Objavljeno: 7.12.2005

APEK o sporu

Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije skladno z zakonom o elektronskih komunikacijah nadaljuje postopek nadzora o izpolnjevanju obveznosti, ki jih je družbi Telekom Slovenije d. o. o. z odločbo naložila kot operaterju s pomembno tržno močjo na upoštevnem medoperaterskem trgu. Razvezan dostop do krajevne zanke in podzanke z namenom zagotavljanja širokopasovnih in govornih storitev.

Agencija smatra, da v tehničnem pogledu varovalni elementi, navedeni v vzorčni ponudbi za razvezan dostop do krajevne zanke in skupno lokacijo (RUO), sami po sebi ne povzročajo degradacije prenosnih poti za sisteme VDSL. Agencija se ne poglablja v tehnične podrobnosti možnih izvedb zaščit in njihovega morebitnega vpliva na prenosne lastnosti krajevne zanke.

Pri svoji odločitvi je Agencija izhajala iz osnovne pravice drugega operaterja, da pri polnem razvezanem dostopu z najemom dobi pravico do krajevne zanke, ki je prosta kakršnihkoli naprav, kamor sodijo tudi zaščitni elementi.

V postopku nadzora je Agencija sledila pritožbi stranke družbe T-2, kot tudi Telekomovem odzivu nanjo novembra letos, ko se je obvezal, da bo na prijavo T-2 odstranil obstoječe prenapetostne zaščitne varovalke.

V primeru, da Telekom ne bo ravnal v skladu z pozivom, bo Agencija ukrepala skladno z zakonodajo. To je, nadaljevala bo s postopkom nadzora in o spornem vprašanju izdala odločbo. Če bo ugotovila, da je prišlo do kršitev zavez, ki jih ima Telekom kot operater s pomembno tržno močjo, ga bo tudi kaznovala.

http://www.apek.si

http://www.telekom.si

http://www.t-2.net

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji