Objavljeno: 8.11.2005

SQL Server in Visual Studio 2005 sta končno tu

Microsoft je po skoraj petih letih objavil novo različico podatkovnega strežnika SQL Server 2005 s katerim želi utrditi in še povečati tržni delež na tem področju. Ob novi različici SQL Serverja je Microsoft objavil tudi novo različico razvojnega orodja Visual Studio 2005 in novo različico ogrodja .NET Framework 2.0. Tretje novo orodje predstavljeno na istem dogodku pa je BizTalk Server 2006, orodje namenjeno nadzoru, upravljanju in prenosu podatkov med različnimi informacijskimi sistemi.

Razvoj nove različice SQL Serverja je trajal dlje od načrtovanega, gre pa za eno najpomembnejših novosti iz Microsofta v letošnjem letu in morda celo v zadnjih nekaj letih, ki bo predstavljala temelj za številne nove izdelke v prihodnosti. SQL Server 2005 je na voljo v več različicah od domače rabe do korporativnega okolja, stane pa od 50 dolarjev (SQL Server 2005 Express) do 25.000 dolarjev (na procesor) za različico SQL Server 2005 Enterprise. Med novostmi so nova orodja za poslovno analitiko, 64-bitna podpora in večja hitrost delovanja.

Sočasna objava Visual Studia 2005 ni slučajna, saj novo razvojno orodje vsebuje pomembne novosti ravno za razvoj programov v kombinaciji z SQL Strežnikom. Razvojno okolje in ogrodje .NET Framework 2.0 sta namreč tesno povezana s podatkovnim strežnikom, tako na strani uporabnika, kot strežnika. Tudi Visual Studio 2005 je na voljo v več različicah, med katerimi izstopata različica Express za domačo rabo in Visual Studio 2005 Team System, ki je namenjen skupinskemu razvoju programov in je primeren tudi za največje projekte. Pomembna so predvsem orodja za vzdrževanje življenjskega cikla razvoja programov, ki obljubljajo večjo učinkovitost in preglednost pri razvojnih projektih.

Razvoj Biztalk Server 2006 še ni povsem zaključen, v končni različici pa bo na voljo v prvi polovici naslednjega leta. Predstavljen je bil že zdaj, ker je tesno povezan z podatkovnim strežnikom in razvojnim okoljem, dopolnjuje pa ju pri povezovanju podatkov z drugim informacijskimi sistemi. Novosti so predvsem na lažjih orodjih za implementacijo in modeliranje nadzora podatkovnega pretoka ter procesov, med drugim pa so zagotovili tudi podporo za nove tehnologije, kot so pametne oznake RFID. Sočasno z novo različico so najavili tudi tako imenovane konektorje za povezavo z drugimi informacijskimi sistemi, kot so Oracle eBusiness Suite, PeopleSoft in Siebel.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji