Objavljeno: 8.12.2005

Izšel je Windows Server 2003 R2

Microsoft je poslal v proizvodnjo novo različico strežniškega operacijskega sistema, ki ima zaradi številnih pomembnih novosti tudi novo ime Windows Server 2003 R2. Nova različica, ki temelji na kodi Windows Serverja 2003 s kompletom popravkov SP1 ima številne novosti na področju upravljanja sistemov v oddaljenih poslovnih enotah, upravljanja identitet in dostopa, virtualizacije, hrambe podatkov in spletnih tehnologij.

Za oddaljene lokacije novi strežnik nudi hitrejšo replikacijo podatkov in kompresijo podatkov, ki približuje kakovost strežbe na daljavo tisti v lokalnem omrežju. Na področju virtualizacije bo Microsoft v promocijskem obdobju do konca junija 2006 ob strežniku prodajal licenco za Virtual Server 2005 R2 po znižani ceni samo 100 dolarjev, nekateri proizvajalci pa ga bodo ponujali tako rekoč brezplačno ob nakupu strežnika z operacijskim sistemom.

Sestavni del nove različice so orodja za bolj učinkovit nadzor diskovnega prostora, kvot in omejitev hrambe le dovoljenih tipov datotek v datotečni sistem. Nova orodja omogočajo tudi lažjo namestitev pomnilniških rešitev iSCSI in Fibre Cahnnel. S področja upravljanja identitet W2K3 R2 prinaša razširitve imeniškega sistema Active Directory (ADFS, ADAM), predvsem v smislu razširitve imeniške organizacije izven samega podjetja in okolja Windows. Sestavni del te strategije je tudi paket za upravljanje identitet Identity Management for Unix.

S prehodom v proizvodnjo Microsoft napoveduje, da bo izdelek pri uporabnikih najkasneje v roku 60 dni. Na podlagi tega izdelka bo Microsoft prenovil tudi komplet Windows Small Business Server 2003 R2, ki pa bo nared šele v drugem četrtletju 2006. Ta različica bo med drugim vsebovala tudi novi podatkovni strežnik SQL Server 2005.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji