Objavljeno: 21.12.2005

Nova razvojna različica Windows Vista

Microsoft je sredi decembra širokemu krogu preizkuševalcev (navajajo številko pol milijona) dal na voljo novo različico razvojne kode operacijskega sistema Windows Vista, ki ima vgrajene nekatere pomembne novosti v primerjavi z dosedanjimi izvedbami. Nova različica ima tako vgrajen varnostni paket Windows Defender, dosedanji Antisypware, ki je videti dokaj blizu končni obliki.

Novost je tudi sistem BitLocker Drive Encyption, ki omogoča šifriranje celotne vsebine diskov v kombinaciji s posebnimi čipi TPM (Trusted Platform Module), ki ščiti dostop do podatkov v primeru kraje. Večja varnost je mogoča tudi z nastavitvijo nivoja dostopa do sistemskih sredstev. Upravitelji lahko tako denimo onemogočijo kopiranje podatkov na prenosne pomnilniške naprave, kot so denimo ključi USB.

Za starše so na voljo nova orodja, ki omogočajo nadzor nad dostopom do spletnih strani, ki jih imajo otroci, možnost nastavitve časa, ko lahko otroci uporabljajo računalnik ter orodje za poročanje o aktivnostih uporabnikov na sistemu. Izboljšan je še požarni zid, uvedeni pa so novi varnostni mehanizmi za spletni brskalnik Internet Explorer. Spremembe so vidne tudi v uporabniškem vmesniku, ki zdaj podpira prosojna okna, v tokratno različico pa je vgrajen tudi modul Media Center, ki razkriva nove funkcionalnosti bodoče večpredstavno usmerjene različice okolja Windows za domači kino. Več bo znano januarja, ko bo Microsoft o tej izvedbi spregovoril na sejmu CES.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji