UltraSparc T1

Sun Microsystems je predstavil procesor UltraSparc T1, ki naj bi bil zmogljivejši in energetsko varčnejši od konkurence na trgu, hkrati pa je eden izmed stebrov, na katerih temelji Sunova strategija za trajno vrnitev k zelenim številkam.

Procesor s kodnim imenom Niagara troši le 70 wattov moči, kar je bližje navadnim žarnicam kot konkurenčnim procesorjem, ki trošijo med 150 in 200 watti. Vsebuje osem jeder na enem čipu, od katerih lahko vsak po zagotovilih Suna opravlja po štiri naloge hkrati, kar pomeni skupno izvrševanje do 32 ukazov. Posamezno jedro bo delovalo s frekvenco 1,2 GHz. Po besedah Sunovih predstavnikov jim to zagotavlja, da imajo 5-krat boljše razmerje med zmogljivostjo in potrošnjo kot neposredni konkurent IBM.

Po prvih ugibanjih naj bi bil procesor uradno predstavljen 6. decembra na prireditvi Network Computing. Nove procesorje lahko pričakujemo tudi v novih Sunovih strežnikih Sun Fire, ki prihajajo na trg proti koncu letošnjega leta in bodo uporabljali operacijski sistem Solaris. Sun je trenutno 3. izdelovalec strežnikov, ki je zaplaval v rdeče številke proti koncu leta 2000 - v obdobju propada podjetij "pikakom". Od takrat naprej le s težavo sledi tempu, ki ga narekujeta rivala Hewlett-Packard in International Business Machines.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji