Objavljeno: 15.11.2005

IBM daleč najhitrejši

Izšel je 26. seznam TOP500, ki dvakrat na leto predstavi vrstni red najzmogljivejših superračunalnikov. V prvo deseterico so se po enem letu uvrstili štirje novi računalniki, kar priča o hitrem napredku razvoja superračunalnikov.

Na prvem mestu je še vedno IBM BlueGene/L, ki ga uporablja ameriško ministrstvo za energetiko v Lawrence Livermore National Laboratory. Sistem je dvakrat večji kot doslej in dosega 280,6 Teraflopov v sekundi. Že podatek, da je edini superračunalnik, ki je kadarkoli presegel mejo 100 TFlop/s, pove vse o prevladi IBM-a v tem segmentu računalništva.

Tudi na drugem in tretjem mestu je IBM. IBM eServer Blue Gene je zasnovan podobno kot prvouvrščeni sistem, a je nekoliko manjši, zato dosega 91,2 TFlop/s. Nahaja se v IBM-ovem razvojnem centru Thomas Watson. ASCI Purple system se tako kot najhitrejši superračunalnik nahaja v Lawrence Livermore National Laboratoryju, temelji na strežnikih pSeries 575 in dosega 63,4 TFlop/s.

Šele na četrtem mestu se nahaja prvi računalnik, ki ga ni razvil IBM, pač pa SGI. Sistem Columbia premore 51,9 TFlop/s, uporablja pa ga NASA. Zanimivo je tudi, da so med prvimi šestimi računalniki kar štirje v lasti ameriškega Ministrstva za energetiko, vseh šest pa se nahaja v ZDA.

http://www.top500.org/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji