Objavljeno: 8.1.2006

Google in Yahoo na CES-u

Med številnimi predstavitvami in govorci na sejmu CES so bili morda najbrž najbolj pričakovani nastopi podjetij Google in Yahoo, ki pa sta nekoliko razočarala. V imenu podjetja Google je govoril ustanovitelj Larry Page, ki se je na oder pripeljal kar na odbijaču Stanfordskega robotskega Wolksvagen Tuarega, ki je pred nekaj meseci zmagal na puščavski tekmi robotskih vozil prirejene s strani agencije Darpa. Mimogrede pa je omenil, da Google skupaj s Volkswagnom pripravlja posebno različico programa Google Earth za rabo v vozilih s čimer naj bi drastično poenostavili navigacijo v prometu.

Larry Page in zmagovalni Tuareg.

V javnosti se je pred govorom pojavilo kup namigov, kaj naj bi Google predstavil, med drugim računalnike PC z lastno znamko, vendar od vsega tega (za zdaj) ni bilo nič. Namesto tega je Page napovedal, da bodo kmalu odprli spletno trgovino z video posnetki Google Video Store, ki bo na začetku nudila čez 300 TV serij družbe CBS in košarkaške tekme ameriške lige NBA. Posamezno epizodo bo mogoče kupiti in trajno uporabljati za 2 dolarja, košarkaško tekmo pa za 4 dolarje. Ob tem velja poudariti, da se je Google glede tega povezal z DivX Networks, ki bo prispeval kodeke.

Druga novost, ki jo je Google predstavil je Google Pack, komplet programov, ki po mnenju podjetja danes predstavlja nekakšno osnovo za varno uporabo interneta na računalnikih. Namesto, da bi uporabniki morali vsak program nameščati posebej, so komplet pripravili kar pri Googlu, obenem pa vključili tudi servis za bodoče posodobitve paketa. V paketu so znani programi, kot brskalnik Firefox, bralnik Adobe Reader, protivirusni program Norton Antivirsu 2005 SE, protivohunski program Ad-Aware SE, ter drugi. Seveda pa ne manjkajo tudi programi Google Desktop, Toolbar, Picasa, Earth in Google Talk.

Google Pack.

V celoti Google ni navdušil pričakovanja polne množice, prav tako pa je medlo predstavo imel tudi Yahoo. Na sejmu CES so prikazali delovanje nove storitve Yahoo Go Mobile, ki omogoča dostop do elektronske pošte, trenutnega sporočanja, fotografij in dodatnih vsebin prek nabora mobilnih naprav. Žal jim je pri predstavitvi storitve Yahoo Go TV zagodel računalnik, kar so spretno rešili z naslednjo točko, kjer se je na odru pojavil Tom Cruise. Google seveda na področju filmskih zvezd ni ostal dolžan, saj je na odru z Pageom prisotne zabaval Robin Williams.

Yahoo Go Mobile.

Yahoo je gostil Toma Cruisa....

...Google pa Robina Williamsa.

http://video.google.com

http://pack.google.com

http://go.yahoo.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji