Objavljeno: 7.12.2005

Telekomov odgovor na pritožbo T-2

Telekom Slovenije v sporočilu za javnost odgovarja na pritožbe podjetja T-2, ki s posredovanjem agencije APEK zahteva odpravo domnevne kršitve in odstranitev vseh prenapetostnih zaščitnih varovalk oziroma drugih naprav, vgrajenih na paricah polnega razvezanega dostopa do krajevne zanke. V Telekomu Slovenije vztrajajo, da je prenapetostna zaščita nujno potrebna zaradi varnosti omrežja, kar je zapisano v vzorčni ponudbi in prilogi k pogodbi za razvezan dostop do krajevne zanke in skupno lokacijo.

Sodeč po Telekomu naj bi bila prenapetostna zaščita v omrežju potrebna zaradi varnosti aktivne in pasivne opreme (naprave in kabli), saj mora Telekom Slovenije zagotoviti varno in nemoteno delovanje svojega omrežja. Zaradi tega trdijo, da odstranitev prenapetostnega varovanja ne more biti ustrezna rešitev. V primeru atmosferskih motenj bi lahko v primeru odstranitve zaščite nastala zelo velika gmotna škoda tako v Telekomu Slovenije kot pri končnih uporabnikih.

Obenem navajajo, da so tehnične značilnosti sistemov ter združljivost in preizkusni postopki, vključno z značilnostmi prenapetostnega varovanja natančno opisani v prilogi vzorčne ponudbe za razvezan dostop in sicer v poglavju 17 oziroma podpoglavju 17.8.2. V njem je izrecno navedeno, da "Telekom Slovenije na področjih, kjer to zahtevajo klimatski in drugi pogoji, na posamezni KK zagotavlja enostopenjsko varovanje s plinskimi odvodniki. Varovanje je izvedeno na glavnih delilnikih in kabelskih izvodih, na katerih so vključeni KK v nadzemni izvedbi". S tem naj bi bili seznanjeni vsi operaterji, ki so podpisali pogodbe za razvezan dostop, vključno s podjetjem T-2.

Zaradi tega so pri Telekomu Slovenije prepričani, da je poziv APEK-a neutemeljen in ne pomeni kršitve veljavne zakonodaje ter vzorčne ponudbe. Menijo, da prenapetostna zaščita varuje omrežje ter opremo uporabnikov pred zunanjimi poškodbami in tako zagotavlja ustrezno kakovost storitve skupnega razvezanega dostopa. Poleg tega naj bi meritve, ki jih je za Telekom Slovenije opravila strokovna zunanja ustanova, dokazovale, da vklopljeni plinski odvodniki ne motijo delovanja omrežja VDSL, izvedenega v skladu s tehničnimi predpisi in standardi.

http://www.telekom.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji