Novice

 • Opera ni naprodaj

  Predstavniki podjetja Opera Software so zavrnili namigovanja, da se podjetje prodaja bodisi Googlu, bodisi Microsoftu. Že pred božičem so namreč začele krožiti informacije o morebitnem prevzemu podjetja iz Osla s strani enega izmed gigantov, a so bile očitno neresnične.

  Objavljeno: 27.12.2005več
 • 15 let brskalnika

  Pred natanko 15 leti se svet še ni zavedal, da je prejel enega izmed največjih daril vseh časov - spletni brskalnik. WorldWideWeb je bil prvi spletni brskalnik, ki je nastal izpod rok britanca Tima Berners-Leeja, ki je bil takrat zaposlen v evropskem centru za jedrske raziskave CERN v Švici. Program je bil pravzaprav kombinacija brskalnika in urejevalnika strani, tekel pa je na platformi NeXTSTEP.

  Objavljeno: 27.12.2005več
 • 32-palčni AOC LCD TV

  Družba AOC International, Evropska podružnica podjetja TPV Tehnology, je predstavila svoj prvi 32-palčni (81 cm) LCD-TV prikazovalnik in tako dopolnila paleto sedmih manjših modelov. Prikazovalnik z oznako L32W351 z razmerjem stranic 16:9 iz izstopa predvsem z visokim kontrastnim razmerjem 1000:1 in hitrim odzivnim časom 8 mili sekund.

  Objavljeno: 27.12.2005več
 • Seamonkey 1.0 beta

  Po daljšem čakanju je na voljo Mozilla Seamonkey 1.0 beta, preizkusna različica naslednika integriranega sklopa programov za internet, naslednika priljubljenega Mozilla Application Suite, ki ga je v obliki spletnega brskalnika zamenjal Firefox, kot odjemalca za e-pošto pa Thunderbird.

  Objavljeno: 27.12.2005več
 • Odprtje Mac Explorerja?

  Microsoft je pred nekaj dnevi sporočil, da Internet Explorerja za Applove računalnike ne namerava razvijati več, in priporoča uporabo katerega izmed novejših brskalnikov. IE za Mac že več kot dve leti ni doživel posodobitve, razen varnostnih popravkov. V tem času je zaživel Firefox, Applu je uspel veliki met s Safarijem, nedavno pa se je na seznamu ponudnikov breplačnih brskalnikov znašla še Opera.

  Objavljeno: 26.12.2005več
 • Microsoft in Google pobotana

  Google in Microsoft sta dosegla izvensodno poravnavo v zvezi s sporom o prestopu Kai-Fu Leeja iz Microsofta h Googlu. Nekdanji podpredsednik Microsoftovega oddelka za interaktivne storitve in ustanovitelj laboratorija za raziskave in razvoj v Pekingu je julija zamenjal delodajalca, kar je sprožilo negodovanje s strani Microsofta. Ta je proti dr. Leeju in Googlu vložil tožbo, saj naj bi oba zlorabila dogovor o prepovedi prestopa Microsoftovih uslužbencev h konkurenčnim podjetjem.

  Objavljeno: 26.12.2005več
 • UDI povezuje računalnike in zabavno elektroniko

  Skupina proizvajalcev osebnih računalnikov in zabavne elektronike pripravlja nov vmesnik, ki bo zamenjal dosedanji standard VGA pri povezovanju računalnikov z monitorji, pa tudi drugimi napravami. Nov predlog delovne skupine se imenuje Unified Display Interface (UDI), ki bo dokončno povezal oba doslej dokaj ohlapno povezana svetova. UDI je digitalni vmesnik, ki temelji na dosedanjih vmesnikih HDMI (High-Definition Multimedia Interface) in DVI (digital video interface), s katerima bo tudi združljiv. HDMI je vmesnik, za katerega je že jasno, da bo postal privzeti standard pri povezovanju naslednje generacije DVD predvajalnikov (Blu-ray, HD DVD) in televizorjev z visoko ločljivostjo (HDTV).

  Objavljeno: 25.12.2005več
 • Prihaja čas za digitalni papir

  Podjetje iRex Technologies, ki ga je ustanovila družba Philips, naj bi še v letu 2006 začelo s prodajo prvih bralnikov zasnovanih na tehnologiji digitalnega papirja. Podjetje je nedavno objavilo prve tehnične specifikacije izdelka, ki pa bodo v naslednjih mesecih pred začetkom prodaje še nekoliko spremenjene. Bralnik z imenom iRex ER 0100 bo vseboval digitalni papir (zaslon) z diagonalo 8,1 palcev in ločljivostjo 1024 x 768 pik, kar omogoča prikaz gradiva z ločljivostjo 160 pik na palec. Sistem bo poganjal Intelov procesor XScale s takom 400 MHz, pomnilnik bo velik 64 MB, dodatno pa bo mogoče priključevati kartice Flash RAM.

  Objavljeno: 25.12.2005več
 • Miniaturni video predvajalnik

  Japonski proizvajalec MovieVision je predstavil miniaturni predvajalnik video posnetkov, ki sodi med najmanjše na trgu. Naprava meri le 8,2 x 8,2 x 2 cm in tehta 95 gramov, vgrajen pa ima 2,5-palčni zaslon LCD in podporo za pomnilniške kartice SD velikosti do 2 GB. Predvajalnik ima vgrajen dekoder za posnetke MPEG 4 (ločljivost 640 x 480 pik, 30 slik na sekundo), omogoča pa tudi predvajanje zvočnih posnetkov v zapisih MP3 in WMA. Cena naj bi bila zelo ugodna, saj je naprava na Japonskem na prodaj že za samo 142 evrov.

  Objavljeno: 24.12.2005več
 • Microsoft in Yahoo

  Ali bo Microsoft sklenil strateško sodelovanje, morda celo podkrepljeno z nakupom deleža v družbi Yahoo? Na internetu so se pojavile špekulacije o možnosti povezave Microsofta z Yahoojem, po tem, ko je eden izmed Microsoftovih vodij oddelkov v svojem blogu potrdil, da se družba "pogovarja z vodilnim internetnim podjetjem" o možnostih tesnejšega sodelovanja. Ciljem sodelovanja naj bi bilo lažje konkuriranje pravkar sklenjenemu paktu med družbama Google in AOL. Microsoft se je tudi sam potegoval za delež v družbi AOL, vendar ga je Google prehitel. Špekulanti sicer poudarjajo tudi možnost, da bi Microsoft sodeloval z družbama Amazon ali eBay, vendar je Yahoo po mnenju vseh kandidat številka ena.

  Objavljeno: 24.12.2005več