Objavljeno: 29.9.2006

Intel IDF Fall 2006

Intel je na konferenci IDF prikazal niz novosti, med katerimi prve primerke procesorjev s štirimi jedri in prototip procesorja z zmogljivostjo enega teraflopa. Pravijo, da je napad najboljša obramba, Intel pa v časih, ko je konkurenca vse močnejša odgovarja z poplavo novosti, od katerih bodo nekatere v prodaji že zelo kmalu. Intel tako štirijedrne procesorje napoveduje že za november, občinstvo na konferenci pa jih že videlo v praksi.

Novi procesor s štirimi jedri bo nosil oznako Intel Core2 Quad, v nekaterih primerih pa bo nudili do 70% večjo zmogljivost kot današnji procesorji Core 2 Duo. Prvi Core2 Extreme je seveda predvsem ljubiteljem iger. Kmalu sledi tudi procesor Quad-Core Intel Xeon serije 5300, namenjen strežnikom z dvema procesorjema, nato pa v začetku 2007 še 50-vatni procesor Quad-Core Intel Xeon L5310 za strežniške rezine.

Za drugo polovico leta 2007 pri Intelu napovedujejo 45-nanometrsko tehnologijo, kar jim bo omogočalo še hitrejši razvoj zmogljivejših procesorjev. Za leto 2010 pa načrtujejo prehod na 32-nm proizvodni proces. Za prikaz, kako dobro bo šlo Moorovemu zakonu v prihodnosti, je Otellini prikazal novi raziskovalni prototip procesorja, ki ima 80 preprostih jedrnih sredic na samo enem čipu. Z njim naj bi dosegli neverjetno zmogljivost - teraflop ali trilijon operacij s plavajočo vejico na sekundo. Glavni napredek pa naj bi vseeno v bodoče bil v novih principih varčevanja z energijo, tako da naj bi bili do konca desetletja trikrat bolj zmogljivi na porabljeni watt energije kot danes.

Intelov prvi mož Paul Otellini je napovedal tudi naslednji korak na področju tehnologije Intel Viiv in mobilne tehnološke platforme Intel Centrino, ter za naslednje leto napovedal mobilno platformo nove generacije z razvojnim imenom Santa Rosa. Naslednji veliki preskok za po pričakovanju prehod na brezžično tehnologijo WiMax, Intel pa dela tudi na razvoju nove kategorije osebnih računalnikov, ultra mobilnih osebnih računalnikov, kar se lahko po besedah Otellinija do leta 2008 odrazi v napravah, ki bodo imele desetkrat nižjo porabo energije kot današnji prenosniki.

Podjetje je predstavilo tudi številne nove pobude v standardih računalniške industrije. Podjetji Intel in IBM bosta tako sodelovali pri razvoju specifikacij za novo tehnologijo PCI Express z razvojnim imenom "Geneseo", ki bi razširila standard, tako da bi vanj vključila strojno opremo na vodilu, ki bi se nahajala v bližini. Cilj je opraviti naloge, kot so vizualizacija in obdelava medijskih vsebin, zahtevna matematična obdelava podatkov ter obdelava vsebin, hitreje in učinkoviteje kot z obstoječo programsko in strojno opremo.

Novost je tudi tehnologija Intel vProTM nove generacije, ki bo povečala upravljivost in varnostne zmogljivosti platforme. Na voljo bo naslednje leto, ključne novosti pa so tehnologija Intel Active Management tretje generacije s podporo standarda Web Services Management (WS-MAN) in nove možnosti obrambe sistema, ki upočasnijo ali ustavijo širjenje računalniških virusov in črvov. Varnost računalnikov bo prvič okrepila tudi tehnologija naslednje generacije, Intel Trusted Execution Technology, z razvojnim imenom "LaGrande".

Zanimiva novost je tudi nova računalniška platforma, posebej zasnovana za izpolnjevanje potreb medicinskih sester in zdravnikov, ki skrbijo za nego pacientov. Izdelki, zasnovani na Intelovi mobilni platformi za klinično asistenco, lahko ponujajo številne inovacije, med drugim ohišje, ki ga je mogoče razkužiti, tehnologijo RFID (radiofrekvenčna identifikacija) za hitro identifikacijo uporabnika in pacienta ter skeniranje črtne kode za zmanjšanje napak pri izdaji zdravil. Platforma lahko vsebuje tudi digitalni fotoaparat za boljše zaznamke o napredku pacientovega zdravja, tehnologijo bluetooth za beleženje pacientovih vitalnih znakov ter brezžično povezanost z elektronskim sistemom zdravstvenih kartotek.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji