Objavljeno: 16.12.2005

Izpopolnjene tračnice

Dobro leto po prvi uradni predstavitvi, je priljubljeno orodje za hiter razvoj spletnih programov, Ruby on Rails (RoR) prispelo do težko pričakovane različice 1.0. V minulih petnajstih mesecih je pri razvoju RoR poleg jedra razvijalcev, sodelovalo še na stotine prostovoljcev, ki so prispevali na tisoče pripomb, dopolnil in popravkov. Ogrodje RoR je poželo veliko zanimanja ter hitro spletlo zelo široko skupnost uporabnikov in razvijalcev, ki znatno prispevajo k razvoju kode, kot je značilnost vseh širše sprejetih izdelkov z odprto in prosto dostopno kodo.

Pohvale vredna je odločitev, da različica 1.0 ne bo napihnjena z zmožnostmi, temveč bo predvsem ponudila čisto, ustrezno razhroščeno (z nekaj znanimi težavami) in udobno okolje, za hiter razvoj. Na spletišču RoR si lahko ogledamo zelo zanimivo predstavitev zmogljivosti ogrodja. Lahko namreč spremljamo video zapis žive izgradnje spletnega dnevnika (weblog), z vso pričakovano funkcionalnostjo, ki je iz ničle do delujočega spletišča zaključen v 15 minutah!

RoR je »praznik« izdaje prve zaključene različice obogatil še s predstavitvijo nove domače spletne strani. RoR je na voljo za številne podlage, saj se razpečuje tudi v obliki izvorne kode. Če pa nimamo zadosti potrpljenja, nam celovito namestitev za MacOS X in Okna, ki vključuje spletni strežnik, podatkovni strežnik, podporo za ruby in ogrodje RoR, ponujata dva projekta: Locomotive in Instant Rails.

http://www.rubyonrails.org/

http://locomotive.sourceforge.net/

http://instantrails.rubyforge.org/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji