Objavljeno: 5.11.2005

TrueCrypt 4.0

TrueCrypt Foundation je izdal četrto različico odprtokodnega programa TrueCrypt. Brezplačen program je namenjen šifriranju diskovnih particij, četrta različica pa je poleg različice za okolje Windows prinesla tudi različico za Linux. Trenutno so neposredno podprti Fedora, SuSE in Ubuntu, ker pa je na voljo izvorna koda programa, lahko kmalu pričakujemo tudi podporo za druge distribucije.

TrueCrypt vsako šifrirano particijo predstavi kot šifrirano datoteko, ki jo potem priklopimo kot particijo. Za vsako izmed njih lahko ustvari tudi skrito particijo, ki je dostopna s posebnim geslom. Če smo prisiljeni razkriti svoje šifrirne ključe, lahko razkrijemo samo ključ navadne particije, z običajno kriptoanalizo pa ni mogoče ugotoviti, da se znotraj te skriva še ena. V različici 4 lahko z vpisom posebnega gesla priklopimo navadno particijo tako, da podatki ne prepisujejo podatkov na skriti particiji.

TrueCrypt ponuja tudi potovalni način s katerim particijo prenašamo npr. na ključu USB in jo prikopimo tudi na računalnikih, kjer TrueCrypt ni nameščen. Novost v novi različici je opustitev uporabe registra, ki so ga zamenjale datoteke XML. Izdaja 4.0 podpira tudi lokalizacijo in uporabo ključnih datotek (ang. keyfiles), ki šele skupaj z geslom omogočajo priklop šifrirane particije. Datoteka je lahko kakršnakoli, recimo slika ali zvočni posnetek, v primeru da ni prisotna, pa priklop šifrirane particije samo z geslom sploh ni mogoč.

http://www.truecrypt.org/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji