Objavljeno: 15.11.2005

Virusi izkoriščajo zaščito

Po internetu krožijo že trije virusi, ki izkoriščajo programsko opremo XCP v glasbenih ploščah CD podjetja Sony BMG, prvotno namenjeno zaščiti pred piratiziranjem glasbe. XCP namesti poseben predvajalnik, ki edini omogoča predvajanje glasbe v operacijskh sistemi Windows, in se namesti prikrito, tako da ga antivirusni programi ne zaznajo. Prav to lastnost izkoriščajo novi virusi, česar so se v podjetjih za izdelavo varnostne programske opreme najbolj bali.

Medtem ko se Sonyjeve težave iz dneva v dan večajo, so olja ne ogenj prilile še napovedi o kar treh tožbah proti podjetju zaradi napačnega pristopa k zaščiti. Iz Microsofta pa so že sporočili, da bodo programsko opremo XCP obravnavali kot vohunsko programje (spyware). Tako bodo v sklopu tedenskih posodobitev lastnega programa za zaščito pred vohunskim programjem izdali dodatek, ki bo zaznal XCP in ga tudi ustrezno odstranil.

Zaščita se nahaja na 20 CD-jih Sony BMG, ki se prodajajo v ZDA in med drugim vključujejo albume Celine Dion, Rickyja Martina, Natashe Bedingfield in Amerie. Sony je le dan po poročilih o virusih napovedal, da bo prenehal z izdelovanjem plošč.

http://www.sonybmg.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji