• Legalni prenos filmov

  Britanska televizijska mreža Sky je predstavila prvo storitev za legalni prenos filmov preko interneta, med katerimi seveda ne manjkajo niti holivudske uspešnice. Sky je podpisal pogodbe z vsemi glavnimi filmskimi studiji, ki naročnikom kanala Sky Movie omogočajo brezplačen prenos 200-tih filmov, kot so Spiderman 2, The Day After Tomorrow in Layer Cake. Do poletja naj bi bilo na seznamu že 1000 filmov.

  Objavljeno: 12.1.2006
 • Novo zaračunavanje za Vodafone live!

  Si.mobil je spremenil način zaračunavanja dostopa do vsebin na mobilne portalu Vodafone live!, ki je od poletja ponujal brezplačen prenos podatkov, a zaračunavanje skoraj vseh vsebin.

  Objavljeno: 12.1.2006
 • MacBook Pro

  Apple je ukinil serijo svojih najzmogljivejših prenosnikov višjega cenovnega razreda PowerBook, oz. jo je bolje rečeno preimenoval v MacBook Pro. Steve Jobs je namreč takoj po predstavitvi prvega Maca z Intelovim procesorjem razgrnil še zaveso pred prvim prenosnikom, ki ga poganja dvojedrni Intel Core Duo. Po Applovih besedah gre za najhitrejši prenosnik doslej, ki je tudi prvi z novo generacijo Intelovih procesorjev.

  Objavljeno: 11.1.2006
 • Novi iMaci

  Tako kot se je govorilo že nekaj tednov ali celo mesecev, se je tudi zgodilo. Apple je približno pol leta pred napovedanim rokom predstavil svoje prve računalnike s procesorji Intel. Vendar za razliko od napovedi prvi Applov računalnik na novi platformi ni ne iBook ne Mac mini, kot se je šušljalo ampak iMac, ki je bil posodobljen ne daleč nazaj. S tem je iMac postal tudi prvi računalnik s procesorjem Intel Core Duo.

  Objavljeno: 11.1.2006
 • Athlon 64 FX-60

  AMD je predstavil nov dvojedrni procesor Athlon 64 FX-60, ki velja za najzmogljivejšega, kar jih je podjetje kadarkoli predstavilo. V podjetju poudarjajo izredne zmogljivosti procesorja pri igranju računalniških iger, pri delu z večpredstavnostjo in drugimi digitalnimi vsebinami in pri uporabi najzahtevnejših aplikacij. Dvojedrni Athlon 64 FX-60 najzahtevnejšim uporabnikom in navdušencem nad igrami omogoča tudi poganjanje aplikacij in iger naslednje generacije, ki podpirajo večjedrne procesorje.

  Objavljeno: 11.1.2006
 • Partnerstvo Suna in Oracla

  Vodilna moža Suna in Oracla sta na ponovoletnem srečanju oživila nekoliko zamrlo sodelovanje. Larry Ellison, vodilni mož in so-ustanovitelj Oracla je v minulih letih poudarjal pomembnost podlage Intel-Linux, ki nista ravno tipična ponudba Suna, katerega vodilni mož in so-ustanovitelj Scott McNealy se minula leta na vse kriplje trudi ohraniti zanimanje vlagateljev, navkljub precej žalostnim poslovnim izidom.

  Objavljeno: 11.1.2006
 • Adobe Lightroom

  Adobe je predstavil preskusno različico programske opreme za računalnike Mac, ki je neposreden odgovor na profesionalni program za delo s fotografijami Aperture, ki ga je Apple predstavil pred nekaj meseci. Tako je brezplačno na voljo različica beta programa Adobe Lightroom, ki je namenjen obdelavi, urejanju in upravljanju slik v zapisu RAW.

  Objavljeno: 10.1.2006
 • Prihaja Mustang

  Na spletnih straneh JCP, procesa standardizacije javanskega podlage, na katerem lahko sodelujejo vse zainteresirane stranke, se je pojavil zaključen predlog končne podobe J2SE 6 (JDK 6), ki nastaja pod kodnim imenom »Mustang« (specifikacija JSR-270). Izdaja se načrtuje za začetek 2006, kar je v skladu z načrti. Zadnja prenova, aktualna J2SE 5 ali »Tiger« je bila predstavljena jeseni 2004.

  Objavljeno: 10.1.2006
 • Znane specifikacije Blu-ray

  Organizacija Blu-ray Disc Association je objavila, da so specifikacije zapisa DVD naslednje generacije končane in da se lahko začne licensiranje nosilcev BD-ROM, BD-RE in BD-R. Prvi primerki filmov v visoki ločljivosti, tako za standard Blu-ray, kot tudi HD-DVD, so bili predstavljeni na letošnjem CES-u, tako da zdaj lahko samo še čakamo, da se prvi posnetki pojavijo v trgovinah.

  Objavljeno: 10.1.2006
 • Novo jedro Linuxa

  »Takole, večina vas bo tako ali tako na smrt zdolgočasenih na božični večer, tukaj je popolno razvedrilo. Preizkušajte 2.6.15-rc7. Vse trgovine bodo zaprte in v resnici ni nič boljšega za počet med obroki«. Takole je Linus pozval uporabnike, da preizkusijo še zadnjo različico novega jedra, pred uradno izdajo, ki je zdaj že med nami.

  Objavljeno: 9.1.2006
 • 3D-televizija?

  Philips Electronics načrtuje, da bo v roku dveh let predstavil TV-sprejemnik, ki bo sposoben predvajanja slike v visoki ločjivosti in v treh dimenzijah. Takšno napoved je ob zaključku sejma CES podal prvi mož Nizozemskega podjetja, Rudy Provoost, ki je dodal še, da v Philipsovih raziskovalnih laboratorijih že premorejo potrebno tehnologijo. Kljub temu da filmski studiji še ne izdelujejo filmov 3D, bodo lahko uporabniki 3D-občutja občutili tudi ob ogledu 2D-filmov v visoki ločljivosti na tovrstnih TV-sprejemnikih.

  Objavljeno: 9.1.2006
 • Prenosni OpenOffice.org

  Izšla je različica prosto dostopne pisarniške zbirke OpenOffice.org 2 za popotnike, ki jo lahko shranimo na USB-ključ, prenosni disk ali na MP3-predvajalnik, in jo imamo skupaj s svojimi nastavitvami in dokumenti vedno pri sebi. Prenosni OpenOffice.org 2.0.1 zaseda le 144 MB prostora, za razliko od običajne različice, ki ob namestitvi porabi preko 300 MB.

  Objavljeno: 9.1.2006
 • Google in Yahoo na CES-u

  Med številnimi predstavitvami in govorci na sejmu CES so bili morda najbrž najbolj pričakovani nastopi podjetij Google in Yahoo, ki pa sta nekoliko razočarala. V imenu podjetja Google je govoril ustanovitelj Larry Page, ki se je na oder pripeljal kar na odbijaču Stanfordskega robotskega Wolksvagen Tuarega, ki je pred nekaj meseci zmagal na puščavski tekmi robotskih vozil prirejene s strani agencije Darpa. Mimogrede pa je omenil, da Google skupaj s Volkswagnom pripravlja posebno različico programa Google Earth za rabo v vozilih s čimer naj bi drastično poenostavili navigacijo v prometu.

  Objavljeno: 8.1.2006
 • Telefonija na CES

  Velika uspešnica preteklega leta je IP-telefonija, za razcvet katere je v veliki meri zaslužna programska uspešnica Skype. Po nakupu podjetja s strani avkcijskega portala eBay in po novih in novih uglednih igralcih na trgu VoIP (Microsoft, Google, Yahoo ...) je postalo jasno, da se bo tržišče razcvetelo in o tem pričajo tudi novosti, povezane z VoIP na letošnjem sejmu CES.

  Objavljeno: 7.1.2006
 • Blu-ray in HD-DVD na CES

  Saga o nasledniku DVD se nadaljuje tudi na največjem sejmu zabavne elektronike. Že lep čas o poenotenju standardov Blu-ray in HD-DVD ni več ne duha ne sluha, saj sta se oba tabora odločila samostojno prodreti na trg in poskušati iztrebiti tekmeca. Na CES-u se je dvoboj samo še zaostril, saj so se javnosti razkrile novosti, ki zabijajo zadnje žeblje v krsto enotnega standarda.

  Objavljeno: 7.1.2006
 • Računalniki na sejmu CES

  Sejem CES je že vrsto let pomemben kraj za predstavitev novih strategij glavnih proizvajalcev osebnih računalnikov in tudi letošnji pri temu ni bil izjema. Začnemo lahko že pri družbi Intel, ki je na sejmu skupaj z Microsoftom napovedal skupno strategijo na področju osebnih računalnikov za domači kino oziroma zabavo. Strategija bo imela tudi razpoznavo ime v obliki naziva Intel Viiv, ki označuje osebne računalnike z Intelovo tehnologijo in operacijskim sistemom Windows Media Center, ki so preizkušeni in tesno sodelujejo med sabo. Doslej sta namreč podjetji na tem področju sodelovali bolj ohlapno, kar je pogosto povzročalo, da so bili izdelki preveč kompleksni za rabo. Zdaj naj bi se to spremenilo.

  Objavljeno: 6.1.2006
 • Microsoftova otvoritev CES-a

  Kot je že nekaj let skoraj običaj, je sejem CES v Las Vegasu odprl s svojim govorom Bill Gates, ki je vnovič prikazal najnovejšo vizijo rabe računalništva in zabavne elektronike v prihodnosti. Večina demonstracij je bila tesno povezana z novostmi, ki jih lahko pričakujemo z operacijskim sistemom Windows Vista. Poudarjene so bile predvsem novosti na področju uporabe računalnika kot centralnega digitalnega sistema za zabavo v hiši, ogrodja za povezavo z mobilnimi napravami, internetno telefonijo in spletnimi storitvami.

  Objavljeno: 5.1.2006
 • HP z obilico novosti

  Hewlett Packard je sejem CES uporabil za predstavitev celega niza novosti, tako na področju računalniške opreme, kot tudi izdelkov s področja zabavne elektronike. Med novostmi je kar 8 novih plazemskih in LCD televizorjev,štirje novi prenosniki in kar sedem novih digitalnih fotoaparatov. Najzmogljivejši televizorji so pripravljeni za vključitev v novo generacijo domače elektronike, ki bo omogočala predvajanje doslej običajnih vsebin, pa tudi novo generacijo internetnih vsebin tudi brez neposredne vpletenosti računalnika.

  Objavljeno: 5.1.2006
 • Samsung z najhitrejšim mobilnim telefonom

  Korejski velikan zabavne elektronike in računalništva, svetovno tudi drugi največji proizvajalec mobilnih telefonov za Nokio, je predstavil prvi mobilni telefon, ki podpira tehnologijo HSDPA (high-speed dowlink packet access, oziroma hitri paketni dostop v smeri uporabnika). HSDPA je nadgradnja omrežja UMTS, ki omogoča hitrosti prenosa do 3,6 Mb/s, kar je približno 10-kratno povečanje v primerjavi z obstoječimi sistemi. Prenos podatkov preko HSDPA omogoča Qualcommov procesor Mobile Station Modem, ki je integriran v ta telefon, kmalu pa ga bomo lahko videli tudi v aparatih drugih proizvajalcev. Qualcomm je sicer eden od utemeljiteljev protokola UMTS, vendar se je doslej osredotočal predvsem na svojo tehnologijo CDMA in njene nadgradnje.

  Objavljeno: 4.1.2006
 • Brezžični USB

  Podjetje Belkin je predstavilo prvi brezžični USB razdelilnik (hub), ki omogoča priključitev do štirih perifernih naprav prek vmesnika s tehnologijo Ultra Wide Band (UWB). Pri Belkinu trdijo, da je CableFree USB hub, kot je ime izdelku, povsem združljiv z današnjimi napravami USB, namesto kablov pa bodo uporabljeni posebni USB priključki, podobni današnjim USB ključem. Nova tehnologija bo v prodaji v začetku pomladi.

  Objavljeno: 4.1.2006
 • Novosti iz Fujifilma in Pentaxa

  Fujifilm in Pentax sta za sejem zabavne elektronike CES pripravila zanimive novosti na področju digitalnih fotoaparatov. Fujifilm FinePix A500 sodi v razred cenejših fotoaparatov, premore pa tipalo SuperCCD HR z ločljivostjo 5 milijonov pik, 3x zoom in 1,8-palčni zaslon. Obstaja tudi model A400, ki ima 4 milijone pik, obetajo pa se zelo ugodne cene. Korak višje je model FinePix F470, ki zmore 6 milijonov pik, ima 2,5-palčni zaslon, debelino 2 cm, 16MB vgrajenega pomnilnika in akumulatorje namesto navadnih baterij AA.

  Objavljeno: 4.1.2006
 • Google tudi z računalniki?

  Sodeč po virih blizu podjetja Google, naj bi družba skupaj s partnerji pripravljala na prodajo strojne opreme pod lastno tržno znamko. Google naj bi se tako dogovarjal s trgovsko verigo Wal-mart o prodaji računalnika PC, ki bi nosil tržno ime Google. Prav tako pa pripravljajo posebno brezžično napravo, ki ji nekateri za zdaj pravijo "Google cube". Ta bo omogočala brezžični prenos večpredstavnih vsebin iz osebnega računalnika na naprave zabavne elektronike v domačem okolju, nekaj podobnega, kot je Microsoft Media Center Extender, dopolnilo računalnikom HTPC.

  Objavljeno: 4.1.2006
 • Lenovo tudi z mobilnimi telefoni

  Kot vse kaže, se kitajski Lenovo podaja tudi na področje mobilnih telefonov. Že marca naj bi bil na voljo prvi pametni telefon z oznako ET980, ki bo zasnovan na platformi Microsoft PocketPC Smartphone in operacijskem sistemu Windows Mobile 5.0. Telefon bo imel 64 MB RAM, podporo za kartice Mini SD in predvsem digitalni fotoaparat s kar štirimi milijoni pik. Telefon po videzu spominja na Sony Ericssona P900, sodi pa med manjše telefone z Microsoftovim operacijskim sistemom. Lenovo bo telefone sprva prodajal le v Aziji, vendar imajo načrte za postopni prehod tudi na druge trge.

  Objavljeno: 3.1.2006
 • Zmogljivejši diski za mobilne naprave

  Podjetje Cornice je predstavilo nove miniaturne diske za digitalne fotoaparate, mobilne predvajalnike glasbe in pametne telefone, ki nudijo zmogljivost do 10 GB. Cornice je z novo družino diskov Dragon doseglo zmanjšanje dimenzij za skoraj 40%, s čimer so primerni tudi za najmanjše naprave, obenem pa so tudi odporni na tresljaje in celo padce z višine 1,5 metra. Podjetje navaja, da bodo miniaturni diski obenem precej cenejši od primerljivih pomnilnikov Flash RAM, saj obljubljajo ceno okoli 18,5 dolarja na GB proti približno 80 dolarjem na GB, kolikor je tipična cena pomnilniških kartic.

  Objavljeno: 3.1.2006
 • Kodak EasyShare V570

  Kodak je predstavil zanimiv kompakten digitalni fotoaparat, ki premore dvojno lečo in tipalo CCD, postavljeno eno nad drugo. Prva leča nudi ekvivalenten 23mm objektiva, druga pa nudi trikratni optični zum (37 - 117 mm). Vsaka leča ima za sabo tipalo s petimi milijoni pik. Kodak se je za tako postavitev odločil predvsem zaradi lažjega slikanja širokokotnih posnetkov, zlasti portretov na kratki razdalji, zanimiva pa je tudi možnost izdelave 180-stopinjskih panoramskih slik s samo tremi posnetki. Dvojna leča omogoča med drugim tudi zelo kompaktno ohišje, ki je debelo manj kot 2,5 cm, objektiva pa ne potrebujeta motoriziranega premikanja iz ohišja za dosego želenih rezultatov.

  Objavljeno: 3.1.2006
 • Telefonija tretje generacije do leta 2010

  Sodeč po analizi družbe Forrester Research naj bi pametni telefoni in telefonija tretje generacije doživljali v prihodnjih letih hiter razcvet. Kljub temu opozarjajo, da bo 3G prehitel standarde GSM in GPRS šele leta 2010. Ob tem poudarjajo, da bo vpeljava novih tehnologij različna glede na posamezne države in drugačna kot doslej. Medtem, ko so doslej na tem področju prednjačile zlasti skandinavske države, naj bi pri telefoniji tretje generacije prednjačili Italijani in Angleži, kjer je trg najbolj dovzeten za hitrejše telekomunikacije. Poročilo družbe Forrster potrjuje tudi nedavna ocena družbe Nokia, ki napoveduje, da bodo v letu 2006 podvojili prodajo telefonov 3G.

  Objavljeno: 2.1.2006
 • Pioneer predstavlja prvi Blu-ray zapisovalnik

  Pioneer je nekaj dni pred novim letom predstavil prvi zapisovalnik za nosilce Blu-ray, ki je namenjen za rabo v računalnikih. Enota BDR-101A omogoča zapisovanje na enoslojne nosilce BD-R in BD-RE (Blu-ray Disc Recordable / Rewritable), ki nudijo prostor za 25 GB podatkov, hitrost zapisovanja pa je 72 Mb/s (dvakratnik osnovne hitrosti pretoka podatkov pri enotah Blu-ray). Enota podpira tudi branje podatkov iz dvoslojnih nosilcev BD-ROM (Blu-ray Disc ROM), poleg tega pa deluje še kot zapisovalnik in bralnike za nosilce DVD (DVD+/-R 8x, DVD+/-RW 4x, DVD+/-R DL 2x/2,4x).

  Objavljeno: 2.1.2006
 • Nagrada Applovemu oblikovalcu

  Jonathan Ive, glavni oblikovalec priljubljenih iPodov in iMacov, je ob novoletni podelitvi častnih naslovov postal poveljnik najodličnejšega reda britanskega imperija. Ive velja za enega izmed ključnih igralcev pri ponovnem razvoju podjetja Apple. Podjetju se je sicer pridružil že leta 1992, a je največjo vlogo odigral od leta 1997 naprej, ko se je k Applu vrnil Steve Jobs. Takrat je oblikoval prvega Applovega iMaca, ki je bil popolna uspešnica.

  Objavljeno: 1.1.2006
 • Konec NMT

  Mobitel z današnjim dnem ukinja delovanje analognega omrežja NMT. Razlog za ukinitev je nedostopnost novih mobilnih telefonov in opreme, potrebne za delovanje omrežja. Poleg tega danes najbolj razširjeno omrežje GSM ponuja mnoge dodatne zmogljivosti in storitve, še bogatejša pa je ponudba pa v omrežju UMTS. Vsem uporabnikom omrežja NMT, ki jih je bilo v začetku leta 40.000, bo Mobitel omogočil brezplačen prehod na digitalno omrežje, kjer bodo lahko še naprej uporabljali enako številko, klicna številka pa bo 051.

  Objavljeno: 1.1.2006
 • Srečno 2006!

  Uredništvo Monitorja vam želi veliko sreče in uspehov v prihajajočem letu 2006!

  Objavljeno: 1.1.2006

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

IFGReUcIHk4

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji