Objavljeno: 21.10.2005

OpenOffice.org 2.0 je tu

Le nekaj dni po 5. obletnici projekta in nekaj tednov po konferenci OOoCon2005 v Kopru je izšel OpenOffice.org 2.0, drugi rod odprtokodne pisarniške zbirke, ki je na voljo brezplačno in za različne operacijske sisteme. Poleg urejevalnika besedil (Writer), preglednice (Calc), orodja za izdelavo elektronskih prosojnic (Impress), programa za delo z vektorsko grafiko (Draw) in orodja za izdelavo matematičnih enačb (Math) je odslej na voljo še Base za delo z podatkovnimi bazami. Na voljo je v 36 jezikih, tudi v slovenskem (ki pa še ni na strežnikih).

Glavno vodilo pri razvoju nove različice je bilo približevanje delovanja zbirke Microsoftovemu Officu, tako da bi uporabniki čim lažje prešli na prosto dostopno zbirko. V ta namen je precej spremenjen uporabniški vmesnik, z novimi ikonami, prilagodljivimi orodnimi vrsticami in odpravljenimi posebnostmi, kot je bila npr. stranska orodna vrstica. OpenOffice.org 2.0 uporablja nov zapis datotek OpenDocument, ki je odprt standard na temeljih XML, izboljšani pa so tudi filtri za odpiranje in shranjevanje dokumentov zbirke Office.

V novi različici je na voljo čarovnik za spajanje dokumentov, izboljšano je orodje za štetje znakov in besed, vgrajena je cela paleta likov in drugih podob (CustomShapes), izvoz v PDF ponuja več možnosti nastavljanja, omogočeno je gnezdenje tabel, število vrstic v Calcu je odslej omejeno na 65.536. Največ sprememb uporabniškega vmesnika je doživel Impress, ki s tridelnim izgledom močno spominja na zadnje različice Power-Pointa. Kot že rečeno je odslej na voljo tudi Base, ki sicer poskuša posnemati Access, a po zmogljivostih precej zaostaja. Tega pa nikakmor ne moremo reči za celotno zbirko OpenOffice.org 2.0 v primerjavi z Office.

http://www.openoffice.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji