Objavljeno: 12.12.2005

Potegavščina na Wikipediji

38-letni Brian Chase je želel prelisičiti svojega sodelavca v nekem Nashvillskem dostavnem podjetju. V Wikipedijo je vnesel neresnične podatke o Johnu Seigenthalerju starejšem, nekdanjem uredniku časnika The Tennessean. Sodelavec je trdil, da Seigenthaler prihaja iz družine z ugledno zgodovino, Chase pa je v Wikipedijo zapisal, da je bil celo vpleten v atentata na Johna in Roberta Kennedyja.

Zgodba verjetno ne bi nikoli dobila takih razsežnosti, če ne bi Seigenthaler sam odkril neresnic o sebi. Kmalu zatem je objavil članek v USA Today in poudaril, da je bil še posebej razburjen, ker zaradi zakonov zasebnosti na internetu ni mogel slediti lažnivcu. Ko se je s člankom seznanil tudi Chase, se je začel zavedati škode, ki jo je povzročil gospodu Seigenthalerju, in se začel bati za svojo prihodnost.

Zgodba se je razpletla s pomočjo 57-letnega Teksačana Daniela Brandta, sicer znanega kot kritika Wikipedije. Po nekaj dneh preiskovanja in igranja "detektiva" je Chasa prestrašil do te mere, da se je vdal. Seigenthalerju je osebno izročil opravičilo in ponudil odstop v službi, da ne bi zmanjšal zaupanja v podjetje. Prav gotovo pa je vsaj načel zaupanje v Wikipedijo.

http://www.wikipedia.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji