• Opravičilo

    V februarski izdaji Monitorjevega DVD smo priložen film z namestitvijo Linuxa pomotoma zakodirali s kodekom, ki v Oknih privzeto ni nameščen. Opravičujemo se za napako in objavljamo popravljeno različico filma.

    Objavljeno: 14.2.2006
  • Prvi prenosnik z grafiko nVidia SLI

    Manjše podjetje WidowPC, specializirano za računalnike namenjene igram, je napovedalo prvi prenosnik, ki uporablja tehnologijo dvojnih grafičnih procesorjev nVidia SLI. Prihajajoči model WidowPC Sting 919 bo velik posebnež ne samo zaradi zmogljive grafike, temveč tudi zaradi velikanskega, 19-palčnega zaslona LCD. Računalnik bo sicer poganjal AMDjev procesor Athlon 64 X2 4800+, za razširitve pa bodo na voljo celo podnožja PCI Express. Prenosnik je sicer še v razvoju, podjetje pa je nekaj dni po razkritju s svojega spletnega mesta umaknilo informacije na željo družbe nVidia.

    Objavljeno: 13.2.2006
  • IBM pospešuje procesorje Power

    IBM je na konferenci International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) razkril podrobnosti o novi generaciji procesorjev Power6, namenjeni strežnikom in delovnim postajam z operacijskim sistemom Linux. Nova generacija bo nadomestila dosedanje procesorje Power5 in bo ponujala delovne takte, ki so rekordno visoki ne glede procesorsko platformo. Že začetni model narejen v 65-nm arhitekturi in s tehnologijo SOI (silicij na izolatorju) naj bi nudil delovni tak 4 GHz, dvojno jedro in hkrati zelo majhno porabo energije. Načrtovalci trdijo, da bo novi procesor porabil celo manj energije, kot večina Intelovih procesorjev Pentium za osebne računalnike PC. IBM je poleg tega opisal nadaljnje korake v razvoju procesorja, ki bo doživel pohitritev vsaj do takta 5,6 GHz. Novi procesor bo imel 64 KB velik prvonivojski predpomnilnik, podpiral bo delovanje do osem procesorjev sočasno, podpiral bo dve neodvisni branji in pisanju na urin cikel.

    Objavljeno: 13.2.2006
  • Vrata je odprl 3GSM World Congress 2006

    V Barceloni se je začela letna konferenca 3GSM World Congress, na kateri operaterji mobilne telefonije in proizvajalci mobilnih naprav predstavljajo najnovejše dosežke. V treh dneh naj bi se srečanja udeležilo kar 50.000 obiskovalcev, ki bodo lahko videli najnovejše izdelke svetovnih proizvajalcev. Eden najbolj opaznih razstavljavcev je letos Microsoft, ki bo prav na srečanju začel ofenzivo na področju mobilnega računalništva in telefonije s poudarkom na mobilni elektronski pošti.

    Objavljeno: 13.2.2006
  • Jeeves se poslavlja

    Osebni sluga Jeeves, ki je celo desetletje poosebljal spletni iskalnik Ask.com, bo čez nekaj dni izgubil službo. Še pred koncem februarja bo komornik zapustil stran, ki ji je vdano služil od leta 1996. Odločitev za njegovo odpustitev so lastniki sprejeli že lanskega septembra, a so se pred odstranitvijo želeli prepričati o odzivih uporabnikov na spremembo. Razlog za umik Jeevsa je odločitev o pripravi nove celostne podobe spletnega iskalnika Ask.com.

    Objavljeno: 12.2.2006
  • Štiri jedra

    Medtem ko se množični pohod dvojedrnih procesorjev v namizne računalnike in prenosnike šele začenja, je Intel že predstavil prve obrise štirijedrnih procesorjev, ki jih pripravlja za prihodnje leto. Procesorji z delovnim imenom Clovertown bodo izdelovalcem računalnikov na voljo v začetku leta 2007 in bodo namenjeni predvsem dvoprocesorskim strežnikom, ki bodo tako močno spominjali na 8-procesorske sisteme. V enakem času bo na voljo še ena različica 4-jedrnega procesorja, ki nastaja pod delovnim imenom Tigerton in je primerna predvsem za strežnike s štirimi ali več procesorji.

    Objavljeno: 11.2.2006
  • Google Desktop spet prenovljen

    Manj kot 3 mesece po predstavitvi končne različice Google Desktopa 2 je Google že pripravil nove posodobitve. Google Desktop 3 je zaenkrat na voljo v izdaji beta in med drugim prinaša večjo prilagodljivost stranske vrstice. Uporabniki lahko na primer povlečejo posamezne module na poljubno mesto na zaslonu in prijateljem po e-pošti pošljejo povezave do novic, zapiske in druge podatke. Posredujejo jih lahko tudi preko storitve Gmail Chat ali pa neposredno v stransko vrstico z uporabo Google Talka.

    Objavljeno: 11.2.2006
  • Borland prodaja in kupuje

    Borland je predstavil načrte za iskanje kupcev celotne linije svoji razvojnih okolij (IDE), ki vključuje izdelke Delphi, C++Builder, C#Builder, JBuilder (in Peloton), InterBase, JDataStore, nDataStore, Kylix in starejše jezike in orodja Borland ter Turbo. Borland želi z ustanovitvijo ločenega podjetja poskrbeti za večjo produktivnost posameznih razvijalcev, ki so zaradi uspehov omenjenih izdelkov v preteklosti motivirani tudi za nadaljnji razvoj.

    Objavljeno: 10.2.2006
  • Cell tudi v rezinah

    Veliki modri je predstavil novo linijo strežniških rezin, v katerih je nadgradil osnovne komponente, in napovedal uporabo procesorjev Xeon, PowerPC, Opteron in kmalu tudi Cell v svojih novih strežnikih. Marca bo na voljo novo zmogljivo ogrodje BladeCenter H za procesorje PowerPC, kasneje pa lahko pričakujemo podobne rešitve tudi za Intelove varčne procesorje Xeon. AMD-jeve Opterone in za zmogljive procesorje Cell, ki jih je IBM razvil skupaj s Sonyjem in Toshibo in jih bomo našli tudi v PlayStation 3.

    Objavljeno: 10.2.2006
  • Znane cene OneCare

    Microsoft je razkril nove podrobnosti o storitvi Windows OneCare Live. Napovedal je, da bo končna različica celostne varnostne rešitve za namizne računalnike na voljo junija. Vsebovala bo zaščito pred virusi in vohunskimi programi, požarni zid, orodja za vzdrževanje računalnika, program za varnostne kopije, na voljo pa bo tudi podpora in posodabljanje. Letna naročnina na Windows OneCare Live bo znašala 49,95 dolarjev.

    Objavljeno: 9.2.2006
  • Novell krasi Linux

    Ko je Novell najavil prevzem nemškega distributerja Linuxa SuSE, so se sprožil številna ugibanja o tem, kaj bo nakup povzročil. Mnogi so menili, da nič dobrega, da bo ameriški velikan negativno vplival na razvoj (nekoč) nemške distribucije, številni uporabniki so se ustrašili, da bo SuSE zapustil KDE in se zatekel k okolju GNOME. Kmalu se je izkazalo, da je strah v večini primerov odveč, zdaj pa je že jasno, da ima Novell z Linuxom plemenite cilje.

    Objavljeno: 9.2.2006
  • Prihaja Opera 9

    Na voljo je druga predstavitvena različica Opere 9, ki bo zmogljiv brskalnik še izpopolnila. 9. generacija norveškega brskalnika bo vsebovala gradnike (widgets), ki bodo na namizju prikazovali različne podatke, ki jih bodo pridobili na internetu. Programčke, razvite s pomočjo tehnologije AJAX, bodo lahko ravijali tudi uporabniki sami, podoben koncept pa je poznan tudi iz zadnje različice operacijskega sistema Mac OS X (Dashboard).

    Objavljeno: 9.2.2006
  • Gmail + Gtalk

    Google bo uporabnikom poštne storitve Gmail kmalu omogočil povezavo s svojo storitvijo za neposredno sporočanje Google Talk. Tako bodo lahko uporabniki z enim vmesnikom poleg pošiljanje in prebiranja elektrosnkih sporočil tudi klepetali. Nova storitev Gmail Chat bo omogočala klepet z uporabniki storitev Gmail in Google Talk, prav tako pa tudi z uporabniki združljivih storitev, kot sta omrežje Jabber.org in Earthlink.

    Objavljeno: 8.2.2006
  • 10-krat hitrejši Wi-Fi?

    Iz raziskovalnih laboratorijev IBM prihajo dobre napovedi o pohitritvi brezžičnih omrežij. Predstavniki podjetja so že demonstrirali manjši čip z nizko ceno izdelave, ki bi lahko brezžičnim napravam omogočil 10-krat hitrejše oddajanje in sprejemanje, kot ga zmorejo današnja najzmogljivejša omrežja Wi-Fi. IBM je napredek dosegel z uporabo kombinacije silicija in germanija, tehnologija pa uporablja del radijskega spektra, ki še ni licenciran in lahko prenaša večje podatke. V času prodora medijskih vsebin z veliko kapaciteto, kot je npr. HDTV, je ta podatek še kako dobrodošel.

    Objavljeno: 8.2.2006
  • Samsung SGH-P900

    SGH-P900 je nov mobilnik iz Samsungovih logov, ki je pravzaprav samo evropska različica skoraj identičnega modela za korejski trg. P900 je prvi telefon T-DMB (Terrestrial Digital Media Broadcasting) na evropskem tržišču in bo med drugim omogočal tudi spremljanje nogometnega svetovnega prvenstva. Vgrajen ima tudi fotoaparat z ločljivostjo dveh milijonov pik in glasbeni predvajalnik MP3.

    Objavljeno: 8.2.2006
  • Sony Ericsson M600i

    Sony Ericsson je predstavil UMTS-telefon M600i, ki je drugi mobilnik tege podjetja, ki ga poganjata Symbian OS 9.1 in UIQ 3.0. Zaslon je velik 240x320 pik in je občutljiv na dotik, na voljo je 80 MB pomnilnika, podprt pa je trojni način delovanja pri frekvencah 900,1800 in 1900 MHz. Mobilnik je eden izmed manjših v tem razredu, saj je debel le centimeter in pol, tehta pa 110 gramov.

    Objavljeno: 7.2.2006
  • Canon DC40

    Canon je predstavil novo video kamero DVD visoke ločljivosti. Tipalo CCD kamere DC40, ki snema neposredno na nosilce DVD (-R/-RW), premore ločljivost 4,29 milijona točk. Kamera se lahko pohvali z 2,7-palčnim zaslonom LCD visoke ločljivosti in z 10-kratno optično povečavo z elektronskim stabilizatorjem slike (EIS). Ponuja tudi nekatere napredne zmogljivosti za digitalno fotografijo, kot so podpora pomnilniškim karticam Mini SD, vgrajena bliskavica, vmesnik USB za prenos posnetkov in podpora PictBridge za neposredno tiskanje.

    Objavljeno: 7.2.2006
  • S plačljivo pošto proti spamu

    AOL in Yahoo sta napovedala, da bosta čez nekaj mesecev ponudila storitev, s katero bosta uporabnikom zaračunavala približno 1 cent za poslano sporočilo. Uporabniki storitve bodo pošiljali sporočila mimo filtrov neželene pošte, dobili bodo zagotovilo, da je sporočilo poslano, sporočila pa bodo opremljena tudi s potrdilom o avtentičnosti.

    Objavljeno: 7.2.2006
  • SeaMonkey 1.0

    SeaMonkey Council je naznanil izid zbirke SeaMonkey 1.0, prve uradne različice skupka programov za delo z internetom, ki je naslednica nekoč priljubljene Mozille. Še vedno je na voljo brezplačno in skupaj z izvorno kodo. In še naprej jo sestavljajo brskalnik, poštni odjemalec, urejevalnik spletnih strani in odjemalec za IRC, razvijalcem pa sta namenjeni orodji DOM inspector in razhroščevalnik JavaScript. Na voljo je za Windows, Linux in Mac OS X.

    Objavljeno: 6.2.2006
  • Google kaznuje BMW

    Google je uradno nemško spletno stran podjetja BMW uvrstil na t.i. črni seznam, tako da je izginila iz seznama zadetkov, na katerih se je doslej pojavljala. Razlog za ta korak ni nezadovoljstvo zaposlenih v Googlu z vozili priznanega izdelovalca avtomobilov višjega cenovnega razreda, ampak je kazen posledica nedovoljenega umetnega ustvarjanja priljubljenosti spletne strani, ki so si ga privoščili vzdržealci spletne strani bmw.de.

    Objavljeno: 6.2.2006
  • Windows Server 2003 R2 že v prodaji

    Microsoft je začel z dobavo operacijskega sistema Windows Server 2003 R2, ki predstavlja najnovejšo različico Microsoftovega strežniškega operacijskega sistema. Operacijski sistem prinaša številne novosti ter izboljšave na različnih področjih. Te vključujejo učinkovitejše vključevanje oddaljenih podružnic v računalniško omrežje, podporo virtualnim strežnikom, izboljšano shranjevanje podatkov ter nove spletne tehnologije.

    Objavljeno: 5.2.2006
  • Blueado mini HTPC

    Podjetje Bleado je predstavilo prvi miniaturni računalnik PC, ki sodi v kategorijo izdelkov za domači kino (Home Theatre PC). Blueado m5e Media Center je lično oblikovan računalnik, ki v dnevni sobi ob televizorju ali projektorju zavzame komaj 10,6 x 20,3 x 30,4 cm prostora, poleg tega pa je nadvse tih pri delovanju. Prednja stran je lično oblikovana in podobna drugim komponentam zabavne elektronike oziroma igralnim konzolam. Kljub skromnim dimenzijam pa je računalnik nadvse bogato opremljen.

    Objavljeno: 5.2.2006
  • Po Ferrariju še Lamborghini

    Po sodelovanju Acerja s Ferrarijem se obeta še sodelovanje Asusa z Lamborghinijem. Novi Asusov prenosnik bo tako nosil ime Asus-Laborghini VX1, ohišje pa bo seveda obarvano v barvah znanih za to avtomobilsko znamko, zlasti živo rumeno. Na vidnem mestu bo tudi Lamborghinijev znak. Tehnični podatki so za zdaj razmeroma skopi, znano pa je bo prenosnik imel Intelovo platformo Centrino Duo Mobile s procesorji, ki premorejo dvojno jedro. Prenosnik bo imel 15-palčni zaslon, vendar bo lažji in tanjši od večine lahkih 14-palčnih modelov. Pričakujemo lahko zelo bogat nabor vmesnikov in visoke procesne in pomnilniške zmogljivosti.

    Objavljeno: 4.2.2006
  • Novell Linux Desktop 10 navdušuje

    Novell je na konferenci Solution Linux v Parizu prikazal razvojno različico nove generacije Linuxa za namizne računalnike, s čimer je bil delež številnih pohval občinstva. Novell je prikazal Linux Desktop 10, ki bo že v osnovni nastavitvi podpiral predvajanje glasbe MP3 in video posnetkov, prav tako pa bo znal izmenjevati glasbo in slike s predvajalniki, kot so Apple iPod in digitalni fotoaparati. Večina današnjih distribucij Linuxa tega nima tako izvedeno že v osnovi temveč je potrebno za tovrstno funkcionalnost poseči po številnih dodatnih programih.

    Objavljeno: 4.2.2006
  • VMware GSX Server kmalu brezplačen?

    Sodeč po dobro obveščenih virih naj bi VMware v kratkem najavil, da bo enega od svojih ključnih izdelkov za virtualizacijo strežnikov ponudil javnosti brezplačno. VMware sicer izdeluje dva strežniška izdelka za virtualizacijo - GSX Server in ESX Server. Prvi omogoča virtualizacijo operacijskih sistemov na računalnikih z operacijskimi sistemi Windows Server ali Linux, medtem ko je ESX Server še zmogljivejši in virtualizacijo opravlja na precej nižjem nivoju, z uporabo minimalnega jedra za zagon navideznih strojev.

    Objavljeno: 3.2.2006
  • Sun prenavlja postaje Ultra Workstation

    Podjetje Sun je predstavilo nove modele delovnih postaj Sun Ultra Workstations z AMD-jevimi procesorji Opteron in Sun UltraSPARC, pri čemer lahko kupci izbirajo med operacijskimi sistemi Solaris 10, Linux in Windows. Novi modeli Ultra 20 Workstation in Ultra 40 Workstation so opremljenimi z najnovejšimi procesorji AMD Opteron z dvojnimi jedri, medtem ko ima najzmogljivejši model Ultra 45 Workstation procesorje UltraSPARC in posledično ne podpira operacijskega sistema Windows.

    Objavljeno: 3.2.2006
  • Google prvič pod pričakovanji

    Po dolgem obdobju neverjetnega vzpona je družba Google prvič nekoliko razočarala analitike in vlagatelje. Podjetje je sicer v zadnjem četrtletju ustvarilo 372,2 milijona dolarjev čistega dobička (leto prej 204,1 milijona dolarjev) in povečalo prihodke za 86% glede na enako obdobje leta 2004, na 1,9 milijarde dolarjev, vendar je ta dosežek manjši od napovedanega in pričakovanja analitikov. Vrednost delnice se je zato v enem dnevu znižala za okoli 15%, na vrednost 370 dolarjev. Kljub temu je Google doseglo v letu 2005 spoštovanja vreden poslovni rezultat s prometom v višini 6,1 milijarde dolarjev (+92,5%) in čistim dobičkom 1,465 milijarde dolarjev, kar je ogromen skok glede na 2004, ko je podjetje zaslužilo nekaj manj kot 400 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 3.2.2006
  • Mobilnih uporabnikov v podjetjih vse več

    Raziskave, ki sta jih opravili združenje Business Performance Management (BPM) Forum in Avaya med predstavniki oddelkov IT v podjetjih kaže, da podpora mobilnim komunikacijam in napravam predstavlja vse večji izziv v podjetjih. Kar 71% od 400 vprašanih v raziskavi združenja BPM Forum je mnenja, da število mobilnih uporabnikov v podjetjih narašča, 86% pa trdi, da to predstavlja težavo za podporne IT odddelke, tako zaradi pomanjkanja ustrezne politike, kot tudi razmeroma nezrelih orodij, zlasti ko govorimo o podpori malim mobilnim napravam.

    Objavljeno: 3.2.2006
  • Skype pripravlja orodje za množične konference

    Skype načrtuje novo storitev, ki bo bistveno povečala zmožnost povezave uporabnikov v glasovne konference. Medtem, ko današnja različica Skypa omogoča hkratni pogovor največ petih uporabnikov, naj bi z novimi storitvami partnerskega podjetja Vapps omogočili razširitev števila hkratnih uporabnikov v konferencah čez 500. Na spletnem naslovu higspeedconferencing.com bosta v kratkem na voljo dve konferenčni storitvi. Storitev High Speed bo stala posameznega sodelujočega uporabnika 0,035 dolarja na minuto pogovora, sistem pa bo mogoče krmiliti (nastavljati glasnost, naznanjati sodelujoče) predvsem prek telefonske slušalke.

    Objavljeno: 2.2.2006
  • Ekipa EthnoCon v tujini uspešno promovira slovensko znanje

    Microsoft je sporočil, da se je končala delavnica "Pospeševanje inovacij", na kateri je sodelovala slovenska študentska ekipa EthnoCon, ki je na svetovnem tekmovanju Imagine Cup osvojila četrto mesto. Na delavnici, ki je bila namenjena razširjanju obstoječih aplikacij v tržno zanimive rešitve, se je slovenska ekipa odločila za drzen korak in razvila popolnoma novo rešitev, namenjeno igranju iger na različnih napravah. S svojim tehničnim znanjem in inovativnostjo so slovenski predstavniki navdušili sodniško ekipo ter bili deležni tudi zanimanja mednarodnih podjetij in vlagateljev, povabljenih na predstavitev rešitev. Uspehi slovenske ekipe študentov pomenijo uspeh za celotno Slovenijo, ki bo letos zaradi njihovih uspehov gostila regionalni finale tekmovanja Imagine Cup.

    Objavljeno: 2.2.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji