• Telekomunikacije 2005

    V torek, 8., in sredo, 9. novembra, bo v Portorožu v organizaciji revije Mobinet potekala šesta konferenca Telekomunikacije. Otvoritev bo ob 9:40 v avli Hotela Bernardin, med uglednimi gosti pa bodo nekateri direktorji vodilnih slovenskih telekomunikacijskih družb ter priznani domači in tuji predavatelji. Osrednji govorec letošnjega dogodka bo Tomi Ahonen, ki se je predstavil na več kot 120 konferencah na šestih kontinentih, tudi na 3GSM World Congressu v Cannesu, CTIA v New Orleansu in CommunicAsia v Singapuru.

    Objavljeno: 5.11.2005
  • Oracle Database 10g Express Edition

    Podjetje Oracle je izdalo predogledno brezplačno različico programske opreme za podatkovne zbirke Oracle? Database 10g Express Edition (Oracle Database XE), ki je odslej na voljo tudi prek spleta. Nova različica Oracle Database 10g razvijalcem aplikacij, administratorjem podatkovnih zbirk (DBA-jem) in študentom ponuja brezplačno osnovno podatkovno zbirko za razvoj in vpeljavo v svoje aplikacije. Hkrati je tudi prosto dostopna neodvisnim izdelovalcem programske opreme (ISV-jem), ki jo lahko prodajajo kot vgrajeno podatkovno zbirko v svojih aplikacijah in izdelkih.

    Objavljeno: 5.11.2005
  • TrueCrypt 4.0

    TrueCrypt Foundation je izdal četrto različico odprtokodnega programa TrueCrypt. Brezplačen program je namenjen šifriranju diskovnih particij, četrta različica pa je poleg različice za okolje Windows prinesla tudi različico za Linux. Trenutno so neposredno podprti Fedora, SuSE in Ubuntu, ker pa je na voljo izvorna koda programa, lahko kmalu pričakujemo tudi podporo za druge distribucije.

    Objavljeno: 5.11.2005
  • Mobilnik z 8 megapikami

    Samsung Electronicsov SPH-V8200 je prvi mobilnik z vgrajenim digitalnim fotoaparatom, katerega ločljivost je dosegla zavidljivih 8 milijonov pik. Takšni ločljivosti se večina kompaktnih digitalnih fotoaparatov, ki so najbolj razširjeni na trgu, niti ne približa. SPH-V8200 je vroče žezlo prevzel iz rok še enega Samsungovega modela - SCH-V770, ki premore fotoaparat z "le" 7 megapikami. Korejsko podjetje si lasti tudi moblinik z največjo kapaciteto pomnilnika, saj nedavno predstavljeni večpredstavni telefon SGH-i300 premore kar 3 GB.

    Objavljeno: 4.11.2005
  • Sunbird 0.3a v slovenščini

    Poleg Firefoxa, Thunderbirda in Nvuja, se je iz Mozilline kode razvil tudi koledar Sunbird. Ker koledar nikoli ni postal del uradne Mozille, je njegov razvoj, razumljivo, nekoliko počasnejši, zato je izšla šele različica 0.3a, ki je na voljo tudi v slovenščini. Ker paket ni bil neposredno zgrajen v slovenščino, temveč so bile poslovenjene datoteke dodane kasneje v paket, lahko prihaja do nedokumentiranih napak pri delovanju. Na voljo sta različici za okolji Windows in Linux, prevajalci pa pripombe na slovenske prevode in informacije o morebitnem nenavadnem obnašanju programa pričakujejo na novičarskem seznamu lugos-mozilla@lugos.si.

    Objavljeno: 4.11.2005
  • Novi Yahoojevi zemljevidi

    Yahoo je predstavil različico beta prenovljene storitve Google Maps, ki nudi boljšo uporabniško izkušnjo pri pregledovanju zemljevidov in orodje za načrtovanje poti.

    Objavljeno: 4.11.2005
  • Creative Commons Slovenije

    29. oktobra se je kot sestavni del Festivala ustvarjalnosti in svobodne kulture v Cankarjevem domu v Ljubljani odvijala uvodna predstavitev projekta Creative Commons (CC) Slovenije. Program, ki se je raztezal skozi celotno popoldne, je bil zabavna mešanica glasbenih točk in predavanj. Predavatelj na pravni fakulteti ameriške univerze v Standfordu, Lawrence Lessig, tvorec izvirnih licenc CC, je predaval o kulturi. Po njegovih besedah 21. stoletje ponuja možnost za vse, da se odmaknemo od korporativne, vnaprej zapakirane kulture ter se premaknemo v kulturo, ki ponuja več sodelovanja za vse, ki vrača moč odločanja o svojem delu izvirnemu avtorju. Tehnologija in licence CC lahko odigrajo ključno vlogo v tem procesu. Predavatelji, ki sodelujejo na projektih CC v Braziliji, Italiji in na Hrvaškem so poročali o napredku v njihovih državah in vplivu licenc na celotno družbo.

    Objavljeno: 3.11.2005
  • Bo Novell odpuščal?

    Ron Hovsepian, ki je pred nedavnim postal izvršni direktor Novella za organizacijo, se bo v bližnji prihodnosti lotil prestrukturiranja podjetja. Na konferenci Open Source Business Conference (OSBC) v Massachusettsu je priznal, da se bo podjetje moralo poslužiti tudi odpuščanj. Delovna sila podjetja, ki zaposljuje okoli 5800 oseb, se bo po prvih informacijah zmanjšala za 10 odstotkov, kar naj bi letne stroške podjetja zmanjšalo za 110 milijonov dolarjev, hkrati pa bo podjetje v tem četrtletju stalo 30 do 35 milijonov dolarjev. Novell se bo v prihodnje posvetil predvsem Linuxu in programski opremi za digitalno istovetnost in se bo ločil od svetovalne hiše Celerant, kar lahko pomeni dodatnih 400 delovnih mest manj.

    Objavljeno: 3.11.2005
  • Sun povezuje ODF in DOC

    Sun Microsystems je predstavil svoj lasten odgovor na Microsoftovo odločitev, da v novi različici zbirke Office ne podpre odprtega zapisa datotek, ki ga je razvila organizacija OASIS. Ponudil bo namreč storitev Sun Grid, ki pretvarja dokumente iz Wordove oblike v ODF (open document format), ki ga uporabljata StarOffice in OpenOffice.org, pričakovana pa je tudi podpora v Corelovemu WordPressu. Predstaviti nameravajo tudi storitev, ki bo besedilo pretvorila v zvočne posnetke, primerne za podcaste ali predvajanje na spletnih straneh. S tem korakom želi Sun podjetjem omogočiti, da se znebijo navezanosti na en sam komercialen zapis dokumentov.

    Objavljeno: 3.11.2005
  • Nokia predstavlja nove telefone

    Na srečanju Nokia Mobility Conference 2005 v Barceloni je Nokia razširila svojo paleto naprednih mobilnih telefonov Nokia Nseries. Novi produkti iz te palete so Nokia N92, prvi mobilnik na svetu z vgrajenim sprejemnikom DVB-H za mobilno televizijo, Nokia N71 in Nokia N80. S predstavljenimi mobilniki lahko uporabniki spremljajo mobilno televizijo, pretakajo glasbo, uporabljajo slikovne funkcije, sprejemajo in pošiljajo elektronsko pošto s priponkami s pomočjo tehnologij, kot so UMTS, WLAN in Universal Plug and Play (UPnP).

    Objavljeno: 3.11.2005
  • Tiskana Wikipedia?

    Jimmy Wales, ustanovitelj vse bolj kakovostne in priljubljene proste enciklopedije, si prizadeva za izdajo Wikipedie tudi v tiskani obliki. Trdi namreč, da bi jo šele na ta način približali ljudem po vsem svetu, kar je njen osnovni namen. Poleg knjižne oblike bo enciklopedija izšla tudi na ploščah CD in DVD, ki bodo namenjene računalniškim uporabnikom brez širokopasovnega dostopa do interneta. Wales se sicer še vedno pogaja z založniki in še nima finančnega načrta, niti načrta o distribuciji knjig, a napoveduje, da bi lahko bila knjiga na voljo že v sredini prihodnjega leta. Veliko dela bo zahteval že sam izbor tem, saj se jih je v 25. aktivnih jezikih (med njimi je tudi slovenščina!) do danes nabralo več kot 2 milijona, samo angleških pa 800.000.

    Objavljeno: 2.11.2005
  • Windows in Office Live

    Microsoft je na tiskovni konferenci v San Franciscu predstavil svoje načrte o operacijskem sistemu in pisarniški zbirki na zahtevo. Podjetje že razvija spletni aplikaciji in storitvi Windows Live in Office Live, ki sta trenutno v razvojni stopnji beta. V Redmondu poudarjajo, da izdelka ne bosta zamenjava za klasičen Windows in Office, ampak bosta služila kot dopolnitev in za izboljšanje uporabniške izkušnje pri delu z Microsoftovimi rešitvami.

    Objavljeno: 2.11.2005
  • IBM bo podpiral Solaris!

    Po zavezništvu Suna in Googla ter napovedanemu sodelovanju pri razvoju iskalnika za poslovna okolja med IBM-om in Googlom, sta tudi IBM in Sun Microsystems napovedala sodelovanje. In to na področju, ki bi to najmanj pričakovali; IBM bo namreč na strežniških rezinah BladeCenter uradno podprl Sunov operacijski sistem Solaris 10, ki se bo tako pridružil sistemom Windows, Linux in AIX (IBM-ov Unix). IBM operacijskega sistema in podpore zanj sicer ne bo prodajal, bo pa sodeloval s Sunom pri razvoju Solarisa, tako da bo kar najbolj optimalno deloval na strežnikih BladeCenter.

    Objavljeno: 1.11.2005
  • Google in OpenOffice.org

    Ko sta Sun in Google dokaj redkobesedno sklenila zavezništvo, sta sprožila cel val ugibanj o tem, kaj bo sodelovanje med podjetjema prinselo. Največ pozornosti je bilo posvečene OpenOffice.org in ugibanjem, ali zavezništvo pomeni, da bo Google pripravil spletno različico pisarniške zbirke. Kmalu se je izkazalo, da Google o čem takem (vsaj zaenkrat) še ne razmišlja, kljub temu pa se je očitno namenil konkretno poseči v sam razvoj proste zbirke.

    Objavljeno: 1.11.2005
  • Prenovljena Nikonova ponudba

    D200 je nov digitalni fotoaparat SLR iz Nikonovih logov, ki predstavlja vmesnik člen med fotoaparati za profesionalno in domačo rabo. Tako kot D2 ima tudi D200 trdno ohišje in napredne zmogljivosti, na sploh pa sta si oba aparata navzven precej podobna. Zaslon ima premer diagonale 2,5 palca in vidni kot 170 stopinj, omogoča pa tudi povečavo fotografij do 400%. Fotoaparat uporablja novo litij-ionsko baterijo tipa EN-EL3e, ki zadostuje za kar 1800 posnetkov brez polnjenja, ki traja 2 uri in pol. Tipalo z ločljivostjo 10,2 megapik omogoča izdelavo slik velikosti 3,872 x 2,592 pik, prižiganje fotoaparata pa traja le 15 desetink sekunde.

    Objavljeno: 1.11.2005
  • Prihajajo iPodomati

    Podjetje Zoom Systems se ukvarja z razvojem mreže avtomatov za prodajo najrazličnejših izdelkov. Nedavno pa so naredili korak, s katerim so se močno oddaljili od konkurence, ki večinoma izdeluje klasične avtomate za prodajo okrepčil. Odločili so se, da v ponudbo uvrstijo tudi skoraj kultno priljubljen Applov glasbeni predvajalnik iPod. Zoom Systems tako odslej ponuja izdelke v cenovnem okviru od 10 do 200 dolarjev. Skozi postopek, ki v povprečju traja le eno minuto, nas vodi na dotik občutljiv zaslon, plačlilo pa opravimo s krednitno kartico. Zaenkrat so avtomati na voljo le na nekaterih letališčih v ZDA in naj bi bili zelo dobro zavarovani pred morebitnimi tatovi.

    Objavljeno: 31.10.2005
  • IBM bo izpopolnil Google Desktop Search

    Morda edini upravičen očitek Googlovemu namiznemu iskalniku je, da ni dovolj dobro pripravljen za uporabo v poslovnih okoljih. A tudi ta utegne kaj kmalu zatoniti v pozabo. IBM in Google bosta namreč združila lastni tehnologiji pri razvoju iskalnega orodja za pisarniške uporabnike, ki bodo lahko poleg datotek in elektronske pošte hitro in temeljito iskali tudi po podatkovnih bazah podjetij. IBM bo svoj sistem OmniFind, namenjen iskanju v poslovnih okoljih, nadgradil z Googlovo brezplačno tehnologijo za namizno iskanje, tako da bodo uporabniki lažje dostopali do podatkov znotraj posameznih organizacij, ki se pogosto nahajajo v več ločenih sistemih.

    Objavljeno: 31.10.2005
  • Samsung bo odprl glasbeno trgovino

    Korejski Samsung je največji izdelovalec pomnilnika flash, ki je zaradi hitrega dostopnega časa, majhnih mer in negibljivih delov prisoten v čedalje več prenosnih napravah. Med drugim tudi v Samsungovih prenosnih predvajalniki MP3, ki jih je podjetje doslej prodalo 1,7 milijona, vse pod blagovno znamko Yepp. A s tem izkupičkom v Seulu niso zadovoljni in krepko zaostajajo za Applom, ki v klasične iPode še vedno vgrajuje trde diske, ki so še vedno precej cenejši in imajo večjo kapaciteto kot pomnilnik flash. Zato je nedavno tudi Samsung začel ponujati izdelke s trdimi diski in namerava do leta 2007 postati eden izmed treh vodilnih ponudnikov predvajalnikov MP3 s 25-30 odstotnim deležem.

    Objavljeno: 31.10.2005
  • ProSirebenSat.1 - prvi evropski program HDTV

    Nemška televizijska postaja ProSiebenSat.1 je konec oktobra kot prva v Evropi začela oddajati TV program v visoki ločljivosti (HDTV). Med prvimi programi v visoki ločljivosti je film Minority Report s Tomom Cruisom, kasneje pa bodo dodajali vse več vsebin v visoki ločljivosti na obeh kanalih, na katerih oddajajo. ProSieben namerava v projekt vložiti 3 milijone evrov, kmalu pa bodo sledili tudi druge TV postaje.

    Objavljeno: 30.10.2005
  • OCA - odprtkodna iniciativa za digitaliziranje knjig

    V San Franciscu je bila predstavljena nova iniciativa za digitalizacijo obstoječega knjižnega gradiva, ki predstavlja alternativo lani začetemu projektu družbe Google. Pod okriljem združenja Internet Archive nastaja odprtokodni projekt Open Content Alliance (OCA), pri katerem pa sodelujejo zveneča imena, kot so ameriški inštitut Smithsonian, Hewlett-Packard, Yahoo in Microsoftov MSN. Cilj projekta je digitalizacija knjižnega gradiva človeštva, kar pomeni, da si s projektom ne postavljajo končnih meja, čeprav se zavedajo, da je to velikanski obseg gradiva, ki bo trajal dolga leta in zahteval nepojmljivo količino pomnilniškega prostora.

    Objavljeno: 30.10.2005
  • IBM Tivoli nadzoruje storitveno usmerjeno arhitekturo

    IBM je predstavil nove programske pakete Tivoli, s katerimi je olajšan nadzor nad okolji s storitveno usmerjeno arhitekturo (Service Oriented Architecture - SOA). Poleg nadzora nad tradicionalnimi viri podatkov v podjetju lahko nova programska oprema skrbi tudi za upravljanje s kompleksnimi programi SOA, spletnimi storitvami in ostalimi sporočilnimi tehnologijami, ki se uporabljajo v SOA. Programska oprema poskrbi za varnost, nadzor, nastavljanje in dodeljevanje sredstev in s tem omogoča odgovor tako na varnostne grožnje kot na nepričakovan porast prometa.

    Objavljeno: 29.10.2005
  • CrossOver Office 5.0

    Izšla je nova različica programa CrossOver Office, ki omogoča izvajanje programe za okolje Windows pod operacijskim sistemom Linux. Podjetje Codeweavers je v peto različico programa vgradilo najnovejšo kodo iz odprtokodnega projekta WINE 0.9, obenem pa so izboljšali hitrost delovanja programa v okolju Linux in razširili spisek podprtih Windows programov. CrossOver Office 5.0 tako že v osnovi podpira Microsoft Office 2003, odjemalec Outlook, brskalnik Internet Explorer in risarski program Visio. K temu moramo dodati še podporo za priljubljene programe, kot so Adobe Photoshop, Macromedia Dreamweaver, Lotus Notes in tudi vse bolj priljubljen Apple iTunes.

    Objavljeno: 29.10.2005
  • Canon Digital IXUS Wireless

    Canon je predstavil nov kompaktni digitalni fotoaparat, ki je hkrati prvi izdelek tega proizvajalca z vgrajenim brezžičnim omrežnim vmesnikom Wi-Fi (802.11b). Fotoaparat Digital IXUS Wireless omogoča brezžični prenos podatkov na računalnik, poleg tega pa tudi daljinski nadzor funkcij aparata prek brezžične povezave iz računalnika. Podprto je tudi brezžično tiskanje na tiskalnike opremljene s tehnologijo PictBridge. S tehnične plati je novi aparat podoben dosedanjemu modelu SD450, kar pomeni, da ima tipalo s 5 milijoni pik in 3-kratni optični zum. Vgrajen je 2-palčni zaslon LCD, prek katerega med drugim krmilimo tudi brezžični prenos podatkov.

    Objavljeno: 29.10.2005
  • IBM predstavlja nove rešitve in storitve za srednje velika podjetja

    IBM je prenovil ponudbo v družini izdelkov Express Portfolio, ki srednje velikim podjetjem pomaga pri varnosti, nadzoru verige dobaviteljev, varnostnih kopijah in restavriranju podatkov, načrtovanju porabe virov in pri drugih kritičnih aplikacijah. V odgovor na specifične zahteve različnih panog je IBM predstavil 22 novih rešitev, ki so med drugim namenjene podjetjem s področij maloprodaje, zdravstvene nege in proizvodnje. Nove rešitve med drugim obsegajo sistem za shranjevanje medicinskih fotografij, RFID rešitev za maloprodajo in rešitev za nadzor nad verigo dobaviteljev za industrijski sektor. V ponudbi infrastrukturnih rešitev Express Portfolio so tudi štirje novi sistemi pSeries, ki srednje velikim podjetjem prinašajo zmožnosti, ki so bile do sedaj na voljo le v sistemih za velika podjetja.

    Objavljeno: 28.10.2005
  • 60 odstotkov uporabnikov Banke Koper uporablja spletno bančništvo

    Banka Koper sporoča, da število uporabnikov njene spletne i-Net Banke v zadnjem letu strmo narašča. Trenutno ima Banka Koper prek 25.000 uporabnikov spletnega bančništva, kar predstavlja več kot 10-odstotno rast v primerjavi z januarjem 2005. Med njimi je več kot 20.000 fizičnih oseb, skoraj 3.200 pravnih oseb in prek 2.200 zasebnikov. Skupaj z najnovejšimi storitvami, paketoma Burja ter Maestral, se tako uvršča med tehnološko najnaprednejše in uporabniku prijazne banke. Slednje potrjuje velik odziv na brezplačni paket Maestral, saj ga je v enem mesecu od predstavitve prevzelo že več kot 8.000 komitentov.

    Objavljeno: 28.10.2005
  • Lexmark z novimi tiskalniškimi rešitvami

    Lexmark je v segmentu tiskalnikov z visoko hitrostjo tiska predstavil popolnoma novo družino laserjev T64X. Enostavnejše, naprednejše in varnejše upravljanje tiskalniških opravil ter varovanje zaupnih dokumentov so skupni imenovalec novih tiskalnikov. Tri nove osnove tiskalnikov, imenovane T640, T642 in T644 zmorejo natisniti od 33 do 48 strani na minuto, pri čemer se prva stran natisne že v šestih sekundah, za kar poskrbijo vgrajeni procesorji z taktom od 400 do 533 MHz, podprti s 64 do 128 MB RAM. Novi tiskalniški mehanizem in zmogljivejša elektronika poskrbita, da zmore nova T serija tiskati vse do ločljivosti 2.400(IQ) pik na palec.

    Objavljeno: 28.10.2005
  • Dell prenavlja računalnike za zabavo

    Dell je predstavil nov namizni računalnik in prenosnik, ki temeljita na operacijskem sistemu Windows XP Media Center Edition 2005. Prenosnik XPS M140 je drugi član najzmogljivejše družine računalnikov družbe Dell. Pred tem je Dell ponujal v tej družini le 17-palčni prenosnik M170, zdaj pa mu bo družbo delal nekoliko manj zmogljiv a tudi znatno cenejši XPS M140. Računalnik ima 14-palčni zaslon širokega formata, Pentium M 740, 512 MB RAM tipa DDR2, 40 GB disk, Intelovo grafiko, enoto CD-RW/DVD-ROM, brezžični omrežni vmesnik in bralnik za pomnilniške kartice. Namenjene je predvsem zabavi in gledanju filmov, na prodaj pa bo sprva v ZDA za ceno pod 1.000 dolarjev.

    Objavljeno: 28.10.2005
  • Vloga IT organizacij v podjetjih se bo precej spremenila

    Gartner napoveduje, da se bo v naslednjih petih letih vloga IT oddelkov v podjetjih bistveno spremenila. Po nedavni analizi, ki so jo javno predstavili na letnem Gartnerjevim simpoziju na Floridi, bo spremembo vloge doživelo kar 75% oddelkov, pri čemer naj bi kar 10% IT organizacij izginilo ali pa imelo stransko vlogo. Kot glavne razloge navajajo zrelost metod za uporabo tehnologije, rast povpraševanja po zunanjem izvajanju storitev (outsourcingu) in prehod IT tehnologij v vse sfere upravljanja sodobnih podjetij. Glavna vloga IT oddelkov v prihodnosti bo predvsem v spremljanju nenehne transformacije poslovanja in obvladovanju strateških informacij za učinkovito izvajanje procesov.

    Objavljeno: 27.10.2005
  • Fujitsu Siemens Loox N500

    Fujitsu Siemens je objavil nova modela ročnih računalnikov Loox, ki imata kot posebnost vgrajen sprejemnik GPS. Nova modela Loox 500 in Loox 520 temeljita na okolju Windows Mobile 5.0 Premium, vgrajen pa je tudi program za cestno navigacijo Navigon MobileNavigator 5. Strojna osnova je procesor Xscale PXA270 s taktom 312 MHz, 64 MB RAM, 64 MB Flash RAM (od tega 27 Mb na voljo za uporabniške datoteke), zaslon pa ima diagonalo 3,5 palcev in ločljivost 240 x 320 pik. Oba imata reže za dodatne kartice SD/MMC in vmesnik bluetooth, zmogljivejši model Loox N520 pa premore tudi vmesnik Wi-Fi (802.11b/g) in večji pomnilnik Flash (128 MB). Cena manjšega modela 335 evrov, N520 pa stane 360 evrov.

    Objavljeno: 27.10.2005
  • Poslovna inteligenca bo vgrajena v Microsoft Office

    Microsoft nadaljuje z razkrivanjem številnih novih podrobnosti povezanih z razvojem in prihodom naslednje generacije pisarniških orodij Microsoft Office. Nedavno so tako najavili nove zmožnosti na področju poslovne inteligence v obliki nove strežniške rešitve Microsoft Office Business Scorecard Manager 2005, ki bo na voljo od novembra. Poleg tega je Microsoft napovedal tudi številne izboljšave, ki bodo v naslednji različici pisarniških aplikacij Microsoft Office. Med predstavljenimi novostmi so tudi tehnologije in izdelki Microsoft Office "12" SharePoint, ki v paketu Office "12" postajajo celovit portal za poslovne vsebine, ki so na voljo preko storitev za poročanje SQL Server Reporting Services in aplikacij Microsoft Office "12". Portal predstavlja enotno mesto za dostop do poslovnih informacij. Na voljo bodo nove strežniške različice Excela, imenovane Excel Services, ki bodo uporabnikom omogočile učinkovitejšo in bolj varno izmenjavo in skupinsko uporabo preglednic, ki bodo dostopne tudi preko spletnega brskalnika. Naslednja generacija tehnologij in izdelkov SharePoint bo omogočala izdelavo osebnih portalov brez pisanja kode, ki bodo združevali podatke in grafe iz različnih virov. Izboljšano bo tudi iskanje po podatkih.

    Objavljeno: 27.10.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji