Objavljeno: 19.1.2006

CorelDRAW in WordPerfect Office X3

Podjetje Corel je sočasno predstavilo nove različice svojih najpomembnejših programov - risarskega programa CorelDRAW in pisarniške zbirke Corel WordPerfect Office, ki nosijo zdaj v imenu pripono X3. Grafični program CorelDRAW X3 ima okoli 40 novosti, med katerimi so povsem prenovljeno orodje CorelTRACE za vektorizacijo rastrskih slik, ki je zdaj integrirana v sam program, novo orodje Image Adjustment Lab, ki omogoča učinkovito retuširanje in korekcijo fotografij ter nova orodjarna z navodili in namigi, kako uporabljati posamezne funkcije programa.

Med grafičnimi orodji so novost interaktivni način prilagajanja besedil na poljubno krivuljo, vnovič prenovljena orodja za delo z besedili, orodje Cutout Lab za preprosto obrezovanje predmetov v slikah (doslej znano kot Corel KnockOut), lažje pa je tudi delo z izrezi, obrobami in barvnimi lestvicami. Boljša je tudi podpor za izvoz v datoteke PDF, kjer je med drugim podprta zaščita dokumentov z gesli. Paket tako kot doslej tvorijo vektorski program CorelDRAW X3, slikarski Corel Photo-Paint X3, program za zajem slik Corel Captue X3 in novost, Pixmantec RawShooter za zajem fotografij v RAW obliki iz digitalnih fotoaparatov. CorelDRAW X3 stane 400 dolarjev, nadgradnje 180 dolarjev, študentske različice pa 100 dolarjev.

Precej večje in bolj zanimive novosti pa nudi nova pisarniška zbirka WordPerfect Office X3, ki ostaja ena glavnih alternativ Microsoftovi pisarniški zbirki Office. Corel je programe v paketu opremil s povsem svežim uporabniškim vmesnikom, dodal novega odjemalca za elektronsko pošto, WordPerfect Office pa je prva zbirka, ki zna zapisovati, pa tudi uvažati besedila in slike (pri čemer zadrži formatiranje) iz datotek PDF. Poleg tega omogoča izvoz v PDF tudi preglednicam in predstavitvam. Poleg popolne združljivosti z Microsoftovo zbirko in podpore velikemu števili zapisov (čez 150!) je za poslovno rabo zelo zanimiva možnost, da pred snemanjem dokumentov lahko preprosto odstranimo iz dokumentov vse meta podatke, ki jih uporabniki sicer pogosto pustijo v dokumentih in imajo morda s tem neljube nevšečnosti.

Število novosti je precej veliko tudi v drugih programih, kot sta preglednica Quattro Pro, predstavitveni program Presentations in poštni odjemalec WordPerfect Mail. Poleg standardne različice programa obstaja tudi različica za domačo rabo Home Edition, ki ima namesto poštnega odjemalca in predstavitvenega programa vključene programa Corel Photo Album 6, Pinnacle Studio SE, Pinnacle Instant CD/DVD LE v8 in Norton Internet Security 2006. Obstaja tudi različica Professional Edition, ki vključuje še podatkovno zbirko Paradox in razvojno okolje Visual Basic for Applications. Cene se gibljejo med 100 dolarjih za Home Edition, 160 dolarji za Standard Edition in 250 dolarji za Professional Edition. Tudi tu obstaja študentska različica za 100 dolarjev.

http://www.corel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji