• Zveza za mobilno TV

    Nokia je sklenila zavezništvo s podjetji Intel, Motorola, Texas Instruments in Modeo, s katerimi bo poskušala razširjati uporabo standarda DVB-H za mobilno televizijo. Zveza, ki se bo imenovala Mobile DTV Alliance, bo težila k uporabi odprtih standardov pri oddajanju mobilnega TV-signala na mobilnike, osredotočena pa bo predvsem na severnoameriško tržišče.

    Objavljeno: 24.1.2006
  • Adobe Acrobat 3D

    Adobe je predstavil novo različico Acrobata, ki omogoča uporabo in prikaz 3D-vsebin znotraj dokumentov v obliki PDF. Z orodjem Acrobat 3D lahko odslej ustvarjamo dokumente PDF, v katere vstavimo slike iz programov za računalniško podprto načrtovanje (CAD), za ogled datotek s tovrstno vsebino pa bodo končni uporabniki potrebovali najnovejšo različico Adobovega Readerja.

    Objavljeno: 24.1.2006
  • Microsoft je predstavil novosti na področju upravljanja projektov

    Microsoft je na posebnem dogodku za uporabnike predstavil novosti v prihajajočih različicah izdelkov Microsoft Office Project in Microsoft Office Visio. Poleg tega je izvršni direktor Microsofta, Steve Ballmer, najavil tudi zaključek prevzema podjetja UMT, vodilnega podjetja na področju upravljanja projektov in projektnega svetovanja. Microsoft s prevzemom pridobiva nove zaposlene in znanja za razširitev rešitve za upravljanje projektov v poslovnih okoljih Microsoft Office Enterprise Project Management. Programa Microsoft Office Visio in Project v različici "12" prinašata številne novosti, med katerimi so boljši vpogled v projekte, preprostejša vpeljava in razširljivost za Microsoft Project ter nove grafične zmožnosti, povezljivost s podatkovnimi viri in možnost vizualizacije podatkov v paketu Microsoft Visio.

    Objavljeno: 23.1.2006
  • Nova Canonova faksa

    FAX-L380S in FAX-L390 sta Canonova nova laserska faksa, ki sta opremljena z varnostnimi nastavitvami Department ID. Ta varnostna funkcija omogoča uporabniku odprtje do 100 osebnih računov in gesel, zaradi česar je mogoče delati s faksom samo po vnosu pravilnega gesla. S prilagajanjem nastavitev po posameznih oddelkih lahko uporabniki prav tako nadzorujejo porabo pri pošiljanju faksov, branju in kopiranju.

    Objavljeno: 23.1.2006
  • Mobiteli ne povzročajo raka

    Uporaba mobilnih telefonov ne vodi k večji negnjenosti za razvoj možganskega tumorja, je pokazala največja raziskava na tem področju doslej. Študijo je izvedlo britansko krilo projekta Interphone, ki poteka v okviru mednarodne agencije za raziskave na področju raka, zaobjela pa je 966 obolelih za rakom in 1716 zdravih oseb. Kljub temu še vedno ostajajo neznanka dolgoročne posledice uporabe mobilnikov, uporaba pa ni priporočena otrokom.

    Objavljeno: 23.1.2006
  • Google znamka leta

    Blagovna znamka preteklega leta je ponovno Google, ki si je po letu 2003 ponovno priboril laskavi naziv, ki ga vsako leto podeli spletni časopis brandchannel.com. Na drugem mestu je pristal lanski zmagovalec Apple, na tretjem pa eBayjev Skype, ki doslej sploh še ni bil na lestvici. 2528 strokovnjakov in študentov iz področja blagovnih znamk je tako ponovno na najvišja mesta uvrstilo znamke podjetij, ki se ukvarjajo z IT.

    Objavljeno: 23.1.2006
  • USB kartica za kitariste

    Podjetje IK Multimedia je predstavilo doslej najenostavnejši dodatek, ki omogoči, da računalnik spremenimo v digitalni snemalnik, procesor in multiefekt za kitariste. Izdelek z imenom StealthPlug je v bistvu zunanja zvočna kartica, ki jo priključimo na računalnik prek vmesnika USB, na drugi strani pa ima standardni kitarski priključek. Kartica nudi zelo kvaliteten zajem zvoka, obenem pa omogoča zel majhno latenco, s čimer je omogočena uporaba efektov v realnem času.

    Objavljeno: 22.1.2006
  • iPod kot videorekorder

    Podjetje Advanced Technology Office je predstavilo zanimiv dodatek z imenom iSee, ki predvajalnik Apple iPod spremeni v priložnostni snemalnik in predvajalnik video posnetkov. iSee je na prvi pogled videti kot prenosni video predvajalnik (PMP) z velikim, 3,6-palčnim zaslonom na prednji strani. Zadnja stan pa razkrije ležišče, v katerega preprosto priključimo iPod zadnje generacije, recimo iPod Photo. Zanimivi pa so predvsem video in zvočni priključki, prek katerih lahko nato na iPod posnamemo video posnetke v ločljivosti 640 x 480 pik in jih kasneje prikazujemo na velikem zaslonu ali pa kar domačem televizorju (vgrajen je video izhod). iPod v tem primeru postane pretežno prenosni disk, na katere snemamo video posnetke. iSee bo na voljo spomladi za ceno 250 dolarjev.

    Objavljeno: 22.1.2006
  • Nvidia s cenejšimi izdelki

    Podjetje nVidia je predstavilo nove različice svojih paradnih izdelkov, sistemskih naborov nForce in grafičnih procesorjev GeForce 7. Na področju naborov za osnovne plošče so tako predstavili dva cenejša nabora iz družine nForce 4, s čimer naj bi dosegli širši krog uporabnikov. Nabor nForce 4 SLI XE prinaša že znano tehnologijo SLI za podporo dvojnim grafičnim procesorjem, tokrat za precej manj denarja, le okoli 100 dolarjev za tipično osnovno ploščo.

    Objavljeno: 21.1.2006
  • Največji disk za prenosnike

    Seagate je pričel z dobavo prvih diskov za prenosne računalnike, ki uporabljajo navpično zapisovanje podatkov na magnetne površine. Nova tehnologija je omogočila, da na 2,5-palčni disk Momentus 5400.3 lahko shranijo do 160 GB podatkov, največ doslej med vsemi proizvajalci. Disk se vrti s hitrostjo 5.400 vrtljajev na minuto, kar pomeni, da je obenem tudi eden najhitrejših ta hip. Seagate načrtuje tudi druge različice z nižjo hitrostjo in še večjo zmogljivostjo, kar naj bi s tehnologijo navpičnega zapisovanja zlahka dosegli.

    Objavljeno: 21.1.2006
  • Visoka rast prodaje računalnikov v letu 2005

    Zaradi dobre prodaje prenosnikov in nadaljnjega padanja cen so proizvajalci računalniške opreme lani na celem svetu zabeležili rast v višini 16,4 odstotkov. Po ocenah družbe IDC je bilo skupno prodanih 208,6 milijonov namiznih, prenosnih računalnikov in strežnikov na temelju Intelove tehnologije x86. Z zneskovne plati je to proizvajalcem prineslo 218 milijard dolarjev prihodkov, 9% več kot v letu 2004. Številka ena na svetu je še naprej družba Dell z letnim povprečjem rasti prodaje 18,8%.

    Objavljeno: 20.1.2006
  • Korak naprej za naslednika Wi-Fi

    Naslednik standarda Wi-Fi je korak bližje uresničitvi po tem, ko je organizacija IEEE soglasno potrdila prvi delovni načrt (draft) standarda 802.11n. Nov standard temelji na predlogu združenja Enhanced Wireless Consortium, ki ga vodi Intel, predvideva pa brezžični podatkov s hitrostjo vsaj 100 Mb/s. Načrtovalci omenjajo celo možnost doseganja precej večjih hitrosti, omenjajo pa zgornjo mejo celo 600 Mb/s. Če bo šlo vse po načrtih, naj bi bil dokončni standard ratificiran do konca leta, izdelki pa bi lahko prišli na trg v prvi polovici leta 2007.

    Objavljeno: 20.1.2006
  • Konica Minolta opušča fotoaparate

    Japonsko podjetje Konica Minolta je najavilo, da bo marca meseca zaprlo svoj oddelke za digitalno fotografijo, del svojega portfelja in sredstev pa bodo odprodali Sonyu. Odločitev jasno odraža razmere na zelo konkurenčnem trgu digitalnih fotoaparatov, kjer stara slava ne velja prav dosti. Konica Minolta je začela sodelovati s Sonyem že sredi leta 2005, skupno pa sta razvijala nove SLR modele za zahtevnejše uporabnike. Podjetje pa ni edino, ki je v zadnjem času ubralo tak drastičen korak. Tudi velikan Nikon je pred nekaj tedni oznanil, da bo prenehal s proizvodnjo klasičnih fotoaparatov in se bo osredotočil izključno na digitalno fotografijo

    Objavljeno: 20.1.2006
  • AMD navzgor, Intel navzdol

    Prodaja izdelkov družbe Intel je bila v zadnjem četrtletju manjša od pričakovane s strani analitikov, zato je vrednost delnic podjetja padla za 9%. Prodaja se je na letni osnovi sicer povečala za 6% na 10,2 milijarde dolarjev četrtletno, pri čemer so povečali dobiček iz 2,1 na 2,5 milijarde dolarjev, vendar so analitiki pričakovali še kakih slabih pol milijarde dolarjev več. Intel je rezultate obrazložil s slabšim povpraševanjem od pričakovanega, kljub temu da je bila vmes sicer dobičkonosna prednovoletna sezona. Neodvisne analize kažejo, da je prodaja računalnikov z Intelovimi proceosje samo v zadnjem četrtletju 2005 padala za 22,% vse to pa je šlo na račun družbe AMD, saj je Intelov tržni delež padel iz 64,4 na 53,3%. Podatki veljajo za prodajo v trgovinah v ZDA, medtem ko Intel še vedno obvladuje celoten trg, zlasti pa segment poslovnih računalnikov.

    Objavljeno: 19.1.2006
  • Lexar uporablja elektronski papir

    Pri Lexarju so na inovativen način rešili vprašanje zasedenosti pomnilniškega nosilca- za prikaz podatkov o zasedenosti so uporabili zaslon s tehnologijo elektronskega papirja, razvitega skupaj s podjetjem E Ink. Gre za tanek in na zunanje vplive odporen zaslon, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije, oziroma je potrebuje zanemarljivo malo, tudi kadar ni priključen na vir napajanja oziroma priključen v računalnik. USB ključi JumpDrive Mercury z inovativnim prikazovalnikom zasedenosti so na voljo v več različicah s 1 ali 2 GB.

    Objavljeno: 19.1.2006
  • CorelDRAW in WordPerfect Office X3

    Podjetje Corel je sočasno predstavilo nove različice svojih najpomembnejših programov - risarskega programa CorelDRAW in pisarniške zbirke Corel WordPerfect Office, ki nosijo zdaj v imenu pripono X3. Grafični program CorelDRAW X3 ima okoli 40 novosti, med katerimi so povsem prenovljeno orodje CorelTRACE za vektorizacijo rastrskih slik, ki je zdaj integrirana v sam program, novo orodje Image Adjustment Lab, ki omogoča učinkovito retuširanje in korekcijo fotografij ter nova orodjarna z navodili in namigi, kako uporabljati posamezne funkcije programa.

    Objavljeno: 19.1.2006
  • Rodil se je Benq-Siemens

    BenQ Mobile, nova poslovna skupina znotraj korporacije BenQ, je javnosti razkrila novo blagovno znamko BenQ-Siemens ter podrobno razložila strategijo za 2006, s katero namerava utrditi položaj v industriji mobilne telefonije. Novo podjetje, ki je nastalo z združitvijo Siemensove bivše enote za mobilno telefonijo ter tajvanske skupine BenQ, se bo osredotočalo na razširitev svoje ponudbe zlasti na področju telefonije tretje generacije. Pri tem računajo tudi na BenQ-jevo sposobnost za razvoj večpredstavnih izdelkov, s čemer naj bi se razlikovali od drugih ponudnikov. Podjetje bo imelo sedež v Münchnu, zaposlovalo bo okoli 7.000 ljudi po celem svetu, obseg prometa pa je za zdaj primerljiv le s podatki iz leta 2004, ko sta ločeni družbi na tem področju skupaj ustvarila 5,6 milijarde dolarjev prometa, kar bodo v bodoče zagotovo presegli.

    Objavljeno: 18.1.2006
  • Adobe prenavlja video programe

    Podjetje Adobe je predstavilo nove različice svojih programov, ki so namenjeni profesionalni montaži video posnetkov, kot tudi spremni obdelavi zvočnih posnetkov in pripravi posnetkov DVD. Prva novost je nova različica video urejevalnika Adobe Premiere Pro 2.0, ki prinaša podporo za video posnetke v visoki ločljivosti (HDV, HD), kot tudi možnost urejanja posnetkov v zapisu Flash. Novo orodje Clip Notes omogoča lažje skupinsko delo in nadzor nad procesom potrjevanja in komentiranja video posnetkov. Novost v programu, kot tudi drugih tokrat predstavljenih novostih je podpora za orodje Dynamic Link, ki povezuje različne programe družbe Adobe v celovit delovni potek s preprosto izmenjavo podatkov. Nadgradnja stane 200 dolarjev, polna različica pa 850 dolarjev.

    Objavljeno: 18.1.2006
  • Prenosljivost številk deluje

    Agencija za elektronske komunikacije (APEK) je določila 1. januar 2006 kot datum za začetek delovanja prenosljivosti telefonskih številk med operaterji mobilne telefonije. To se seveda ni zgodilo ob določenem datumu, vseeno pa le dober teden kasneje. Kot so nam zatrdili na Si.mobilu in Mobitelu, je prenosljivost telefonskih številk povsem mogoča in pri obeh operaterjih so to že opravljali. Pri Mobitelu so zatrdili, da je bilo le par takih uporabnikov, kot naj bi po njihovih podatkih bila tudi praksa drugod v svetu, pri Si.mobilu pa so nam povedali, da so bili precej presenečeni nad visokim odzivom. Konkretnih številk ne želi dati noben izmed operaterjev, temveč jih nameravajo povedati šele ob koncu četrtletja, skupaj z ostalimi poslovnimi rezultati.

    Objavljeno: 17.1.2006
  • Združljivi zapisovalniki tretje generacije

    Po tem, ko so proizvajalci optičnih enot prikazali prve zapisovalnike Blu-ray in HD DVD, je že govora o naslednji generaciji, kjer bo v ospredju predvsem izboljšana združljivost. Pioneer naj bi tako kmalu po predstavitvi prvega zapisovalniki Blu-ray (BDR-101A) pripravil tudi enoto druge generacije BDR-102A, ki bo v primerjavi s prvo podpirala hitrejše zapisovanje na vse nosilce (predvsem DVD+/-RW), zlasti pa bodo dodali združljivost z nosilci CD in CD-R. Prva generacija bo namreč kot kaže podpirala le zapisovanje na nosilce BD in DVD. Druga generacija naj bi bila nared še pred poletjem 2006.

    Objavljeno: 17.1.2006
  • Nokia 6125

    Nokia je razširila paleto telefonov srednjega razreda z novim modelom Nokia 6125. Eleganten telefon školjkaste oblike ponuja napredne funkcije, med katere sodijo tudi fotoaparat z ločljivostjo 1,3 milijona pik, vmesnik Bluetooth in digitalni glasbeni predvajalnik s podporo za zapise MP3, Mp4, AAC ter WMA. Posebnost je predvajalnik Macromedia Flash Player, poleg elektronske pošte pa podpira tudi trenutno sporočanje in funkcijo "pritisni in govori" (push to talk). Vsebine je mogoče shranjevati na pomnilniški kartici microSD, za povezavo z računalnikom pa služi vmesnik USB.

    Objavljeno: 17.1.2006
  • Fujitsu tudi z mini diski

    Japonski Fujitsu je napovedal, da vstopa na področje proizvodnje diskov za zabavno elektroniko. Na prvem mestu naj bi začeli delati še manjše, 1-8 palčne diske, ki jih uporablja vse več digitalnih predvajalnikov glasbe, pa tudi drugih naprav s področja zabavne elektronike. Vodilni na tem področju je glavni japonski tekmec Toshiba, ki svoje diske dobavlja med drugim družbi Apple za predvajalnike iPod. Fujitsu je doslej ponujal le 3,5 in 2,5 palčne diske za osebne računalnike, strežnike in prenosnike, z novim programom pa obetajo doseči promet z diski skoraj 3,5 milijarde dolarjev do leta 2009. 1,8-palčne modele bodo razvili skupaj z družbo Cornice, za jesen leta 2007 pa napovedujejo mini diske z zmogljivostjo kar 120 GB.

    Objavljeno: 17.1.2006
  • Telekom mora znižati ceno krajevne zanke

    Agencija za pošto in telekomunikacije je Telekomu Slovenije poslala odločbo, ki se nanaša na 9. točko, to je cenovni del vzorčne ponudbe za razvezan dostop do krajevne zanke in skupno lokacijo, v kateri nalaga, da s 1. februarjem letos zniža cene razvezanega dostopa in sodostopa do krajevne zanke za 13 do 48 odstotkov. S tem korakom naj bi APEK omogočil znižanje cen storitev kot tudi omogočil večji manevrski prostor konkurenci Telekoma.

    Objavljeno: 16.1.2006
  • Cisco se širi na področje zabavne elektronike

    Sodeč po poročilu ugledne revije Financial Times naj bi se Cisco pripravljal na vstop na področje zabavne elektronike. Po teh načrtih naj bi Cisco prodajal vse od telefonov, radijskih sprejemnikov do komponent za hišni kino. Po mnenju predstavnikov družbe Cisco naj bi se na področju zabavne elektronike v bodoče zaradi povezovanja z internetom in omrežji dogajale velike spremembe, kar je hkrati tudi priložnost za nove ponudnike. Cisco želi seveda s tem unovčiti svoje dolgoletne izkušnje na področju omrežij. Podjetje je že pred kakim letom začelo uresničevati to strategijo z nakupom podjetij, kot so Linksys in kasneje danski Kiss Technologies. V bodoče naj bi svojo ponudbo morda okrepili še z dodanimi nakupi.

    Objavljeno: 16.1.2006
  • Apache Geronimo 1.0

    Organizacija Apache je po več kot dveh letih razvoja objavila končno različico odprtokodnega javanskega programskega strežnika Geronimo 1.0. Strežnik je med tem pridobil certifikat združljivosti z Sunovo specifikacijo Java 2 Enterprise Edition (J2EE) 1.4, kar je pomemben mejnik v popularizaciji uporabe jave. Geronimo 1.0 poleg tega podpira specifikacijo JBI (Java Business Integration), spletne vsebovalnike Jetty in Tomacat, spletno konzolo in integracijo z razvojnim okoljem Eclipse. Seveda zna strežnik sodelovati tudi z drugimi orodji organizacije Apache, kot sta Apache Derby in imeniški strežnik Apache Directory Server. Geronimo 1.0 je na voljo za različne operacijske sisteme, Linux, Mac OS in Windows.

    Objavljeno: 16.1.2006
  • Windows na Macih?

    Ko je Apple uradno najavil prehod na procesorje znamke Intel, se je veliko govorilo o možnosti poganjanja operacijskega sistema Mac OS X na računalnikih PC, kar se je hitro izkazalo za povsem izvedljivo. Prav tako pa je marsikdo razmišljal o možnosti uporabe Windows na Macih, še posebej ko je Apple sporočil, da se ne bo trudil preprečevati te možnosti.

    Objavljeno: 15.1.2006
  • Kritike na račun iTunesa

    Med množicico nove programske in strojne opreme, ki je luč sveta ugledala na letošnjem MacWorldu, se je ponovno znašel tudi iTunes. Najodmevnejša novost je MiniStore - posebna vrstica, ki na dnu okna prikaže zadetke iz iTunes Music Store, podobne trenutno predvajani skladbi. Nova pridobitev pa je med uporabniki naletela na precej negativen odziv, saj je po mnenju mnogih Apple prekoračil meje zasebnosti svojih uporabnikov.

    Objavljeno: 15.1.2006
  • Telefoni z enim operacijskim sistemom

    Konec leta 2005 je prineslo povsem neopazen, a pomemben preskok v svetu mobilne telefonije, predvsem strojne značilnosti teh vse bolj zmogljivih naprav. Do nedavnega je namreč vsak telefon (in vsak ročni računalnik z GSM/GPRS ali WLAN vmesnikom) vseboval po dva procesorja – enega za upravljanje z omrežjem in enega za uporabniški vmesnik in programe - ter po en operacijski sistem za vsak procesor. A Nokiini seriji N in E ter prihajajoči Sony Ericsson 990i so prvi znanilci nove generacije s po enim procesorjem in novo različico operacijskega sistema Symbian 9.

    Objavljeno: 15.1.2006
  • Motorola z Google gumbom, Yahoo! z Go Mobile

    Oba velikana iskalnikov sta bolj resno zakorakala v svet mobilne telefonije. Google, ki je nedavno predstavil iskanje za mobilne telefone, je na CESu napovedal partnerstvo z Motorolo, ki bo v nekatere prihajajoče modele dodala »Google gumb«, ki bo omogočal neposreden dostop do iskalnika.

    Objavljeno: 14.1.2006
  • Spremembe v vodstvu IBM Slovenija

    Janez Benčina, generalni direktor IBM Slovenija in držav Jugovzhodne Evrope se je odločil, da po desetih letih zapusti IBM. Izkušnje, pridobljene v IBM-u, bo prenesel v slovensko gospodarsko, saj se bo v prihodnje ukvarjal s svetovanjem za strateški menedžment. Njegovo mesto je prevzela gospa Biljana Weber, ki je do sedaj opravljala vrsto pomembnih nalog na sedežu IBM-a na Dunaju za regijo CEMA (Centralna Vzhodna Evropa, srednji vzhod in Afrika), nazadnje je bila direktorica marketinga CEMA. Webrova je svojo poklicno kariera začela v IBM Slovenija leta 1993, kjer je opravljala številne pomembne naloge na področju prodaje in trženja.

    Objavljeno: 13.1.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji