• Vista proti piratom

    Windows Vista bo med drugim prinesel tudi novo protipiratsko tehnologijo, ki bo zaklenila računalnik, če uporabnik operacijskega sistema ne bo aktiviral v obdobju 30 dni po namestitvi. Za aktivacijo bo seveda potreben poseben ključ, dokler pa Vista ne bo aktivirana, je ne bo moč v celoti uporabljati, ampak bodo uporabniki omejeni samo na uporabo brskalnika, pa še tega bodo lahko uporabljali le eno uro, potem pa se bo sistem samodejno odjavil.

    Objavljeno: 6.10.2006
  • Dunnova zaslišana

    Patricia Dunn, zdaj že nekdanja predsednica uprave Hewlett-Packarda, ki je bila zaradi nedavnega škandala v zvezi s prisluškovanjem uslužbencem podjetja primorana odstopiti, se je le dan po izdaji obtožnice, ki jo bremeni štirih kaznivih dejanj, predala oblastem. Dunnova se je oglasila na vrhovnem sodišču v Santa Clari, kjer bo 17. novembra letos tudi zaslišana, potem ko je pristala na neposredno napotitev na zaslišanje k šerifu, pa je bila izpuščena.

    Objavljeno: 6.10.2006
  • Googlove novosti

    Slavnih 20 odstotkov časa, ki ga Googlovi uslužbenci lahko porabijo za poskusne projekte, še vedno rodi številne nove sadove. Tako naj bi Google sodeč po navedbah Marrisse Meyer v intervijuju za Time Magazine že kmalu ponudil iskalnik po točno določenih spletnih straneh, ki bi si jih lahko izbrali sami. Podobno zmogljivost ponujajo npr. iskalniki Eurekster, Rollyo, Yahoo! Search Builder in Windows Live Search Macros.

    Objavljeno: 5.10.2006
  • Canon tudi s televizorji

    Canon in Toshiba sta se dogovorila, da bosta po večkratnem odlašanju v začetku leta 2008 končno začela z izdelavo ultra tankih televizijskih zaslonov ter poskušala ogroziti glavna akterja na tržišču - Matsushita Electric Industrial in Samsung Eletronics. Podjetji že razvijata novo vrsto zaslonov SED, ki naj bi bili tanjši in energijsko učinkovitejši tako od zaslonov s tekočimi kristali kot tudi od plazemskih.

    Objavljeno: 5.10.2006
  • Na vrsti je Fujitsu

    Potem ko so večje količine prenosnikov oz. njihovih akumulatorjev vpoklicali že Dell, Apple, Lenovo/IBM in Toshiba, je tokrat na vrsti japonski Fujitsu. Tako kot pri ostalih izdelovalcih so razlog vpoklica Sonyjevi akumulatorji, ki povzročajo pregrevanje in v skrajnih primerih celo eksplozije. Fujitsu bo vpoklical 287.000 akumulatorjev, kar bo skupno število vpoklicev Sonyjeve serije dvignilo na vrtoglavih 7 milijonov in pol.

    Objavljeno: 4.10.2006
  • Logitech DiNovo Edge

    Logitech je predstavil novo tipkovnico iz najvišjega zmogljivostnega razreda diNovo Edge. Že na prvi pogled je očitno, da je švicarsko podjetje veliko pozornosti posvetilo zunanjemu izgledu, saj je ohišje lasersko izrezano iz enega kosa lesketajočega črnega pleksistekla, pritrjenega na okvir iz brušenega aluminija. Kot prva Logitechova tipkovnica vsebuje stojalo, ki služi kot postaja za polnjenje akumulatorja; dve uri polnjenja naj bi zadostovali za več mesecev dela.

    Objavljeno: 4.10.2006
  • Wibree namesto Bluetootha?

    Nokia je predstavila svojo novo tehnologijo Wibree za brezžični prenos podatkov s kratkim dosegom. Finsko podjetje je odprlo kodo tehnologije, ki bo ponujala podobne zmogljivosti kot Bluetooth - doseg približno 10 metrov in hitrost prenosa 1 Mb/s. Ključna pridobitev napram Bluetoothu pa je bistveno zmanjšana poraba energije, kar je pri prenosnih napravah z akumulatorji bistvenega pomena.

    Objavljeno: 4.10.2006
  • IBLOC '06

    Letošnja mednarodna poslovna linux in odprtokodna konferenca IBLOC'06, se je v Portorožu odvila 2. in 3. oktobra. Predavanja in delavnice so bile razdeljene v tri tematske sklope: spletne tehnologije, vgrajeni sistemi in varnost. Mogoče je bilo pridobiti številne informacije z najbolj vročih področij informacijske tehnologije ta hip, kot so asinhroni spletni uporabniški vmesniki (AJAX), virtualizacija na sistemih Linux, soritve VoIP z odprtokodnim programo Asterisk, posebna pozornost pa je bila namenjena tudi prednosti rabe odprte kode v poslovnih okoljih. Organizatorjem je uspelo pritegniti vrhunske domače in tuje predavatelje, med njimi vodjo projekta OpenVZ iz podjetja SWSoft Kirilla Kolyshkina, Milisava Radmanića, vodjo oddelka za strežniške tehnologije Suse Linux pri podjetju Novell ter Stefana Wintermeyerja iz nemškega podjetja Amooma GmbH. Konference je seveda priložnost tudi za predstavitev domačih podjetij in projektov na odprtokodnih podlagah, ki so jih demonstrirala številna slovenska podjetja.

    Objavljeno: 3.10.2006
  • Podeljene frekvence za WiMAX

    Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije je izdala dve odločbi o dodelitvi radijskih frekvenc na območju med 3.410 in 3.600 MHz za opravljanje storitev WiMAX. Prejemnika odločb sta Telekom Slovenije in Tok telekomunikacije, ki bosta storitve fiksnega brezžičnega širokopasovnega dostopa do interneta morala zagotavljati na celotnem območju Slovenije.

    Objavljeno: 3.10.2006
  • Telekomov prvi dan na borzi

    Končal se je prvi dan trgovanja s Telekomovimi delnicami na Ljubljanski borzi, ki pa ni minil v najbolj optimističnem vzdušju. Cena delnice je na sivem trgu znašala do 80.000 SIT, v začetku trgovanja dobrih 73.000 SIT, nato pa je padla celo pod 70.000 SIT. Enotni tečaj prvega dne se je tako ustalil pri 70.990 SIT, sklenjenih pa je bilo za 860 milijonov SIT prometa.

    Objavljeno: 3.10.2006
  • Tesco bo razvijal softver

    Britanska trgovska veriga Tesco je nepričakovano oznanila, da se bo podala tudi v distribucijo programske opreme z lastno blagovno znamko. Sprva naj bi ponudili šest različnih paketov, med drugim pisarniško zbirko, varnostna orodja, program za zapisovanje plošč CD/DVD in program za delo s fotografijami. Četrti največji trgovec na svetu bo vse izdelke ponujal za okoli 20 funtov, kar naj bi bila najprimernejša cena, sprejemljiva tako za kupce kot prodajalca.

    Objavljeno: 3.10.2006
  • Znane cene Zuna

    Microsoft je razkril cene prihajajočega prenosnega predvajalnika večpredstavnih vsebin Zune. Priporočena prodajna cena bo znašala 250 dolarjev, prodaja pa se bo začela 14. novembra letos. Cena je 50 dolarjev nižja, kot je bilo sprva predvideno, k pocenitivi pa naj bi prispevalo tudi nedavno znižanje cen iPodov, kar potrjuje tudi zamik predstavitve cen glede na predstavitev samega predvajalnika. Poznavalci še menijo, da bo Microsoft Zune prodajal 50 dolarjev pod dejansko ceno.

    Objavljeno: 2.10.2006
  • Yahoo odpira Mail

    Yahoo bo neodvisnim razvijalcem ponudil dostop do izvorne kode svoje spletne aplikacije za delo z elektronsko pošto. Tako bodo lahko zunanji sodelavci ustvarjali nove poštne odjemalce in tudi druge storitve, ki bodo temeljile na kodi Yahoo!Maila. Slednji je z 257 milijoni uporabnikov eden izmed najpomembnejših Yahoojevih stebrov. Po mnenju Chada Dickersona, ki je na čelu programa za odnose med Yahoojevimi razvijalci programske opreme, gre za odprtje največje količine kode spletne programske opreme doslej.

    Objavljeno: 2.10.2006
  • Prvi kiosk s PS3

    V japonskem mestu Kawasaki se v na novo odprtem trgovskem centru Bic Camera nahaja že drugi javno dostopni kiosk z igralno konzolo PlayStation 3. Opremljen je s štirimi velikim zasloni Sony Bravia, ki prikazujejo sliko v visoki ločljivosti. Tako kot pri domnevno prvem javnem kiosku s PS 3, ki se nahaja v tokijski soseščini Akihabara, igranje ni omogočeno, pač pa se na zaslonih prikazujejo napovedniki aktualnih filmov.

    Objavljeno: 2.10.2006
  • HP stavi na HD-DVD, kupuje VoodooPC

    Heweltt-Packard vse bolj stavi na novo generacijo standardov za domačo elektronsko zabavo, kar so podkrepili z najavo izdelkov HD-DVD, obenem pa tudi objavili namero za nakup manjšega specializiranega proizvajalca računalnikov VoodooPC. Z novo optično enoto HD-DVD je opremljen nov prenosnik Pavilion dv9000t, ki premore tudi 17-palčni zaslon LCD širokega formata. Opremljen je z najsodobnejšim procesorjem Intel Core2 Duo, posebnost pa je vgrajen izhod HDMI, ki omogoča priključitev prenosnika na ojačevalce, televizorje in projektorje opremljene s tem digitalnim vmesnikom. Cena novega prenosnika znaša v ZDA 2.400 dolarjev.

    Objavljeno: 1.10.2006
  • Novi Google Reader

    Google je objavil novo različico bralnika RSS Google Reader, ki prinaša številne vsebinsko pomembne novosti. Google je precej posodobil uporabniški vmesnik, ki temelji na Ajaxu, s tem da so ohranili hitro odzivnost spletne storitve. Novi bralnik omogoča predogled novic z različno količino besedila, štetje neprebranih novic, označevanje in razvrščanje, lažje pa je tudi izbrane vsebine posredovati drugim uporabnikom. Najpomembnejša novost la je morda izboljšano orodje za iskanje dovodov RSS. Poleg tega, da lahko vnesemo točen spletni naslov RSS dovoda, lahko iščemo tudi po poljubnih besedah. Google Reader v takem primeru prikaže strani z dovodi, ki ustrezajo izbranim izrazom. Če vpišemo v iskalnik naslov spletne strani, bo Google Reader samodejno poiskal primarni dovod in ga shranil v seznam novic.

    Objavljeno: 1.10.2006
  • Novi računalniki Lenovo ThinkCentre

    Kitajski Lenovo je predstavil novo skupino osebnih računalnikov ThinkCentre, ki vključuje tudi modele s procesorji Intel Core2 Duo in varnostno platformo Intel vPro. Novosti so modeli ThinkCentre M55p, M55, M55e in A53. Vsi imajo številne lastnosti, s katerimi naj bi predvsem olajšali namestitev, rabo in upravljanje računalnikov v poslovnem okolju. Najmanjši model A53 nudi najboljše razmerje med ceno in zmogljivostjo, sledita pa modela M55 in M55e, ki nudita zmogljivejše procesorje in boljšo opremo. Najzmogljivejši model M55p vsebuje tehnologijo Intel vPro s katero je mogoče bolj učinkovito na daljavo upravljati računalnike, izvajati inventuro, diagnosticirati napake, pa tudi na daljavo nameščati sistemsko programsko opremo. K temu je treba dodati bogato opremo ThinkVantage, kjer izstopa Client Security Solution za varno hrambo gesel, certifikatov in elektronskih podpisov. V ZDA je izhodiščna cena za serijo A53 380 ameriških dolarjev, medtem ko najcenejši ThinkCentre serije M stane 750 dolarjev.

    Objavljeno: 30.9.2006
  • Elektronske knjige so tu

    Kot kaže je čas za elektronske knjige končno prišel. Sony, NEC in iREX so na trg poslali specializirane bralnike, ki temeljijo na tehnologiji elektronskega papirja. Sony je v ZDA že začel s prodajo bralnika Sony Reader Portable System (imenovan tudi eReader), ki stane 350 dolarjev. Sony je sočasno tudi odprl spletno trgovino elektronskih knjig Sony Connect, kjer trenutno ponujajo 10.000 različnih naslovov. Poleg elektronskih knjig zna bralnik prikazovati tudi dokumente v zapisih PDF, RTF, slike JPEG in glasbo MP3. Spletna trgovina bo omogočala tudi spremljanje in prenos novic v zapisu RSS, za zdaj le iz izbranih virov. Zaslon ima diagonalo 6 palcev in ločljivost 600 x 800 pik. Celota meri 17,6 x 12,3 x 1,3 cm in tehta 250 gramov. Eno polnjenje akumulatorja zadostuje za prebiranje okoli 7.500 strani.

    Objavljeno: 30.9.2006
  • Intel IDF Fall 2006

    Intel je na konferenci IDF prikazal niz novosti, med katerimi prve primerke procesorjev s štirimi jedri in prototip procesorja z zmogljivostjo enega teraflopa. Pravijo, da je napad najboljša obramba, Intel pa v časih, ko je konkurenca vse močnejša odgovarja z poplavo novosti, od katerih bodo nekatere v prodaji že zelo kmalu. Intel tako štirijedrne procesorje napoveduje že za november, občinstvo na konferenci pa jih že videlo v praksi.

    Objavljeno: 29.9.2006
  • Tudi Lenovo v vpoklic

    Kar so mnogi pričakovali, se je tudi zgodilo. Po škandalu povezanim z akumulatorji, ki bi lahko povzročili požar ali celo eksplozijo, zaradi katerih sta morala Dell in Apple skupno vpoklicati akumulatorje za skoraj 6 milijonov prenosnikov, se je za enak korak odločil tudi Lenovo. Skupaj z nekdanjim proizvajalcem prenosnikov, družbo IBM, so se odločili za vpoklic številnih modelov ThinkPad iz preventivnih razlogov. Najbrž je h koraku prispeval tudi preplah na letališču v Los Angelesu, kjer se je pred vzletom vnel ThinkPad T43 od nekega uporabnika. Skupno je k preventivni zamenjavi akumulatorjev pozvanih čez 526.000 prenosnikov izdelanih med februarjem 2005 in septembrom 2006, prodanih po celem svetu. Podobno kot v primerih Dell in Apple, gre tudi tu gre za modele, pri katerih je akumulatorje proizvedel Sony. Japonski proizvajalec je med tem začel lasten vpoklic akumulatorjev, kjer bodo vključeni najbrž tudi prenosniki z njegovo lastno blagovno znamko.

    Objavljeno: 29.9.2006
  • Mobitel že vzpostavlja HSDPA

    Družba Mobitel je sporočila, da že nadgrajuje svoje omrežje UMTS s tehnologijo HSDPA (High Speed Downlink Packet Access), ta pa bo na voljo tudi Mobiuporabnikom. S tem tudi v Slovenijo prihaja mobilni prenos podatkov s hitrostjo trenutno do 1,8 Mb/s. Mobitel že danes nudi pester izbor podatkovnih kartic HSDPA, v prihodnosti pa bodo na voljo tudi mobilni telefoni s podporo megabitnim prenosnim hitrostim. Terminalna oprema ta hip omogoča hitrosti do 1,8 Mb/s v smeri proti uporabniku in do 384 kb/s v smeri proti omrežju, v prihodnje pa napovedujejo mobilni prenos podatkov s hitrostjo do 3,6 Mb/s.

    Objavljeno: 29.9.2006
  • Osveženi Berkeley DB

    Lanskoletna nakupovalna mrzlica v Oraclu je poleg aplikacijskih velikanov doletela tudi nekatere odprtokodne projekte, katerih prihodnost se je zdela vprašljiva, še posebej po tem, ko je Oracle izgubil boj z Red Hatom okoli prevzema JBossa, ki bi nekako zaokrožil odprtokodno ponudbo programerskega sklada za razvoj aplikacij.

    Objavljeno: 28.9.2006
  • Netgear za digitalno hišno zabavo

    Podjetje Netgear predstavlja nov digitalni center za zabavo Digital Entertainer, ki omogoča dostop do digitalnih in pretočnih vsebin na računalniku in internetu prek domačega televizorja.

    Objavljeno: 28.9.2006
  • Sonyev stilni VAIO C

    Sony je predstavil novo družino prenosnih računalnikov VAIO C, ki se ponaša zlasti z živahno obarvanimi ohišji. Skladno z modnimi trendi so novi prenosniki na voljo v beli, roza, zeleni, črni in sivi barvi, pri čemer so podrobnosti obarvane s komplementarnimi barvami, da so vidno bolj poudarjene. Prenosniki VAIO C so sicer zgrajeni okoli najnovejših procesorjev Intel Core 2 Duo in premorejo 13,3-palčni zaslon širokega formata, s čimer so primerni tudi za večpredstavno rabo. Opremo dopolnjujejo brezžični vmesniki, DVD zapisovalniki, bralniki pomnilniških kartic in vmesnik firewire. V ZDA se cene pričnejo pri 1.350 dolarjih.

    Objavljeno: 28.9.2006
  • Uredba o višini zneskov nadomestil za zasebno reproduciranje

    Vlada je objavila predlog uredbe o višini zneskov nadomestil za zasebno reproduciranje, ki se bo plačevalo ob prvi prodaji ali uvozu naprav za tonsko ali vizualno snemanje.Na kratko povedano, določila je zneske, za kolikor bo dodatno obdavčila tovrstne izdelke. Znesek znaša denimo za kasetofone 120 sit, za videorekorder 900, za zapisovalnike CD/DVD 1500 sit. Podražili so bodo tudi mediji, CD-j in DVD-ji, pa trdi diski, mobilni telefoni in dlančniki in sicer za vsak začeti GB 8 sit, vendar v skupnem znesku največ 4000 sit. Večpredstavnostni digitalni predvajalniki – tisti z velikostjo do 2 GB bodo dražji za 1000 in tisti nad 2 GB za 2000 sit. Tudi tiskalniki bodo razvrščeni glede na zmogljivost od 500 do 7000 sit, pri optičnih bralnikih pa je znesek fiksen – 500 sit. Kako bodo avtorji prišli do povračil iz tega naslova uredba ne navaja, prav tako pa velja opozoriti, da kljub temu da bomo poslej plačevali nadomestilo za reproduciranje avtorskih del, hollywoodski filmi na naših diskih ne bodo postali nič bolj legalni. Ker gre za uredbo, o njej ne bo odločal parlament, pač pa bo začela veljati petnajsti dan po tem, ko jo bo na eni od svojih sej sprejela vlada.

    Objavljeno: 28.9.2006
  • Bwin napovedal tožbe

    Bwin, ena od dveh spletnih stavnic, ki so jima nekateri slovenski spletni ponudniki na zahtevo Urada za nadzor prirejanja iger na srečo blokirali spletne strani, se je odločila za tožbo. Kot so povedali, so tožbo že vložili zoper ponudnika T2 in Siol, odškodninsko tožbo za 50 milijonov evrov pa tudi proti državi. Zaradi kršenja prostega pretoka storitev pa so napovedali še tožbo na sodišču evropskih skupnosti. Spomnimo, pred dobrimi štirinajstimi dnevi, je urad za nadzor prirejanja iger na srečo pisno pozval vse slovenske ponudnike interneta, naj onemogočijo dostop do spletnih stavnic Bet and win in Bet at home in del ponudnikov interneta je pozivu ugodil. Kljub temu situacija ostaja nejasna. Ministrstvo za finance, v okviru katerega deluje omenjeni urad, javnosti še vedno ni dogovorilo na nekaj pomembnih vprašanj, kot je denimo, kje v zakonodaji je našla pokritje za pošiljanje takšnih pozivov in zakaj ni prepovedi poslovanja v Sloveniji zahtevalo neposredno od obeh podjetij.

    Objavljeno: 27.9.2006
  • Hitra rast trga varnostnih rešitev

    Po oceni družbe Gartner je področje varnostnih rešitev v minulem letu bilo eno najhitreje rastočih na trgu rešitev IT, saj se je promet povečal za 14,8% in dosegel raven 7,4 milijarde dolarjev. Pri tem je pomembno, da je več kot polovica (54,3%) prihodkov prišlo s področja protivirusnih rešitev, ostanek pa si delijo vse ostale rešitve na področju varnosti. Varnost je bila lani ena prvih prioritet v podjetjih. Pri Gartnerju ocenjujejo, da bo tako še več prihodnjih let, saj se bodo morala podjetja prilagajati vse ostrejšim zakonskim zahtevam. Trg varnostnih rešitev se hitro spreminja, saj v ospredje prihajajo varnostni kompleti, ki ščitijo na različnih področjih varnostih, medtem ko se trg izdelkov s specifično funkcionalnostjo (na primer samo zaščito pred virusi) hitro krči. Med podjetji je velika konkurenca, kar močno vpliva na cene, saj se te hitro nižajo. Na prvem mestu med proizvajalci je Symantec, ki obvladuje 32,2% celotnega trga, zabeležil pa je tudi hitrejšo rast od ostalih tekmecev (14,6% letno). Sledijo McAfee, Trend Micro, CA, IBM in drugi.

    Objavljeno: 27.9.2006
  • Oracle raste hitreje kot SAP

    Vodilni v družbi Oracle so bili zelo nasmejani ob sporočanju poslovnih rezultatov za prvo poslovno četrtletje 2007. Oracle je v tromesečju namreč povečal prihodke za kar 29% in dosegel nivo 2,7 milijarde dolarjev. Največji delež rasti prodaje so predstavljale poslovne aplikacije, kjer je promet glede na četrtletje pred tem zrasel kar za 80%. Oracle seveda ni zamudil priložnosti, da bi oznanil rast pri glavnem tekmecu, družbi SAP, kjer je isti segment dosegel rast le 8%.

    Objavljeno: 27.9.2006
  • Nokia gre korak naprej

    Nokia, je predstavila niz novih mobilnih telefonov, ki stavijo predvsem na boljše večpredstavne funkcije, zlasti na glasbo. Novi mobilni telefon Nokia N95 je slej ko prej trenutno najzmogljivejša tovrstna naprava ta hip, saj je pravcati žepni večpredstavni računalnik. Posebnost je že inovativen drsni koncept v dve smeri, vgrajen je sprejemnik GPS in fotoaparat/video kamera z ločljivostjo pet milijonov pik. Naprava, ki ponuja različne funkcije, zlahka nadomesti večje število naprav, kot so glasbeni predvajalnik, digitalna kamera, PDA in navigacijska naprava.

    Objavljeno: 27.9.2006
  • Acer v Monte Carlu

    Acer, četrti največji izdelovalec na trgu računalniške opreme, je minuli konec tedna na tiskovni konferenci v Monte Carlu obelodanil poslovne rezultate za prvo polovico letošnjega leta in predstavil nekatere svoje nove izdelke.

    Objavljeno: 26.9.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji