• Elektronska vratna ključavnica nove generacije Signature

    Podjetje Špica International je kot ekskluzivni zastopnik podjetja VingCard v Sloveniji in na Hrvaškem predstavilo elektronsko varnostno ključavnico nove generacije Signature. Poleg tehnoloških inovacij so posebno pozornost namenili ergonomiji, oblikovanju in enostavnosti uporabe. Odlikuje jih pomnilnik Flash RAM, ki zabeleži do 600 dogodkov ter omogoča preprosto in zanesljivo zbiranje podatkov ter njihovo kasnejšo analizo. Ključavnice podpirajo tako magnetne kot kartice s čipom, po naročilu tudi oboje hkrati. Za večjo varnost imajo zapah "auto deadbolt", ki ključavnico samodejno zaklene, ter sistem "panic release", ki jo odklene s pritiskom na kljuko z notranje strani. Po potrebi je ključavnicam mogoče dodati mehanski cilinder, ki velja za enega najvarnejših in ga je s sistemskim ključem mogoče trikrat preprogramirati. Omogočajo tudi nadgradnjo na tehnologijo radiofrekvenčne identifikacije RFID. Ključavnice Signature podpirajo VingCardov sistem nadzora pristopov Vision in sistem 2100 Plus.

    Objavljeno: 26.10.2005
  • Simobilova poslovna ponudba

    Simobil Vodafone se zaveda, da slovensko tržišče že postaja zasičeno z mobilnimi telefoni in da so možnosti rasti na področju rezidenčnih uporabnikov omejene. Zato si želi del pogače zagotoviti na poslovnih uporabnikih.

    Objavljeno: 26.10.2005
  • Najdi.si praznuje peti rojstni dan

    Internetni iskalnik Najdi.si je nedavno praznoval pet let obstoja, v katerih je presegel prvotna pričakovanja avtorjev iz družbe Noviforum. Iskalnik trenutno uporablja že skoraj 800.000 mesečnih uporabnikov, njihovo število pa narašča iz dneva v dan. Dobro kaže tudi iz poslovne plati, saj naj bi do konca letošnjega leta po ocenah predstavnikov podjetja ustvarili okoli 500 milijonov tolarjev neto oglasnih prihodkov. Z rastjo oglasnega prometa se Noviforum s hčerinskim podjetjem Interseek sočasno širi v države bivše Jugoslavije ter razvija nove izdelke na domačem trgu. Interseek, ki razvija iskalno tehnologijo in upravlja z mrežo nacionalnih spletnih iskalnikov, namerava do konca leta k obstoječima, t.j. hrvaškemu (www.pogodak.hr) in srbskemu (www.pogodak.co.yu) iskalniku priključiti še makedonsko in bosansko različico. Uspešno poslovanje Najdi.si je tudi osnova za nastanek koncepta mreže nacionalnih iskalnikov, ki jo nameravajo razširiti v 12 držav JV Evrope do leta 2008.

    Objavljeno: 26.10.2005
  • Poraba IT bo še naprej rasla

    Analitske družbe Gartner in Forrester Research napovedujejo, da se bo poraba sredstev za področje informacijskih tehnologij v letu 2006 povečala, vendar pri svojih ocenah ostajajo previdni glede nadaljnjih možnosti rasti v naslednjih letih. Sodeč po družbi Gartner naj bi se letni proračun v naslednjem letu povečal za 5,5%, struktura porabe pa se bo začela spreminjati. Vlaganja v pomnilniške sisteme in rešitve s področja varnosti naj bi se počasi umirila, pričakujejo pa povečano porabo na področju mobilnih tehnologij in posredniških sistemov za povezovanje informacijskih sistemov.

    Objavljeno: 26.10.2005
  • Google Base - konkurenca eBayu?

    Google razvija novo orodje z delovnim imenom Google Base, s katerim naj bi uporabniki lahko iskali podatke po podatkovnih bazah in tudi prispevali nove zapise, kot je na primer seznam rabljene opreme za prodajo. Pri družbi Google so izdelek potrdili, vendar poudarjajo, da je ta še v zgodnji razvojni fazi in glede tega ne želijo dajati nadaljnjih komentarjev. Analitiki menijo, da v okviru tega projekta nastaja tehnologija, ki bi lahko postala resen tekmec priljubljenemu dražbenemu servisu eBay, pa tudi drugim podobnim sistemom.

    Objavljeno: 26.10.2005
  • Plextor s serijo novih DVD zapisovalnikov

    Plextor je predstavil novo družino zapisovalnikov DVD, ki so najhitrejši ta hip na trgu. Izdelka serije PX-760 omogočata 18-kratno zapisovanje na nosilce DVD+/-R in 10-kratno na nosilce DVD+R DLm na voljo pa sta z vmesnikoma EIDE in SATA. PX-750A pa je prva Plextorjeva enota, ki podpira tudi zapisovanje na nosilce DVD-RAM in dvoslojni +/-R. PX-760A in PX-760SA podpirata med drugim Plextorjevo tehnologijo Autostrategy, ki samodejno izbere najboljši način zapisovanja za vsak DVD, in če je treba, za neznan medij ustvari povsem nov način. Tehnologija PlexEraser zagotovi visoko varnost zapisov na diskih DVD ali CD-R, funkcija SecureRecording pa omogoča zapisovanje na CD-R in zaščito podatkov z geslom. Zapisovalnika je možno uporabljati v tihem načinu (Silent mode), tako da ne motita dela v okolju, funkcija GigaRec pa omogoča spreminjanje zmožnosti zapisovanja običajnega CD-R s 70 odstotkov na 130 odstotkov standardne zmogljivosti.

    Objavljeno: 26.10.2005
  • MySQL 5.0 je dokončan

    Po razmeroma dolgem razvoju so avtorji objavili končno različico podatkovnega strežnika MySQL 5.0, ki predstavlja enega najpomembnejših projektov na področju odprte kode. MySQL 5.0 je po mnenju avtorjev zdaj pripravljen za rabo v produkciji, kar pomeni, da so dosegli visoko stopnjo zanesljivosti delovanja. Novi podatkovni strežnik prinaša številne nove funkcionalnosti, ki so na nivoju največjih komercialnih podatkovnih strežnikov, mnoge že težko pričakovane. MySQL 5.0 tako podpira hranjene procedure in funkcije (z izvajanjem na strežniku), prožilce, poglede, kurzorje, nov model za zagotovitev integritete podatkov, enostavnejše delo z metapodatki, izvajanje transakcij prek heterogenih sistemov in še marsikaj drugega. Podatkovni strežnik je zdaj tudi lažji za upravljanje, na voljo pa so številna grafična orodja za delo s podatki, kot tudi za migracijo in upravljanje sistema. Podatkovni strežnik je na voljo za platforme Linux, Windows, Solaris, MacOS, FreeBSD, HP-UX, IBM AIX 5L in še nekatere druge sisteme.

    Objavljeno: 25.10.2005
  • VMware ponuja brezplačni predvajalnik

    Podjetje VMware je predstavilo novo brezplačno orodje VMware Player, ki omogoča uporabo navideznih računalnikov narejenih z drugimi orodji podjetja. VMware Player omogoča "predvajanje" navideznih strojev, za njihovo izdelavo in spreminjanje parametrov pa še vedno potrebujemo pakete VMware Workstation ali strežniške izdelke GSX in ESX Server. Podjetje je na ta način omogočilo preprostejši dostop do virtualizacijske tehnologije, predvsem za potrebe testiranja in demonstracij izdelkov. Ena od možnosti rabe novega orodja je tudi za predstavitve različnih programskih paketov v "realnem" okolju. Nekateri proizvajalci, kot so IBM, Oracle, Bea, MySQL, Novell, Red Hat in drugi so že objavili brezplačne pakete z nameščenimi lastnimi orodji, VMware pa naj bi kmalu pritegnil še kopico drugih ponudnikov.

    Objavljeno: 25.10.2005
  • Hyperion 9

    Podjetje Hyperion je najavilo novo generacijo orodij za upravljanje s poslovnimi izkazi, ki združuje področje poslovne inteligence in finančnega računovodstva. Nova različica Hyperion 9 stavi predvsem na nova orodja za upravljanje z metapodatki, s katerimi je mogoče upravljati s podatki v podatkovnih skladiščih, kot tudi v drugih sistemih, ki predstavljajo vire podatkov za poslovno poročanje. Novo orodje Master Data Management omogoča med drugim upravljanje s podatki, ki jih ustvarjajo poslovni informacijski sistemi, na primer Oracle Financials. Na ta način je mogoče orodje za poslovno poročanje laže združiti z drugimi informacijskimi sistemi v podjetju ter tudi namensko razvitimi aplikacijami. Nova različica paketa Hyperion temelji na tehnologiji Foundation Services, ki so jo predstavili pred časom, namenjena pa je povezovanju rešitev za poslovno inteligenco s transakcijskimi sistemi. Nova različica je že v prodaji.

    Objavljeno: 25.10.2005
  • HP Kupuje RLX

    Podjetje Hewlett-Packard je sklenilo dogovor za nakup družbe RLX Technologies, pionirja na področju strežnikih rezin. HP si od nakupa obeta predvsem okrepitev na področju programske opreme za nadzor in upravljanje strežniških rezin, saj se je podjetje RLX že pred časom usmerilo predvsem v razvoj programske opreme za nadzor strežniških okolij z veliko gostoto strežniških modulov. Programska oprema RLX ControlTower je znana predvsem za sisteme z okoljem Linux, med drugim pa omogoča učinkovit nadzor strežniških sistemov povezanih v gruče za porazdeljeno procesiranje. HP namerava nove rešitve postopoma vgraditi v obstoječo programsko opremo System Insight Manager, ki služi za upravljanje strežnikov HP.

    Objavljeno: 25.10.2005
  • Sony stavi na računalnike HTPC

    Sony je predstavil nove računalniške sisteme, ki so lahko odlična osnova za hišino kino. Prva novost je Sony VAIO VA, ki združuje osebni računalnik in televizor LCD, celota pa je elegantna na tako v dnevni sobi, kot na delovni mizi. Osnova je 20-palčni zaslon širokega formata, na katerem lahko spremljamo tako TV programe, kot računalniško sliko. Sam osebni računalnik je vgrajen v nosilec televizorja, premore pa 160 oziroma 250 GB velik disk, na katerega lahko snemamo tudi TV programe. Osnova je Pentium 4 s taktom 3,2 GHz, 1 GB RAM, grafika ATI Radeon X700, premore pa tudi vmesnik Wi-Fin in enoto DVD+/-RW DL. Posebnost je mesto za opcijski drugi disk, ki je izmenljiv z zunanje strani računalnika. Sony VAIO VA premore vse potrebne AV priključke, vgrajeni pa so tudi kvalitetni zvočniki s podporo za prostorski zvok 2.1. Sprva bo na prodaj le v ZDA in na Japonskem za ceno okoli 2.000 dolarjev.

    Objavljeno: 24.10.2005
  • Sun prenavlja najzmogljivejše strežnike

    Podjetje Sun je predstavil nove modele iz svoje družine strežnikov Sun Fire. Nove različice strežnikov Fire E20K in Fire E25K so opremljene z najnovejšimi procesorji Sun UltraSparc IV+, ki vsebujejo dvojna procesorska jedra. Skupno je tako mogoče zgraditi sisteme, ki vsebujejo do 72 procesorjev in 144 procesorskih jeder, kar v celoti prinaša 20% višjo zmogljivost kot sedanja generacija strežnikov. Sun je sočasno ponudil tudi nadgradnje sistemskih plošč, s katerimi lahko stranke dosedanjih strežnikov nadgradijo svoje sisteme in zamenjajo doslej uporabljene procesorje UltraSparc III. Nadgradnja je mogoča celo med samim delovanjem sistema. Novi strežniki so namenjeni pretežno uporabi z velikim bazami podatkov, Sun pa cilja predvsem na finančna in telekomunikacijska podjetja. Cene novih sistemov se pričnejo pri pol milijona dolarjev za model Fire 20K in milijonu dolarjev za model Fire 25K.

    Objavljeno: 24.10.2005
  • Oracle povečuje promet

    Oracle je zaključil še eno uspešno četrtletje, v katerem se je prodaja licenc in storitev povečala za skoraj 25% glede na enako obdobje pred letom dni. Še posebej so zadovoljni s prodajo programske opreme, ki se je povečala na nivo 2,13 milijarde dolarjev na četrtletje, kar je 23% bolje kot lani, povečanje povpraševanja pa pripisujejo predvsem uspešni akciji za obnovo licenčnih pogodb, kar je prineslo skoraj 40% vseh prihodkov. Čisti zaslužek je v četrtletju znašal 519 milijonov dolarjev, kar je 38% bolje od lanskega leta. Larry Ellison, prvi mož družbe Oracle, je zadovoljen nad poslovnimi rezultati tudi zaradi dejstva, da je poslovanje potekalo uspešno kljub zahtevni nalogi pripojitve družbe PeopleSoft, ki se bliža zaključni fazi interne reorganizacije. Oracle je ob tem nedavno za 5,85 milijarde dolarjev kupil družbo Siebel, s čimer so še dodatno razširili svoj portfelj izdelkov.

    Objavljeno: 24.10.2005
  • LG3D LiveCD 2.3

    Projekt LG3D želi navadnim smrtnikom približati idejo podjetja Sun Microsystems o uporabi namiznega okolja v treh razsežnostih. Različica 2.3 velja za prvo stabilno različico žive plošče CD, ki temelji na distribuciji Linuxa SLAX, vsebuje pa tudi nekatere dodatke, npr. Firefox, Gaim in gonilnike za grafične kartice nVidia. Sistem neposredno zažene 3D-namizje z mnogimi zanimivimi zmogljivostmi, za kar pa seveda potrebujemo ustrezno grafično kartico, ki omogoča 3D-pospeševanje. Sun že nekaj časa aktivno razvija tehnologijo Looking Glass, ki temelji na Javi in poskuša uporabnikom namiznih aplikacij predstaviti okolje z bogatejšo uporabniško izkušnjo, ki je na voljo v treh dimenzijah.

    Objavljeno: 23.10.2005
  • Flock namesto Firefoxa?

    Medtem ko se razvijalci in podporniki najbolj vročega brskalnika lahko pohvalijo, da je Firefox preneslo že več kot 100 milijonov uporabnikov, se je na obzorju pojavil nov brskalnik - Flock. Čeprav razvijalci trdijo, da ne gre za vejitev (fork) Firefoxa, Flock temelji na kodni osnovi Firefoxa in ji dodaja številni nove zmogljivosti. Po vzoru Applovega Safarija je na voljo pregledovalnik virov RSS, razvijalci so sestavili tudi posebno orodje za pošiljanje sporočil na čedalje bolj priljubljebe bloge, tako kot v Firefoxu je iskalnik vgrajen že v orodno vrstico, le da je privzet Yahoo!, spletne strani lahko ocenjujemo, hitreje pa se nalagajo tudi slogovne predloge CSS. Flock je na voljo za Windows, Linux in Mac OS X.

    Objavljeno: 23.10.2005
  • Cenejši internetni paketi Masicoma

    Podjetje Masicom je za uporabnike internetnih storitev pripravilo novo ponudbo paketov za širokopasovni kabelski dostop do interneta. Paket s prenosi 256/64 bo na voljo za 3.100, 512/128 za 3.444, 1024/256 za 4.000, 2048/512 za 6.222, 4072/512 za 8.444 in 5120/768 za mesečno naročnino 9.000 tolarjev. V primeru sklenitve naročniškega razmerja za 18 mesecev je za nove uporabnike priključnina 1 tolar. Pri vezavi za 24 mesecev pa znaša naročnina 2 tolarja, uporabniki pa kot darilo prejmejo še kabelski brezžični usmerjevalnik s 4 portnim stikalom - NETGEAR MR814.

    Objavljeno: 22.10.2005
  • Netko 2005

    Na Gospodarski zbornici Slovenije so podelili nagrade Netko, priznanje za najboljše poslovne spletne strani v Sloveniji, ki jih je GZS pripravila v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo in v soorganizaciji časopisa Dnevnik. Letos se je za nagrado v 14 kategorijah potegovalo 89 spletnih mest, podelili pa so 3 zlate in 10 srebrnih Netkov. Zlate so prejeli: igabiba.joker.si v kategoriji spletna prodaja, www.citroen.si/c1 in www.c1.citroen.si/igra v kategoriji blagovne znamke in posebno nagrado v kategoriji korporativne predstavitve spletna stran www.lju-airport.si.

    Objavljeno: 22.10.2005
  • Prodanih 200 milijonov mobilnikov

    Po poročanju analitične hiše IDC je v tretjem četrtletju letošnjega leta število prodanih mobilnih telefonov preseglo magično mejo 200.000.000. V tem četrteltju je prodaja narasla za 8,8 odstotka, na letni ravni pa za več kot 19 odstotkov. Vseh 5 vodilnih izdelovalcev mobilnikov je v tem obdobju zabeležilo rekordno prodajo, njihova razvrstitev pa ostaja nespremenjena. S 66,6 milijona prodanimi enotami oz. z 32-odstotnim tržnim deležem je še vedno na vrhu Nokia, sledi ji Motorola, ki vodi na ameriškem trgu, tretji je Samsung, četrti LG in na petem mestu Sony Ericsson.

    Objavljeno: 21.10.2005
  • Vega za revizijo razpisa

    Western Wireless International, na našem trgu mobilne telefonije bolj znan po blagovni znamki Vega, je na razpis za izbiro mobilnega operaterja za državno upravo vložil revizijo. Po njihovem mnenju razpisni pogoji favorizirajo enega izmed ponudnikov, kar je dokaz, da "v Sloveniji ni konkurence na trgu mobilne telefonije". Predstavniki naročnika (Ministrstva za javno upravo) te navedbe zavračajo. Vrednost razpisa, ki zaobjema telefoniranje 7100 uslužbencev organov državne uprave, občin in sodišč za obdobje treh let, po prvih ocenah znaša 3 milijarde tolarjev.

    Objavljeno: 21.10.2005
  • OpenOffice.org 2.0 je tu

    Le nekaj dni po 5. obletnici projekta in nekaj tednov po konferenci OOoCon2005 v Kopru je izšel OpenOffice.org 2.0, drugi rod odprtokodne pisarniške zbirke, ki je na voljo brezplačno in za različne operacijske sisteme. Poleg urejevalnika besedil (Writer), preglednice (Calc), orodja za izdelavo elektronskih prosojnic (Impress), programa za delo z vektorsko grafiko (Draw) in orodja za izdelavo matematičnih enačb (Math) je odslej na voljo še Base za delo z podatkovnimi bazami. Na voljo je v 36 jezikih, tudi v slovenskem (ki pa še ni na strežnikih).

    Objavljeno: 21.10.2005
  • IBM prevzema DataPower

    IBM je kupil zasebno podjetje DataPower, ki se je pred časom kot eno izmed prvih začelo ukvarjati z razvojem specializirane strojne opreme za hitrejši in varnejši omrežni prenos podatkov v zapisu XML. Računalniški gigant se je za prevzem odločil, ker namerava v prihodnosti ponuditi linijo naprav za spletne storitve, ki bodo temeljile na izdelkih podjetja DataPower products. Podpirale bodo standarde, kot je npr. XML, in naj bi bile zaradi tega bolj prilagodljive in cenovno dostopnejše. Podobno rešitev je pred kratkim ponudil že Cisco, pričakujemo pa jo lahko tudi s strani Intela, ki je letos prevzel podjetje Sarvega.

    Objavljeno: 20.10.2005
  • Applove novosti za profesionalce

    Teden dni po predstavitvi novih iPodov in iMacov je Apple predstavil še nove Power Mace z dvojedrnimi procesorji in PowerBooke z višjimi ločljivostmi zaslonov. Na voljo je tudi Aperture, novo orodje za delo s fotografijami v zapisu RAW.

    Objavljeno: 20.10.2005
  • Incotel brez frekvenc

    Agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek) je podjetju Infotel zaradi neporavnanih finančnih obveznosti odvzela frekvence za uporabo širokopasovnega brezžičnega omrežja wimax. Po besedah direktorja novomeškega podjetja je Incotel nameraval 16 milijonsko vsoto poravnati še ta teden, a so bili očitno prepozni. Dodaja še, da se bo na Apekov razpis za dodelitev frekvenc, ki naj bi se končal še letos, prijavilo hčerinsko podjetje Incotel com. Kljub temu je trženje wimaxa zdaj premaknjeno v nedoločeno obdobje v letu 2006.

    Objavljeno: 20.10.2005
  • Networks Defender Roadshow

    V Ljubljani se je končal Networks Defender Road show, ki sta ga organizirali podjetji Trendnet in ReproMS 03. Dogodek je bil usmerjen v računalniško varnost, s poudarkom na enem v zadnjem času najuspešnejših slovenskih izdelkov s tega področja – Network Defenderju. Gre za integrirano varnostno napravo, ki je hkrati požarni zid, posredniški strežnik, protivirusna obramba, protismetna obramba, datotečni strežnik, poštni strežnik in še kaj. Podjetje Trendnet z njim prodira na vzhodne trge, od Kitajske, Singapura, Pakistana in arabskih dežel. Network Defender je tako programsko kot strojno sad domače pameti. Na dogodku se je zvrstilo nekaj varnostno obarvanih predavanj, zaključil pa se je z okroglo mizo na temo Varnost in rešitve.

    Objavljeno: 19.10.2005
  • TIS 2006

    Izšel je novi Telefonski imenik Slovenije 2006, ki je na voljo v knjigah in na zgoščenki. Objavljeni so podatki o več kot milijon naročnikih fiksne, mobilne in IP-telefonije v Sloveniji. Podatki o vseh naročnikih so dostopni tudi v osveženem spletnem imeniku. Cena celotnega imenika znaša 3.800, za posamezno področno kodo pa 1.200 tolarjev. Dostava na dom je letos prvič brezplačna.

    Objavljeno: 19.10.2005
  • e-Cestninjenje

    Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru in Fakulteta za gradbeništvo v Mariboru so skupaj s podjetji OMEGA consult, Razvojnim centrom IRC Celje in Mobitelom razvili projekt e-cestninjenje, ki so ga po polletnem preizkušanju predstavili javnosti.

    Objavljeno: 19.10.2005
  • Evrobirokracija v s slovenskim pridihom

    Dobrih šest let po predlogu Evropske komisije o uvedbi internetne domene s končnico .eu bodo te domene končno na voljo. A postopoma in v določenem vrstnem redu.

    Objavljeno: 19.10.2005
  • Novi tiskalniki HP

    HP Slovenija je na novinarski konferenci predstavil del jesenskih novosti na področju tiskalniških izdelkov za pisarniško rabo.

    Objavljeno: 19.10.2005
  • Nintendo v McDonaldsu

    Izdelovalec igralnih konzol in računalniških iger Nintendo je sklenil dogovor z verigo hitre hrane McDonalds, v skaldu s katerim bo v restavracijah ponudil brezplačen brezžični dostop do interneta za igranje iger preko prenosne konzole Nintendo DS. Omrežje bo zgradilo Teksaško podjetje Wayport, ki je že pred časom 6000 McDonaldsovih restavracij opremilo z brezžičnim internetnim omrežjem za uporabnike prenosikov, ki pa je plačljivo. Prvi dve igri, ki bosta na razpolago za igranje bosta Mario Kart DS in Tony Hawk's American SK8Land. Nintendo je sicer s prodajo konzole zelo zadovoljen, saj je samo v ZDA prodal že 2,2 milijona primerkov.

    Objavljeno: 19.10.2005
  • Maxtor OneTouch III

    OneTouch III je nova Maxtorjeva zunanja pomnilniška naprava, ki skuša uporabnike že z zunanjim izgledom prepričati, da so njihovi podatki na varnem. Vgrajena sta dva trda diska s skupno kapaciteto 600 GB ali 1 TB. Na voljo je uporabniško nastavljiv RAID z možnostjo RAID 0 za hitrejše delovanje in RAID 1 za večjo stopnjo varnosti. V slednjem primeru je zaradi zrcaljenje podatkov kapaciteta obeh različic posledično zmanjšana na 300 oz. 500 GB.

    Objavljeno: 19.10.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji