Objavljeno: 20.10.2005

Applove novosti za profesionalce

Teden dni po predstavitvi novih iPodov in iMacov je Apple predstavil še nove Power Mace z dvojedrnimi procesorji in PowerBooke z višjimi ločljivostmi zaslonov. Na voljo je tudi Aperture, novo orodje za delo s fotografijami v zapisu RAW.

Novi Power Maci so trije in vsi imajo dvojedrni procesor PowerPC s frekvencami 2, 2,3 in 2,5 GHz. Prvi dve konfiguraciji (Dual) imata po enega, najzmogljivejši (Quad) pa dva. Vse tri različice imajo pomnilnik DDR2, ki ga je vgrajenega le 512 MB, a je razširljiv vse do 16 GB. Na voljo so tudi razširitvene reže PCI-Express, katerim so namenjene tudi štiri na novo predstavljene nVidiine grafične kartice, med drugim GeForce 6600 in GeForce 6600 LE, ki sta privzeto vgrajeni. S štirimi grafičnimi karticami so novi Power Maci zmožni poganjati do štiri Applove 30-palčne zaslone. Omenimo še, da je cena 23-palčnega Cinema Displaya HD padla na 1299, 30-palčnega pa na 2499 dolarjev.

Dolgo pričakovano nadgradnjo so doživeli tudi prenosiki PowerBook, a le modela s 15- in 17-palčnim zaslonom. Prvi odslej podpira ločljivost 1440x960 pik, drugi pa 1680x1050, kar je enako kot 20-palčni Cinema Display. Oba modela imata vgrajen pomnilnik DDR2 in grafično kartico ATI Mobility Radeon 9700 s 128 MB pomnilnika VRAM. Zaslona sta 46 odstotkov svetlejša kot pri predhodnikih, avtonomija baterije pa znaša kar 5 ur in pol. Vse tri linije PowerBookov imajo odslej vgrajeno tudi enoto SuperDrives (zapisovalnik DVD), vendar pri 12-palčnem modelu ne podpira dvoslojnih nosilcev.

Ker je predstavitev novih izdelkov potekala na predvečer PhotoPlus Expa, ki bo potekal v istem predstavitvenem centru, se je Apple podal tudi v fotografske vode. Aperture je programsko orodje za profesionalne fotografe, ki delo s fotografijami v zapisu RAW postavlja na enak nivo kot pri zapisu JPG. Na voljo bo konec novembra ali v začetku decembra za ceno 499 dolarjev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji