Objavljeno: 19.10.2005

e-Cestninjenje

Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru in Fakulteta za gradbeništvo v Mariboru so skupaj s podjetji OMEGA consult, Razvojnim centrom IRC Celje in Mobitelom razvili projekt e-cestninjenje, ki so ga po polletnem preizkušanju predstavili javnosti.

Projekt za obračunavanje cestnine uporablja satelitski signal preko GPS v povezavi s prenosom podatkov preko omrežja GSM/GPRS. Osrčje sistema je v avtomobil vgrajena naprava OBU, kombinacija modula GSM/GPRS in modula GPS (v prihodnosti tudi evropski Galileo), ki preko satelita zabeleži prehod skozi t.i. navidezna vrata ob vstopu in izstopu iz avtoceste, cestnino pa obračuna preko GPRS. Sistem deluje z uporabo standardnih rešitev in je nadgradljiv, tako da bi ga bilo mogoče uporabljati tudi za zaračunavanje parkirnine v središčih mest in podobno. Sama naprava OBU naj bi sprva stala med 40 in 80 evrov, v nekaj letih pa pričakujejo, da bodo tovrstne generične naprave že vgrajene v nove avtomobile.

Hkrati so avtorji sistema poudarili, da ga ni mogoče uporabiti za nadzorovanje vozil, saj OBU vzpostavi povezavo s sistemom zgolj pri prehodih skozi navidezna vrata.

Projekt e-Cestninjenje ni nastal v sodelovanju z DARSom, saj so najprej hoteli ugotoviti kaj sploh zmorejo narediti. Po ocenah avtorjev bi e-Cestninjenje lahko prišlo v Sloveniji v uporabo že leta 2008, dve leti kasneje pa naj bi dosegli tudi interoperabilnost z drugimi sistemi. Na predstavitvi je direktor Mobitela Anton Majzelj še posebej poudaril, da sistem ne bo zaprt zgolj za uporabnike omrežja Mobitel.

Zdaj se začenja druga faza preizkušanja tega pilotskega projekta, v kateri nameravajo število preizkusnih avtomobilov povečati iz 20 na 2000.

http://www.e-cestninjenje.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji