Objavljeno: 18.11.2005

Registracije domen .eu

Sinfonika d.d. je postala prvi in pooblaščeni registrar za nove .eu domene v Sloveniji. Z zbiranjem vlog za registracijo bo uradno začela v ponedeljek 21. novembra. Domeno .eu lahko registrirajo vsi poslovni subjekti, ki imajo registrirano podjetje znotraj Evropske unije, organizacije, ustanovljene znotraj Evropske unije in fizične osebe, ki imajo stalno prebivališče znotraj Evropske unije. Registracija bo potekala v treh fazah. V prvih dveh fazah bodo lahko vložile zahtevo za pridobitev eu domene samo upravičene osebe, ki izkazujejo in lahko dokažejo prednostno pravico do imena.

Uradna registracija EU domen se prične 7. decembra 2005 s predhodnim obdobjem imenovanim Sunrise 1. To predhodno obdobje bo trajalo 2 meseca in je predvideno za javne ustanove in imetnike registriranih blagovnih znamk. Potem sledi predhodno obdobje imenovano Sunrise 2, ki se bo pričelo 7. februarja 2006. Tudi to obdobje bo trajalo 2 meseca in je predvideno za registracijo vseh pravic iz 1. faze ter nazivov podjetij in družinskih imen, trgovskih imen, prepoznavnih znamk organizacij, naslovi zaščitenih književnih in umetniških del ter druge pravice zaščitene z zakonom držav članic EU. 7. aprila 2006 se bo začela tako imenovana splošna registracija, preko katere bo lahko vsako podjetje in vsak državljan s sedežem v državi evropske unije zaprosil za registracijo svoje domene.

Eu domeno je možno registrirati le preko pooblaščenega registrarja. Vsi akreditirani registrarji so navedeni na seznamu akreditiranih registrarjev na spletni strani www.eurid.eu, kjer je tudi zapisano, v katerih jezikih je možna registracija pri določenem registrarju. S klikom na ime izbranega registrarja je narejena tudi povezava na njegovo spletno stran.

Register bo registracijske zahtevke sprejemal na temelju »kdor prvi pride, prvi melje«. Rezervacija, oziroma predhodna rezervacija domen pri pooblaščenem registrarju, pa še ne pomeni zagotovila za njeno uspešno registracijo.Vsi, ki bodo želeli registrirati domeno .eu, bodo morali uradno sprejeti določbe in pogoje registrarja in registra Eurid. Te bo v potrditev poslal izbrani registrar.

http://www.sinfonika.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji