Objavljeno: 20.12.2005

Videokonferenčni sistem prihodnosti

Hewlett-Packard je predstavil nov videokonferenčni paket, ki z vrhunsko tehnologijo skuša nadomestiti potrebo po sestankovanju v živo. Za razliko od dosedanjih videokonferenčnih sistemov HP Halo Collaboration Suite uporablja strojno in programsko opremo, ki zlahka prekaša vse dosedanje izdelke na trgu. Že v najmanjši različici paket sestavljajo trije veliki plazemski zasloni, vrhunska video oprema za snemanje v visoki ločljivosti, poseben sistem razsvetljave in namenska programska videokonferenčna oprema. Ker so zasloni postavljeni drug ob drugem, ustvarijo okolje, kjer je videti, da so sogovorniki na drugi strani mize.

Poleg treh zaslonov za prikaz slike do šestih udeležencev sestanka na vsaki strani, je na voljo tudi poseben zaslon za prikaz računalniških podatkov in slik. Celoto krmilimo prek posebnega uporabniškega vmesnika ali osebnega računalnika. Video kamere imajo vgrajene objektive, s katerimi je mogoče zumirati in pokazati podrobnosti na predmetih, ki so na konferenčni mizi. Celoten sistem deluje prek v ZDA prek omrežja T3 in porabi dobršen del prepustnosti na 54 Mb/s povezavi. Sistem je narejen tako, da nima domala nobene latence, kar pomeni, da ni nadležnih zamikov pri prenosu slike in govora.

Seveda celota še zdaleč ni poceni. HP ocenjuje, da bo treba za konferenčno sobo odšteti zajetnih 550.000 dolarjev ali drugače povedano vsaj 1,1 milijona dolarjev, če upoštevamo, da je za uporabo treba imeti vsaj dve lokaciji. K sreči pri HP-ju ponujajo tudi najem opreme za "samo" 30.000 dolarjev na mesec. Med prvimi naročniki AMD, Pepsi in filmsko podjetje DreamWorks, ki ima nameščenih deset tovrstnih konferenčnih sob.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji