Objavljeno: 14.12.2005

Jetspeed 2

Organizacija Apache ni znana le po svojem spletnem strežniku, temveč je nadvse dejavna tudi pri razvoju javanske kode, posebej infrastrukturne, kot so med drugim tudi portali. Tako so na konferenci ApacheCon v San Diegu objavil novi rod ogrodja Jetspeed, ki omogoča izgradnjo poslovnih portalov. Jetspeed 2.0 je popolnoma skladen s standardizirano specifikacijo portalskih programov (portlets) JSR-168, ki je široko podprta v industriji in omogoča vgradnjo v portale najrazličnejših ponudnikov. Na spletni strani Apache Portals pa lahko najdemo tudi tehnologijo Portal Bridges 1.0, ki ponuja možnost razvoja portalskih dodatkov v jezikih, kot sta PHP ali Perl.

Jetspeed 2.0 je tudi zmogljivejši od prejšnje različice, saj zaradi komponentne arhitekture ponuja boljše stopnjevanje zmogljivosti. Portal lahko prenaša podatke iz virov, kot so XML, tokovi RSS ali tabele v podatkovnih zbirkah in jih s pomočjo transformacijskih slogov XSL prikazuje skozi spletna pročelja, razvita z ogrodji JSP, Velocity ali kar v čistem HTML. Ponuja tudi izgradnjo predlog in ogrodij za objavljanje dokumentov, kot sta prav tako Apachev Cocoon ali WebMacro. Pomembna novost Jetspeeda je še podpora za strežnike LDAP, ki omogoča osrednje upravljanje z dostopnimi pravicami.

Vsebovani so tudi zametki asinhrone povezave s strežnikom, priljubljena tehnologija Ajax, čeprav se precejšnje izboljšave v tej smeri obljubljajo za naslednjo različico, ki naj bi ponujala tudi možnost delovanja na gruči računalnikov in izboljšano medpomnjenje.

http://portals.apache.org/jetspeed-2/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji