• Nova razvojna različica Windows Vista

    Microsoft je sredi decembra širokemu krogu preizkuševalcev (navajajo številko pol milijona) dal na voljo novo različico razvojne kode operacijskega sistema Windows Vista, ki ima vgrajene nekatere pomembne novosti v primerjavi z dosedanjimi izvedbami. Nova različica ima tako vgrajen varnostni paket Windows Defender, dosedanji Antisypware, ki je videti dokaj blizu končni obliki.

    Objavljeno: 21.12.2005
  • NEC prvi s procesorji Yonah

    NEC je prvi izmed proizvajalcev prenosnikov, ki je objavil nove modele z imenom Lavie RX LR900, ki so zasnovani na novi generaciji Intelovih procesorjev Pentium M z delovnim imenom "Yonah", ki bodo vsebovali dvojno jedro. Čeprav so pri NECu dokaj skopi s tehničnimi podatki, je znano, da bo prenosnik imel 100 GB disk, zapisovalnik DVD DL, sistemski nabor Intel 945 Express in 14-palčni zaslon z ločljivostjo 1400 x 1050 pik. Kljub znatno večji zmogljivosti so pri NECu omogočili še bolj učinkovito gospodarjenje z energijo (trajanje delovanja vsaj 4 ure), hkrati pa ohranili težo približno 2 kg. Natančnejši tehnični podatki bodo znani januarja, ko bo Intel predvidoma predstavil nove procesorje, cena prenosnika pa naj bi bila nekaj nižja kot 2.000 dolarjev.

    Objavljeno: 21.12.2005
  • Janus je BrandZ

    Po skoraj letu dni zamude je Sun končno objavil sadove projekta "Janus", katerega cilj je bilo izvajanje programov za Linux neposredno na podlagi (Open) Solaris za procesorje x86 in x86/64.

    Objavljeno: 20.12.2005
  • Videokonferenčni sistem prihodnosti

    Hewlett-Packard je predstavil nov videokonferenčni paket, ki z vrhunsko tehnologijo skuša nadomestiti potrebo po sestankovanju v živo. Za razliko od dosedanjih videokonferenčnih sistemov HP Halo Collaboration Suite uporablja strojno in programsko opremo, ki zlahka prekaša vse dosedanje izdelke na trgu. Že v najmanjši različici paket sestavljajo trije veliki plazemski zasloni, vrhunska video oprema za snemanje v visoki ločljivosti, poseben sistem razsvetljave in namenska programska videokonferenčna oprema. Ker so zasloni postavljeni drug ob drugem, ustvarijo okolje, kjer je videti, da so sogovorniki na drugi strani mize.

    Objavljeno: 20.12.2005
  • Nova alternativa enciklopediji Wikipedia

    V začetku januarja bo na spletu zaživela nova spletna enciklopedija Digital Universe, ki obljublja drugačen pristop in bolj verodostojne informacije, kot jih nudi priljubljena Wikipedia. Nov brezplačni spletni servis, ki se ne bo preživljal z reklamami, naj bi verodostojnost informacij zagotavljal predvsem z avtorizacijami besedil, za kar bodo poskrbeli izbrani najboljši strokovnjaki za posamezna področja z vsega sveta. Informacije bo sicer lahko prispeval vsakdo, vendar bodo avtorizirane in neavtorizirane vsebine jasno ločene s posebnimi oznakami. Informacije bodo poleg tega združene v posebne portale, ki bodo združevali podobne teme, na primer globalno segrevanje, področje letalstva in tako dalje.

    Objavljeno: 20.12.2005
  • Benq C800

    Podjetje Benq se vse bolj uveljavlja tudi kot proizvajalec digitalnih fotoaparatov, javnost pa želijo prepričati predvsem z novim modelom C800, ki ponuja ločljivost 8 milijonov pik za ceno le okoli 260 dolarjev. Fotoaparat premore 3-kratni optični zum, 2,4-palčni zaslon LCD, poleg digitalnih fotografij pa omogoča tudi snemanje video posnetkov v zapisu MPEG 4. V osnovi je vgrajen 32 MB pomnilnik, kar lahko razširimo s karticami Secure Digital. Kot zanimivost - fotoaparat ima vgrajen tudi mikrofon in zvočnik za snemanje zvočnih posnetkov, ob video posnetkih ali brez njih. Zmogljiv procesor omogoča povrh vsega hitro zaporedno slikanje - do 4 slike na sekundo.

    Objavljeno: 20.12.2005
  • Boljše orientiranje z GPS v Sloveniji

    GeoSet, slovenski zastopnik prizvajalca naprav GPS Garmin, je predstavil nekaj novosti s področja zemljevidov za rabo v napravah GPS. Prva je navigacijska karta AdriaRoute različice 1.30. Ima izboljšano točnost podatkov o cestnem omrežju v Slovenij, na Hrvaškem ter v BiH, dodanih pa je tudi nekaj novih hrvaških mest. Slovenska mesta so pokrita v celoti, 6 mest z okolico pa tudi s hišnimi številkami. Skupno tako AdriaRoute obsega za 210.000 km prometnic in 21.000 oznak storitev, zanimivosti ...

    Objavljeno: 19.12.2005
  • Fotoaparat s 39 milijoni pik

    Podjetje Phase One je objavilo nov dodatek z digitalnim tipalom za profesionalne fotoaparate, ki zmore zajeti slike z ločljivostjo kar 39 milijonov pik. Phase One P45 deluje z fotoaparati kot so Contax in Mamiya, omogoča pa izdelavo fotografij z ločljivostjo 7.216 x 5.412 pik z enkratno in 10.600 x 7.216 z dvojno osvetlitvijo. Izdelek je namenjen predvsem izdelavi profesionalnih fotografij za reklame in studijski fotografiji, zmore pa izdelati do 35 slik na minuto in prenos podatkov s hitrostjo 20 MB/s. Podatki se prenašajo tipično neposredno v računalnik, saj so pri najvišji ločljivosti slike velike kar 117 MB.

    Objavljeno: 19.12.2005
  • Gmail za mobilne naprave

    Google je objavil novo storitev elektronske pošte Gmail Mobile, ki je namenjena uporabnikom mobilnih telefonov in ročnih računalnikov. Storitev deluje na telefonih z vgrajenimi spletnimi brskalniki, videz poštnega odjemalca pa je prilagojen velikosti zaslona na napravi. Uporabniki lahko na telefonu pregledujejo tudi slike v poštnih sporočilih in pripete dokumente, povrh vsega pa so pri Googlu vgradili podporo za odgovor s telefonskim klicem, če je v elektronskem sporočilu tudi številka pošiljatelja sporočila. Gmail Mobile omogoča tudi sinhronizacijo elektronskih sporočil med mobilno napravo in strežnikom. Servis je za zdaj na voljo v preizkusni različici in le ameriškim uporabnikom, v končni različici pa bo na voljo tudi drugim.

    Objavljeno: 19.12.2005
  • Microsoft Exchange Server 12 Beta

    Microsoft je izbrani skupini preizkuševalcev že poslal prvo beta različico novega poštnega strežnika Exchange Server z delovno oznako in imenom "12", ki bo objavljena v dokončni podobi konec leta 2006 ali v začetku 2007. Nova različica bo prinesla oblico novosti, tako za upravitelje, kot uporabnike sistema. Upravitelji bodo tako dobili povsem novo orodje za nadzor in upravljanje strežnika z imenom Exchange System Manager, ki bo omogočalo nadzor enega ali več strežnikov na bolj pregleden in enostavnejši način, kot doslej. Exchange 12 bo obenem dobil novo podporo za avtomatizacijo s skripti prek ukazne vrstice (projekt Monad), na strežnike (enega ali več hkrati) pa bo moč preprosto namestiti samo tiste gradnike, ki so potrebni (server roles). Exchange 12 bo obenem prvi Microsoftov programski strežnik, ki bo narejen le za 64-bitno okolje.

    Objavljeno: 19.12.2005
  • Intel bo sodeloval z BMW

    Intel bo postal zaveznik avtomobilske znamke BMW. Vodilni izdelovalec čipov želi z dolgoročnim sodelovanjem z avtomobilsko znamko postati pomemben člen pri razvoju notranje opreme avtomobilov, ki jo vse bolj zaznamuje elektronika. Dogovor o partnerskem odnosu vključuje tudi pogodbo o Intelovem pokroviteljstvu nove ekipe v Formuli 1, BMW-Sauber. S tem korakom se želi Intel aktivneje spopasti s podjetjem AMD, ki že nekaj let sponzorira ekipo Ferrari. Doslej je Intel sodeloval s Toyoto, a mu ta mesec poteče pogodba.

    Objavljeno: 18.12.2005
  • Bo Google kupil AOL?

    Po še nepotrjenih informacijah naj bi se Google zanimal za nakup deleža v največjem internetnem ponudniku na svetu - AOL. Time Warner, ki je lastnik podjetja, že dlje časa išče zaveznika, ki bi bil sposoben dvigniti vrednost AOL-a. S tem bi na vrednosti gotovo pridobile tudi delnice Time Warnerja, tako kot so ob govoricah o nakupu Googlove, in sicer kar 7 odstotkov.

    Objavljeno: 18.12.2005
  • Zaščita Xboxa 360 zlomljena

    Krekerji so že naredili prvi korak k zlomu protipiratske zaščite v novi Microsoftovi igralni konzoli Xbox 360. Skupina z imenom Team PI Coder je namreč razvozlala način delovanja datotečnega sistema, ki ga uporablja nova konzola. S pomočjo tako pridobljenega znanja so uspeli iz konzole pridobiti podatke za 13 iger za Xbox 360 games. Microsoft pa je v uradnem odgovoru zapisal, da ima konzola več varnostnih sistemov, ki onemogočajo igranje piratskih iger.

    Objavljeno: 17.12.2005
  • T-2 nameril zmoto Telekoma

    Spor med Telekomom in T-2 se nadaljuje. Tokrat je šel T-2 korak naprej in izvedel meritve vpliva naprav, vgrajenih na lokalni zanki Telekoma Slovenije. Ugotavljajo, da "meritve dokazujejo, da Telekom Slovenije lahko zadosti zahtevam pogodbe sklenjene s T-2 in RUO z vgradnjo kakovostnih naprav".

    Objavljeno: 17.12.2005
  • Google išče tudi glasbo

    V času, ko uporabniki razpolagajo s čedalje večjim številom glasbenih datotek, je bilo Googlovo iskanje premalo intuitivno. Tako je isklani velikan nadgradil osnovni iskalnik (brez ločene storitve), tako da uporabnik lažje dostopajo do podatkov o glasbenih izvajalcih, njihovih albumov, naslovov pesmi, prodajaln glasbe in celo kritik.

    Objavljeno: 16.12.2005
  • Linus ne mara Gnoma

    Avtor in še vedno glavni razvijalec jedra operacijskega sistema Linux, Linus Torvalds, je na dopisnem seznamu razvijalcev namiznega okolja Gnoma zapisal, da je konkurenčno okolj KDE preprosto boljše in ga tudi sam priporoča drugim uporabnikom. Odločitev, ali uporabiti KDE ali Gnome, je namreč ena izmed najtežjih v svetu Linuxa, saj ta za razliko od večine drugih platform ponuja možnost izbire različnih namiznih okolij, med katerimi sta najbolj uveljavljena prav KDE in Gnome.

    Objavljeno: 16.12.2005
  • Izpopolnjene tračnice

    Dobro leto po prvi uradni predstavitvi, je priljubljeno orodje za hiter razvoj spletnih programov, Ruby on Rails (RoR) prispelo do težko pričakovane različice 1.0. V minulih petnajstih mesecih je pri razvoju RoR poleg jedra razvijalcev, sodelovalo še na stotine prostovoljcev, ki so prispevali na tisoče pripomb, dopolnil in popravkov. Ogrodje RoR je poželo veliko zanimanja ter hitro spletlo zelo široko skupnost uporabnikov in razvijalcev, ki znatno prispevajo k razvoju kode, kot je značilnost vseh širše sprejetih izdelkov z odprto in prosto dostopno kodo.

    Objavljeno: 16.12.2005
  • Telemach naslednje leto z 12 Mb/s

    Največji kabelski operater v Sloveniji, UPC Telemach, je uspešno zaključil prvo leto kot del mednarodne korporacije Liberty Global, ki se razteza po 16 državah, od tega 14 evropskih. Ob tem so predstavili raziskavo anketo o odnosu uporabnikov do televizije, v katero je bila prvič zajeta tudi Slovenija. Tako je raziskava med drugim pokazala tudi, da imajo mlajši veliko večje zaupanje v novice na internetu kot starejši, čeprav oboji bolj zaupajo televiziji. Prav tako se je izkazalo, da prebivalce Srednje in Vzhodne Evrope manj zanimajo nove tehnologije kot zahodne sosede, med katerimi najbolj prednjačijo Irci, kjer denimo ima kar 53% gospodinjstev tri ali več televizorje.

    Objavljeno: 15.12.2005
  • Gates in Jobs na vrhu

    Burson-Marsteller in Economist Intelligence Unit sta objavila seznam petnajstih najboljših "voditeljev" podjetij na svetu. Na vrhu je Bill Gates, na drugem mestu mu dela družbo večni tekmec Steve Jobs, na seznamu pa je še kar nekaj šefov podjetij iz področja IT. Ustanovitelj Della Michael Dell je pristal na 4. mestu, N.R. Narayana Murthy, prvi mož Infosys Technologies, na 8., John Chambers, predsednik uprave podjetja Cisco Systems, na 12. in Jorma Ollila, vodilni mož Nokie, na 13.

    Objavljeno: 15.12.2005
  • Tudi MTV s prodajalno

    Prihodnje leto se bo med ponudniki glasbe preko spletna pojavil nov imenitni igralec - telvizijska hiša MTV. O podrobnostih je zaenkrat znanega bore malo, pa čeprav se o prodajalni lastnikov priljubljenega glasbenega TV-kanala govori že dolgo časa. Nova storitev se bo imenovala Urge in bo poskušala prekrižati načrte že uveljavljenim imenom na tem tržišču, kot so Apple, Yahoo!, RealNetwork, Napster in drugi.

    Objavljeno: 15.12.2005
  • EU za hranjenje podatkov

    Evropski parlament je sprejel za mnoge sporno direktivo o hrambi telekomunikacijskih podatkov. V skladu s prenovljeno zakonodajo bodo ponudniki internetnih in telefonskih storitev zavezani k ohranjanju podatkov o vseh elektronskih sporočilih in telefonskih pogovorih za obdobje od 6 mesecev do 24 mesecev.

    Objavljeno: 15.12.2005
  • Naj v OTN za 2005

    Konec leta je čas za takšne in drugačne povzetke. Zelo zanimivega so pripravili na omrežju za razvijalce na programski opremi Oracle, OTN (Oracle Technology Network), kjer so objavili statistično najbolj priljubljene prispevke na omenjenem spletišču, ki ga dnevno uporablja široka množica razvijalcev.

    Objavljeno: 15.12.2005
  • Derby + Sun = Java DB

    Odprtokodna podatkovna zbirka, ki je nastala avgusta lani, po IBMovi donaciji izvorne kode zmogljivega podatkovnega strežnika Cloudscape programerski organizaciji Apache in se po letu inkubacije ponovno pojavila v javnosti z novim imenom, Derby, je našla novega podpornika v podjetju Sun Microsystems, ki se zadnje čase trudi z razdajanjem lastne programske opreme.

    Objavljeno: 15.12.2005
  • Zlitje PeopleSofta

    Oracle je objavil, da je bil celoten skupek poslovnih programov PeopleSoft certificiran na izvedbi jave in spletnih storitev iz njihove hiše. To pomeni, da programi PeopleSoft sedaj tečejo na vmesnem sloju Fusion Middlevare 10g Release 2, kot je tržno ime, ki obsega celoten spekter Oraclovih storitev za izgradnjo storitveno usmerjenih rešitev.

    Objavljeno: 14.12.2005
  • Jetspeed 2

    Organizacija Apache ni znana le po svojem spletnem strežniku, temveč je nadvse dejavna tudi pri razvoju javanske kode, posebej infrastrukturne, kot so med drugim tudi portali. Tako so na konferenci ApacheCon v San Diegu objavil novi rod ogrodja Jetspeed, ki omogoča izgradnjo poslovnih portalov. Jetspeed 2.0 je popolnoma skladen s standardizirano specifikacijo portalskih programov (portlets) JSR-168, ki je široko podprta v industriji in omogoča vgradnjo v portale najrazličnejših ponudnikov. Na spletni strani Apache Portals pa lahko najdemo tudi tehnologijo Portal Bridges 1.0, ki ponuja možnost razvoja portalskih dodatkov v jezikih, kot sta PHP ali Perl.

    Objavljeno: 14.12.2005
  • TDK že izdeluje nosilcev Blu-ray

    TDK je na Japonskem zažel s poskusno proizvodnjo enkratno in večkratno zapisljivih nosilcev Blu-ray, ki bodo na voljo končnim uporabnikom. Doslej so bili komercialni nosilci Blu-ray na voljo samo v zaščitnem ohišju, Blu-ray Disc Association pa naj bi vsak čas dokončala specifikacije za izdelavo samih plošč.

    Objavljeno: 14.12.2005
  • Microsoft in MCI z VoIP

    Microsoft in telekomunikacijski ponudnik MCI sta napovedala začetek preizkusne dobe skupne storitve IP-telefonije. Le nakaj dni po napovedi sodelovanja med podjetji Yahoo in BT si očitno tudi Microsoft in MCI nameravata izboriti čim boljši položaj v obdobju prehoda iz klasične telefonije v VoIP.

    Objavljeno: 14.12.2005
  • Microsoftov spletni IM

    Microsoft je izdal spletno različico svoje programske rešitve za neposredno sporočanje v poslovnih okoljih, ki uporabnikom omogoča komunikacijo tudi iz oddaljnih mest in iz računalnikov brez operacijskega sistema Windows. Office Communicator Web Access je zasnovan na priljubljeni programerski tehnologiji Ajax (Asinhroni Javascript in XML), ki omogoča razvoj aplikacij, ki se dinamično spreminjajo znotraj brskalnika in brez sprememb na strežniku.

    Objavljeno: 14.12.2005
  • Porast spletnih prodajaln

    Skupno število spletnih prodaj v tednu od 27. novembra do 4. decembra je bilo po oceni analitične hiše Nielsen/NetRatings v primerjavi z enakim obdobjem lani za 33 odstotkov višje. Opravljenih je bilo 462,5 milijona prodaj, v enakem obdobju lani pa "le" 348,3 milijona. Raziskava je zaobjemala podatke o prodajah v 100 spletnih prodajalnah z 10 različnimi kategorijami izdelkov. Najhitreje rastoča skupina izdelkov je bila "knjige, glasba in filmi", katerih obisk je narasela za kar 238 odstotkov.

    Objavljeno: 13.12.2005
  • Overpeer zapira vrata

    Podjetje Overpeer se je do nedavnega ukvarjalo s storitvami za zaščito pred piratstvom digitalnih vsebin. Izmenjavi glasbe, filmov, programske opreme in drugih avtorskih vsebin preko namenskih omrežij in programske opreme, ki delujejo po metodi "enak-z-enakim", so se zoperstavljali tako, da so v omrežja za izmenjavo datotek vcepljali ponarejene datoteke. Ponavadi so razpošiljali glasbo in filme slabe kvalitete, velikokrat pa so dodajali tudi oglase in izmišljeno vsebino.

    Objavljeno: 13.12.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji