Objavljeno: 30.10.2005

ProSirebenSat.1 - prvi evropski program HDTV

Nemška televizijska postaja ProSiebenSat.1 je konec oktobra kot prva v Evropi začela oddajati TV program v visoki ločljivosti (HDTV). Med prvimi programi v visoki ločljivosti je film Minority Report s Tomom Cruisom, kasneje pa bodo dodajali vse več vsebin v visoki ločljivosti na obeh kanalih, na katerih oddajajo. ProSieben namerava v projekt vložiti 3 milijone evrov, kmalu pa bodo sledili tudi druge TV postaje.

Decembra naj bi tako v Nemčiji v visoki ločljivosti začela oddajati družba Premiere, ki bo prek kabelskega omrežja v visoki ločljivosti predvajala tudi nogometne tekme Bundeslige. Prav sevtovno nogometno prvenstvo bo kot kaže glavni katalizator začetka oddajanja v visoki ločljivosti - svoj vstop v svet HDTV napovedujejo tudi britanski BSkyB, francoski CanalSat in italijanski Sky Italia.

Evropa na tem področju zaostaja za ZDA, kjer so oddajanje v visoki ločljivosti začeli že leta 1998, vse več nove produkcije (zlasti TV serije) pa je na voljo v ločljivosti HDTV. Sodeč po analitski družbi JupiterResearch je lani že 21% vseh gospodinjstev v ZDA imelo sprejemnike HDTV, do leta 2010 pa naj bi ta delež narasel že na 63%.

http://www.prosieben.de

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji