Objavljeno: 30.11.2005

Firefox 1.5 je tu

Po več kot enem letu je izšla nova različica priljubljenega odprtokodnega brskalnika, ki je nastal na zapuščini Mozille. Najpomembnejša pridobitev Firefoxa 1.5 je sistem za samodejno posodabljanje, ki omogoča precej hitrejšo nadgradnjo brskalnika, brez ponovnega prenosa celotne namestitve, ki je bil potrebno doslej. S tem sistemom se je v prvi vrsti povečala varnost Firefox, saj bodo uporabniki imeli pogosteje nameščeno najnovejšo različico, izboljšano pa je tudi posodabljanje razširitev.

V novi različici je hitrejše tudi krmarjenje naprej in nazaj po zgodovini z gumbi v orodni vrstici, izboljšana je zaščita pred odpiranjem neželenih oken, ki so jo v različicah 1.0.x nekatere strani znale zaobiti, precej priročna pa je tudi možnost prestavljanja zavihkov z metodo povleci-spusti. Nekoliko je posodobljen uporabniški vmesnik, ki bolj očitno in konsistentno opozarja na različne dogodke in zmogljivosti, osebnih podatkov pa se lahko znebimo naenkrat, v meniju ali s tipkovnično bližnjico.

V novi različici smo dočakali tudi posebne spletne strani, ki opisujejo napake, na katere smo naleteli (npr. napako 404), povsem prenovljeno je okno z nastavitvami, ki je postalo bolj dostopno, izboljšano je odkrivanje RSS na spletnih straneh, na voljo pa je tudi možnost brskanja v varnem načinu. Nov je poseben čarovnik, preko katerega razvijalcem sporočamo spletne strani, ki ne delujejo v Firefoxu, še boljša kot doslej pa je podpora standardom kot so SVG, CSS 2, CSS 3 in JavaScript 1.6.

Z novo različico se razvijalci nadejajo novega uspeha. Firefox 1.0 je bil izjemno uspešen in kot kaže večina raziskav Firefox ob koncu leta 2005 obvladuje želenih 10 odstotkov trga. S Firefoxom 1.5 se začenja nova oglaševalska kampanja, v okvir katere sodi tudi nova spletna stran mozilla.com (prej mozilla.org) in številne aktivnosti, ki jih načrtujejo člani skupnosti SpreadFirefox. Firefox 1.5 je na voljo tudi v slovenščini.

http://www.mozilla.com

http://www.spreadfirefox.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji