Objavljeno: 19.12.2005

Microsoft Exchange Server 12 Beta

Microsoft je izbrani skupini preizkuševalcev že poslal prvo beta različico novega poštnega strežnika Exchange Server z delovno oznako in imenom "12", ki bo objavljena v dokončni podobi konec leta 2006 ali v začetku 2007. Nova različica bo prinesla oblico novosti, tako za upravitelje, kot uporabnike sistema. Upravitelji bodo tako dobili povsem novo orodje za nadzor in upravljanje strežnika z imenom Exchange System Manager, ki bo omogočalo nadzor enega ali več strežnikov na bolj pregleden in enostavnejši način, kot doslej. Exchange 12 bo obenem dobil novo podporo za avtomatizacijo s skripti prek ukazne vrstice (projekt Monad), na strežnike (enega ali več hkrati) pa bo moč preprosto namestiti samo tiste gradnike, ki so potrebni (server roles). Exchange 12 bo obenem prvi Microsoftov programski strežnik, ki bo narejen le za 64-bitno okolje.

Precej novosti bodo videli tudi uporabniki strežnika. Za začetek bo Exchange Server 12 omogočal samodejno nastavitev odjemalcev, kar bo razbremenilo uporabniki. Razširili so tudi podporo za podatkovne tipe, tako da bo poleg elektronske pošte lahko hranil tudi zvočno pošto in fakse, vgrajena pa bo tudi podpora za sintezo govora. Exchange Server 12 bo obenem dobil izboljšano podporo za dostop iz različnih mobilnih naprav, v prvi vrsti pametnih telefonov, kjer si lahko obetamo celo dostop do pošte s pomočjo razpoznave govora (Outlook Voice Access). Microsoft je hkrati prenovil spletni dostop v obliki odjemalca Outlook Web Access (OWA), ki bo po videzu podoben prihajajočemu Outlooku iz paketa Office 12. Prenovljen je tudi koledarski del, uporabniki pa lahko računajo na bolj učinkovito orodje za načrtovanje sestankov.

Pomemben del novosti bo po vezan z varnostjo. Exchange 12 bo imel vgrajena orodja za boj proti nezaželeni elektronski pošti (spam) in kraji identitet (phishing). Strežnik bo lahko nastavitve samodejno posodabljal prek različnih spletnih servisov, kjer bo dobival posodobitve s področja varnosti. Microsoft je tudi povsem prenovil podporo za protivirusne programe, kjer bo zdaj mogoče bolj učinkovito pregledovati tako poštne predale, kot tudi prispeto in oddano pošto s pomočjo enega ali več protivirusnih programov. Poleg tega bo novost orodje za filtriranje nezaželenih priponk v poštnih sporočilih.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji