Objavljeno: 4.11.2005

Novi Yahoojevi zemljevidi

Yahoo je predstavil različico beta prenovljene storitve Google Maps, ki nudi boljšo uporabniško izkušnjo pri pregledovanju zemljevidov in orodje za načrtovanje poti.

Podobno kot Google je tudi Yahoo precej povezal storitvi Maps in Local, tako da lahko na zemljevidih poiščemo tudi hotele, restavracije, znamenitosti in celo podjetja ter si ogledamo nekaj osnovnih podatkov o njih, npr. telefonske številke. V novi različici je prisoten tudi pomanjšan zemljevid z oddaljenim pogledom in osenčenim prikazanim delom, ki ga lahko premikamo in s tem spreminjamo prikaz. To lahko storimo tudi z metodo povleci-spusti na samem zemljevidu, podobno kot pri Google Local. Načrtovanje poti omogoča izbiro večih ciljev, ki jih lahko tudi dodajamo tudi z metodo povleci-spusti izmed zadetkov iskanja po zemljevidu.

Yahoo je za prenovljeno storitev nekoliko presenetljivo uporabil Macromediino tehnologijo Flash in ne priljubljene razvojne tehnike Ajax (asinhroni JavaScript in XML), ki jo na veliko uporablja Google. Sodeč po prvih vtisih je zmogljivost spletne aplikacije nekoliko slabša, kar se pozna predvsem pri hitrosti izrisovanja zemljevida. Yahoo bo razvijalcem ponudil tudi zbirko API-jev za razvoj lastnih zemljevidov, ki jih bodo lahko uporabniki odslej gostili tudi na lastnih spletnih straneh, ne le na Yahoojevih. Tako naj bi se število tovrstnih zemljevidov začelo kmalu povečevati.

Kljub vsem tem inovativnim in uporabnim rešitvam pa se ni moč znebiti grenkega priokusa, da tako Yahoojeve kot tudi Googlove aplikacije večinoma podpirajo le Severno Ameriko.

http://maps.yahoo.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji