Objavljeno: 27.9.2006

Nokia gre korak naprej

Nokia, je predstavila niz novih mobilnih telefonov, ki stavijo predvsem na boljše večpredstavne funkcije, zlasti na glasbo. Novi mobilni telefon Nokia N95 je slej ko prej trenutno najzmogljivejša tovrstna naprava ta hip, saj je pravcati žepni večpredstavni računalnik. Posebnost je že inovativen drsni koncept v dve smeri, vgrajen je sprejemnik GPS in fotoaparat/video kamera z ločljivostjo pet milijonov pik. Naprava, ki ponuja različne funkcije, zlahka nadomesti večje število naprav, kot so glasbeni predvajalnik, digitalna kamera, PDA in navigacijska naprava.

Dvosmerni drsni mehanizem omogoča enostavno preklapljanje med različnimi načini uporabe - od pregledovanja zemljevidov do predvajanja videa je mogoče priti z enim samim drsom. Numerična tipkovnica se prikaže na eni strani naprave, medtem ko so funkcijske tipke za posamezne funkcije na voljo na drugi strani - istočasno pa se zaslon spremeni tudi v panoramski način. Vgrajen sistem GPS vključuje zemljevide za več kot 100 držav, kar uporabniku omogoča enostavno pot po svetu, iskanje določenih poti ali določitev lokacije različnih storitev, kot so restavracije in hoteli, saj je vnesenih več kot 15 milijonov različnih točk. Dodatno bo mogoče kupiti tudi dodatke, kot so mestni zemljevidi ali glasovna navigacija.

Z optiko Carl Zeiss na vgrajeni kameri z ločljivostjo pet milijon pik je mogoče enostavno posneti kakovostne fotografije ali video posnetke v kakovosti kot je DVD. Nokia N95 podpira omrežja HSDPA (High Speed Packet Access) in tehnologije WLAN, EDGE in UMTS. V omrežjih HSDPA je brskanje po spletu, prebiranje elektronske pošte, pretakanje videa in nalaganje večjih datotek lahko do 10-krat hitrejše kot v omrežjih 3G. Na voljo v prvem četrtletju leta 2007.

Nokia N95.

Druga novost je glasbeni mobilnik Nokia 5300 XpressMusic, ki ponuja številne glasbene funkcije v elegantnem drsnem ohišju, nanj pa je mogoče naložiti do 1.500 skladb. Podpira namreč kartice microSD velikosti do 2 GB. Vgrajen je digitalni fotoaparat z ločljivostjo 1,3 milijona pik, za doplačilo pa je mogoče glasbo brezžično posredovati na poljubni audio sistem prek vmesnika AD-42W. Nokia je predstavila še dva glasbena mobilnika Nokia 5200 in Nokia 3250 XpressMusic. Mobilnik Nokia 5200 ponuja tako napredne glasbene kot sporočilne funkcije, ker je cenejši od mobilnika Nokia 5300, je namenjen predvsem mlajšim uporabnikom. Novi mobilnik Nokia 3250 XpressMusic je prenovljeni naslednik uspešnega telefona Nokia 3250 - dopolnjuje ga tudi nov videz.

Nokia 5300 XpressMusic.

Glasba je v ospredju tudi pri posebnih različicah telefonov serije Nseries - Nokia N70 Music Edition, Nokia N73 Music Edition in Nokia N91 8GB. Glavne značilnosti so posebne glasbene tipke, nova programska oprema za enostavno sinhronizacijo in upravljanje z glasbeno zbirko ter dodatni pomnilniški prostor. Izstopa predvsem Nokia N91, ki ima za prostor vgrajen miniaturni disk velikosti 8 GB.

Nokia N91 8GB.

http://www.nokia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji