Objavljeno: 30.10.2005

OCA - odprtkodna iniciativa za digitaliziranje knjig

V San Franciscu je bila predstavljena nova iniciativa za digitalizacijo obstoječega knjižnega gradiva, ki predstavlja alternativo lani začetemu projektu družbe Google. Pod okriljem združenja Internet Archive nastaja odprtokodni projekt Open Content Alliance (OCA), pri katerem pa sodelujejo zveneča imena, kot so ameriški inštitut Smithsonian, Hewlett-Packard, Yahoo in Microsoftov MSN. Cilj projekta je digitalizacija knjižnega gradiva človeštva, kar pomeni, da si s projektom ne postavljajo končnih meja, čeprav se zavedajo, da je to velikanski obseg gradiva, ki bo trajal dolga leta in zahteval nepojmljivo količino pomnilniškega prostora.

Med podpornimi partnerji izstopa odsotnost družbe Google, ki je podoben projekt začela povsem na zasebnih temeljih. Projekt pa je naletel v zadnjih mesecih na številne pravne ovire in nasprotovanja strokovne javnosti, ki ne želi imeti zasebnega kapitala nad javnimi knjigami in dokumenti. Družbi Google pretijo celo tožbe nekaterih založnikov, ki imajo drugačno mnenje glede pravice do uporabe in objave dokumentov, zlasti tistih, katerim so potekle avtorske in izdajateljske pravice.

Projekt namerava v bodoče digitalizirati nekaj 100.000 knjig na leto, kar bodo naredili s posebnimi optičnimi bralniki, ki ne poškodujejo knjig in tako ohranijo tudi zgodovinsko najbolj pomembna gradiva. Partnerji bodo v projektu zagotavljali predvsem sredstva za izvajanje digitalizacije in hrambo podatkov. Microsoft je tako za naslednje leto obljubil 5 milijonov dolarjev, kar naj bi zadostovalo za okoli 150.000 knjig. Podobno so storili tudi Yahoo, HP in drugi. Pobudniki poudarjajo, da bodo za hrambo podatkov potrebovali ogromno prostora - ocena je okoli 6 PB (6000 TB) za okoli milijon knjig, saj nameravajo ohraniti rastrsko predstavitev strani. Google po drugi strani potrebuje za 10 milijonov spletnih dokumentov le med 1,7 in 5 PB prostora.

Vzporedno s predstavitvijo projekta Internet Archive je Microsoft v okviru svojega iskalnika MSN Search najavil namero predstavitve storitve MSN Book Search, ki bo omogočila izboljšano iskanje na spletu, vključno med vsebinami knjig, akademskimi vsebinami, revijami in drugimi tiskanimi viri. Začetna preizkusna različica storitve bo na voljo naslednje leto. MSN se bo prav tako pridružil Open Content Alliance (OCA) ter sodeloval z organizacijo pri skeniranju in digitalizaciji javno dosegljivih tiskanih vsebin. Z lastniki avtorskih pravic bo obenem sodeloval pri legalnem skeniranju avtorsko zaščitenih vsebin.

Digitalizirane knjige so javnosti na voljo v izvornem videzu.

Za digitalizacijo so uporabljeni posebni bralniki, ki ne poškodujejo knjig.

http://openlibrary.com

http://www.msn.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji