Objavljeno: 15.12.2005

EU za hranjenje podatkov

Evropski parlament je sprejel za mnoge sporno direktivo o hrambi telekomunikacijskih podatkov. V skladu s prenovljeno zakonodajo bodo ponudniki internetnih in telefonskih storitev zavezani k ohranjanju podatkov o vseh elektronskih sporočilih in telefonskih pogovorih za obdobje od 6 mesecev do 24 mesecev.

Ideje o novi direktivi so zaživele predvsem po julijskih terorističnih napadih v Londonu, zato ni naključje, da je predlog pripravilo že britansko predsedstvo EU. Po mnenju britanske vlade in podpornikov nove direktive naj bi podatki, pridobljeni z njeno pomočjo, pripomogli k hitrejšemu odkrivanju in sledenju teroristom.

Telekomunikacijki ponudniki bodo morali odslej hraniti podatke o času vseh klicev v stacionarnih in mobilnih telefonskih omrežjih. Prav tako bo shranili podatek, ali je bil klic odgovorjen, kako dolgo je trajal in še nekatere druge podrobnosti. Internetni ponudniki bodo hranili podatke o času vzpostavljanja povezave na internet, naslov IP in podrobnosti o elektronskih sporočilih ter klicih VoIP. Vsebina komunikacije se ne bo hranila.

Direktiva je bila sprejeta s 378 glasovi za, 197 proti in s 30 vzdržanimi. Sprejetje je bilo tudi pričakovano, saj sta dve največji poslanski skupini, ki imata skupaj relativno večino, podprli britanski predlog, podprla pa ga je tudi Evropska komisija.

http://www.europarl.eu.int

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji