• Lenovo 3000

    Lenovo predstavlja novo linijo osebnih računalnikov za manjša podjetja brez oddelkov IT in za domačo rabo. Skupina izdelkov Lenovo 3000 bo sprva zaobjemala namizne računalnike J100 in J105 ter prenosnike serije C, kasneje pa ji bodo dodali še nove člane. Računalniki Lenovo 3000 ne bodo izpodrinili dosedanjih izdelkov, ki jih je podjetje podedovalo po nakupu oddelka IBM. Najzahtevnejše stranke bodo tako še vedno posegale po namiznih računalnikih ThinkCentre in še bolj uveljavljenih prenosnikih ThinkPad, linija izdelkov 3000 pa bo zanimiva predvsem zaradi gospodarnosti nakupa.

    Objavljeno: 25.2.2006
  • Trg strežnikov 2005

    Prodaja strežnikov je v letu 2005 po analizi podjetja Gartner narasla za 12,7 odstotkov v primerjavi z letom 2004, medtem ko je prihodek od prodaje v enakem obdobju narasel za 4,5 odstotka. Še vedno je opazen trend povečevanja zanimanja za strežnike z arhitekturo x86, skupina strežnikov s procesorji RISC in Itanium pa se je odrezala 5,3 odstotka slabše kot v letu prej, a je kljub temu ponudnikom prinesla pol odstotka več prihodkov. Največjo izgubo so utrpeli veliki strežniki (mainframe), katerih prihodki so upadli za 9,5 odstotka; samo vodilni IBM je imel 7,6 odstotka nižje prihodke v tem segmentu. Prehod na arhitekturo x86 je predvsem posledica migracije na Linux.

    Objavljeno: 24.2.2006
  • Luknja v Mac OS X

    Mac OS X velja za eno izmed najbolj varnih platform, ki se je v mnogih preizkusih prekosila tudi Linux in ostale Unixe. Kljub temu pa operacijski sistem še zdaleč ni popoln, kar dokazuje tudi na novo odkrita varnostna luknja. Ob obisku škodljive spletne strani v privzetem brskalniku Safari se namreč brez dodatnih vprašanj lahko zažene poljubna skripta v terminalu, ki lahko npr. zažene kak program ali izbriše uporabnikove datoteke. Nevarnosti pa se ne izognemo niti s privzetim poštnim odjemalcem Mail, s katerim se lahko sprožijo skripte, priložene zlonamernim poštnim sporočilom. Priloženo so lahko tudi tako, da jih Mail predstavi kot slike.

    Objavljeno: 24.2.2006
  • Razorback2 ustavljen

    Belgijska in švicarska policija sta v skupni akciji zasegli priljubljen strežnik za izmenjavo datotek Razorback2, ki je bil del omrežja eDonkey, na katerem temelji tudi razžirjeni odprtokodni odjemalec eMule. Kar tretjina uporabnikov slednjega se je povezovala na Razorback2, ki je po ocenah organizacije Motion Picture Association of America (MPAA) nudil dostop do več kot 170 milijonov piratskih datotek. Med policijsko akcijo so tudi aretirali švicarskega lastnika strežnika in zasegli računalnike, ki so se nahajali pri bruseljskem podjetju, ki se je ukvarjalo s spletnim gostovanjem.

    Objavljeno: 24.2.2006
  • Google obsojen

    Zvezno sodišče v ZDA je odločilo, da Googlov iskalnik slik s prikazovanjem pomanjšanih sličic zlorablja avtorske pravice revije in spletne strani za odrasle Perfect 10. Sodišče v Kaliforniji je še ugotovilo, da Google ni odgovoren za prikazovanje slik, na katere kažejo povezave med rezultati iskanja. Kot posledica odločitve sodišča bi lahko sledila prepoved prikaza pomanjšanih sličic, Google pa bi lahko še naprej prikazoval povezave na izvirne slike.

    Objavljeno: 23.2.2006
  • Samsungov pogon Blu-ray

    Samsung je razvil nov optični pogon za nosilce Blu-ray, ki shranjuje do 25 GB na enoslojne in do 50 GB na dvoslojne nosilce. Izdelal jih je TSST Korea (Toshiba Samsung Storage Tehnology Korea Corporation), združeno podjetje za izdelavo optičnih pogonov Samsunga in Toshibe. Ker je Toshiba hkrati tudi razvojni vodja standarda HD-DVD, lahko v kmalu pričakujemo pogone za tovrstne nosilce. TSST se je tako pripravljena zavihteti na prvo med izdelovalci optičnih pogonov na svetovnem trgu.

    Objavljeno: 23.2.2006
  • Preizkusimo Javo SE 6 in Javo EE 5

    Podjetje Sun Microsystems je predstavilo preizkusni različici novega rodu javanskih podlag. Obe sta (znova) preimenovani. Temeljna podlaga, nared predvsem za razvoj na namizju, ki je nastaja pod kodnim imenom Mustang, je končno krščena kot Java SE 6 (razvojni komplet je še vedno JDK 1.6), nadgrajena podlaga, ki ponuja vse potrebno za razvoj zmogljive strežniške programske opreme, pa se po novem imenuje Java EE 5 (nekdaj J2EE).

    Objavljeno: 23.2.2006
  • Novi Canoni

    Canon je predstavil kar 10 novih digitalnih fotoaparatov, od osnovnih modelov PowerShot preko naprav z veliko ločljivostjo tipala in veliko povečavo vse do novega zmogljivega aparata SLR EOS 30D. Vsi fotoaparati imajo vgrajen Canonov procesor DIGIC II, kompaktni pa tudi tehnologijo iSAPS za hitro procesiranje, odzivno upravljanje in boljšo kakovost fotografij.

    Objavljeno: 22.2.2006
  • Panasonic Lumix DMC-FX01

    DMC-FX01 je nov Panasonicov kompaktni digitalni fotoaparat iz serije Lumix. Vgrajen ima širokokotni (16:9) objektiv Leica DC z goriščnico 28 mm in optični stabilizator slike MEGA O.I.S. Omogoča ustvarjanje video posnetkov v ločljivosti VGA (640x480) in v ločljivosti širokega zaslona (840x480) s hitrostjo 30 slik na sekundo. Posnetke v tem formatu je nato mogoče predvajati na televizijskih sprejemnikih s širokim zaslonom. Ločljivost topala znaša 6 milijonov pik, objektiv pa omogoča 3,6-kratno optično povečavo.

    Objavljeno: 22.2.2006
  • IBM z 29,9 nm

    Raziskovalni oddelek IBM Research je iznašel metodo za risanje črt po siliciju, ki so oddaljene le za 29,9 nanometrov. Ker jim je podvig uspel z uporabo današnjih strojev za izdelavo čipov in ker so črte na današnjih čipih precej bolj oddaljene, utegne nov dosežek iz laboratorijev IBM pomembno prispevati k zmanjševanju stroškov izdelave integriranih vezij. Robert Allen, direktor oddelka za litografske materiale v laboratoriju Almaden Research Center, je prepričan, da se lahko IBM rutinsko spusti tudi globlje pod mejo 30. nanometrov.

    Objavljeno: 21.2.2006
  • Kaj bo v GNOME 2.14?

    Namizno okolje GNOME 2.14 bo na voljo 15. marca, že danes pa so znane najpomembnejše novosti, ki jih bo prinesel v primerjavi z dosedanjimi različicami. Poleg novih zmogljivosti in večje dodelanosti, so razvijalci želeli izboljšati tudi odzivnost najpogosteje uporabljenih programov in knjižnic. Tako so npr. izboljšali hitrost izrisovanja pisav, povsem nov pa je dodeljevalnik pomnilnika GSlice, ki je precej podoben dodeljevalniku v jedru Linux in prinaša občutno povečano zmogljivost okolja GNOME. Precej hitreje poteka prijava v sistem, pohitren pa je tudi GNOME Terminal.

    Objavljeno: 21.2.2006
  • XUL Runner

    Po dolgotrajnem pričakovanju so razvijalci končno dočakali stabilno preizkusno različico izvajalnega okolja XUL Runner, ki omogoča preprostejše izvajanje aplikacij, razvitih v označevalnem jeziku XUL in z morebitnimi dodatnimi gradniki XPCOM. Najbolj znani primerki tovrstnih aplikcaji so seveda Mozillini spletni brskalnik Firefox, odjemalec za e-pošto Thunderbird in skupek SeaMonkey. XUL Runner 1.8 temelji na kodi, ki poganja aktualni Firefox 1.5.0.1

    Objavljeno: 21.2.2006
  • Lexmark X7350 Office

    X7350 Office je nov Lexmarkov večfunkcijski tiskalnik, namenjen predvsem manjšim podjetjem. Poleg tiskanja, optičnega branja in fotokopiranja ga lahko uporabimo tudi kot faks. Podpira tehnologijo PictBridge za neposredno tiskanje fotografij iz digitalnih fotoaparatov brez uporabe računalnika, uporabimo pa ga lahko tudi kot mrežni tiskalnik, na katerega tiska več uporabnikov.

    Objavljeno: 20.2.2006
  • Bo PS3 zamudil?

    Tako Consumer Electronics Show kot tudi Taipei Game Show sta za nami, Sony pa še vedno ni pokazal niti delovne različice prihajajoče igralne konzole, ki bi jo lahko uporabniki tudi sami preizkusili. Tetsuhiko Yasuda, direktor podjetja Sony Computer Entertainment Asia, je sicer zatrdil, da bo PlayStation tretje generacije na prodajnih policah še letos, a Sony za zdaj o novi konzoli predvsem govori in je ne pokaže.

    Objavljeno: 20.2.2006
  • Opozorilo projektu OSx86

    Projekt OSx86 se je že kmalu po napovedi Applovega prehoda na Intelove procesorje začel ukvarjati s prenosom operacijskega sistema Mac OS X na procesorsko arhitekturo x86 v taki obliki, da bi se ga dalo namestiti na vse računalnike, ne le na Applove. Zelo hitro so tudi prišli do želenih rezultatov in ponavadi traja le nekaj dni, da so na spletu navodila, kako lahko najnovejšo različico Mac OS X za Applove računalnike s procesorji Intel namestimo tudi na preostale računalnike PC.

    Objavljeno: 20.2.2006
  • Standard za varno hrambo podatkov

    Združenje Trusted Computing Group, ki ga tvorijo domala vsi večji proizvajalci strojne in programske opreme, je objavilo ogrodje novega standarda, ki bo med drugim omogočalo šifriranje podatkov na pomnilniških napravah, kot so diski. Specifikacija Trusted Software Stack 1.2 med drugim opisuje univerzalen način šifiriranja podatkov na pomnilniških napravah in sisteme za avtorizacijo uporabnikov. Za uporabo sistema bodo uporabniki morali uporabljati enega od sistemov z avtentikacijo, kot so ključi na pametnih karticah oziroma biometrični podatki.

    Objavljeno: 19.2.2006
  • Šest različic sistema Windows Vista

    Sodeč po informacijah, ki jih je Microsoft objavil na svojih spletnih straneh, bo prihodnja različica operacijskega sistema Windows Vista na voljo v šestih izvedbah, poleg tega pa še dveh, ki bosta prirejeni za prodajo v državah Evropske Unije. Sledenje se bodo od ostalih razlikovale predvsem po odsotnosti nekaterih programov, v prvi vrsti predvajalnika Media Player. Različice operacijskega sistema bodo: Windows Starter 2007, Windows Vista Enterprise, Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium, Windows Vista Ultimate in Windows Vista Business. Evropske različice bodo na voljo za različice Windows Vista Home Basic N in Windows Vista Business N.

    Objavljeno: 19.2.2006
  • Avtomobili bodo dostopali do telefonov

    Združenje Bluetooh SIG je objavilo razširitve standarda, ki bodo omogočile proizvajalcem avtomobilov univerzalen dostop do mobilnih telefonov prek brezžičnega vmesnika. Doslej je bilo v rabi več različnih izvedb, ki med sabo niso bile združljive. Po novem bo bluetooth vmesnik v avtomobilih znal preprosto dostopati do telefonskega imenika v telefonu, prva tako pa opravljati in sprejemati klice. Specifikacije Phone Book Access Profile (PBAP) in Hands-Free Profile 1.5 bodo omogočale varnejšo prostoročno uporabo telefonov, pa tudi višjo kakovost prenosa zvoka, zato si organizacija Bluetooth SIG prizadeva, da bi novo specifikacijo uporabili tudi za brezžični prenos glasbe iz prenosnih predvajalnikov glasbe, kot je Apple iPod.

    Objavljeno: 19.2.2006
  • Prihodnost za PalmOS je Linux

    Japonsko podjetje Access, ki je pred nekaj meseci kupilo družbo PalmSource, je najavilo načrte za prihodnje različice operacijskega sistema PalmOS, ki bo v bodoče temeljil na Linuxu. PalmOS, ki je temelj številnih ročnih računalnikov in mobilnih telefonov, je bil še pred nekaj leti daleč najbolj uspešen operacijski sistem za mobilne naprave, vendar je med tem razvoj stagniral, tekmeci pa so ga prehiteli. Videti je bilo, da je bil dokončen udarec odločitev lastnikov nekdanjega podjetja Palm, da oddelek v celoti odprodajo.

    Objavljeno: 18.2.2006
  • Novi digitalni Kodaki

    Kodak pripravlja nove modele digitalnih fotoaparatov s katerimi želi močneje poseči v razred najbolj prodanih modelov. Prva novost je Kodak EasyShare V603, ki premore tipalo s 6,1 milijoni pik, 3x optični zum in 2,5 palčni zaslon LCD za pregledovanje fotografij. Ohišje je zelo kompaktno, snemati pa zna tudi video posnetke v zapisu MPEG4 s hitrostjo 30 slik na sekundo. Cena modela V603 bo 300 dolarjev.

    Objavljeno: 18.2.2006
  • Novi digitalni Kodaki

    Kodak pripravlja nove modele digitalnih fotoaparatov s katerimi želi močneje poseči v razred najbolj prodanih modelov. Prva novost je Kodak EasyShare V603, ki premore tipalo s 6,1 milijoni pik, 3x optični zum in 2,5 palčni zaslon LCD za pregledovanje fotografij. Ohišje je zelo kompaktno, snemati pa zna tudi video posnetke v zapisu MPEG4 s hitrostjo 30 slik na sekundo. Cena modela V603 bo 300 dolarjev.

    Objavljeno: 18.2.2006
  • Dell ponovno uspešen

    Po tem, ko je Dell v preteklih mesecih beležil nekoliko slabše rezultate od pričakovanih, je v zadnjem četrtletju zopet presegel samega sebe. Prihodki so dosegli višino 15,2 milijarde dolarjev, kar je 13% bolje od enakega obdobja leto pred tem. Dosežek je tudi boljši od pričakovanj analitikov, ki so Dellu pripisovali 14,8 milijarde dolarjev prometa. Predvsem pa je delničarje in finančnike razveselil podatek o dobičku, ki je dosegel višino milijarde dolarjev, 52% bolje kot leto pred tem. V celotnem letu je tako Dell zabeležil promet 55,9 milijard dolarjev in dobiček v višini 2,6 milijarde dolarjev. Uspeh gre pripisati zlasti dobri prodaji poslovnim strankam, kjer je promet narasel za 21%. Najhitreje pa je rasla prodaja pomnilniških izdelkov, kjer je Dell prehitel tekmece z rastjo v višini 41%.

    Objavljeno: 17.2.2006
  • Microsoft razkriva Office 2007

    Microsoft je razkril nove podrobnosti in cene programov, ki bodo tvorili bogato zbirko z uradnim imenom Office 2007. Programi, ki so doslej nastajali pod delovnim imenom Office 12, so dobili zdaj dokončno podobo, znana pa je tudi cenovna struktura, število in vsebina paketov ter nabor strežnikov, ki so tesno povezani s pisarniško zbirko. Novo skupino programov Office 2007 bo tvorilo kar 34 različnih programov, strežnikov, storitev in orodij, od tega 13 povsem novih, ki doslej niso bili prisotni v Microsoftovi ponudbi.

    Objavljeno: 17.2.2006
  • Sun objavlja projekt Mustang

    Sun je objavil razvojno različico nove generacije Jave Platform, Standard Editon 6 (Java SE 6), bolj znane pod delovnim imenom Mustang. Med glavnimi novostmi so podpora za koncept Web 2.0, kjer splet postane platforma za programe, kar je omogočeno z uporabo spletnih storitev in uporabe skriptnih jezikov, kot je PHP. V ta namen Java SE 6 globlje podpira standarde za spletne storitve, kot tudi boljši dostop do lokalnih sredstev in načina dela na uporabnikovem računalniku. Nova različica se tudi bolje povezuje s posameznim operacijskim sistemom, na katerem deluje spletnih program in zna na ta način uporabljati specifične servise operacijskega sistema. Ob tem pa so ohranili vse značilnosti dosedanje jave, vključno z varnim delovanjem v navideznem stroju (sandboxu).

    Objavljeno: 16.2.2006
  • NLB najvišje v raziskavi spletnega nastopa

    Nemški inštitut za internetno trženje ProfNet je objavil raziskavo spletne prisotnosti svetovnih bank, ki so jo izvedli v sodelovanju z 41 partnerji s celega sveta. V raziskavi so bile ocenjevane spletne strani domala vseh večjih svetovnih bank. Raziskava ugotavlja, da banke sicer uspešno uporabljajo internet, vendar jim pogosto primanjkuje internetnih strategij. Globalna zmagovalka je banka iz ZDA, ki je dosegla 72,5 točk. Spletna stran vsake banke je bila ocenjevana na podlagi 141 različnih kriterijev, skupno pa je bilo mogoče doseči 100 točk, in sicer po 20 točk za zunanji videz, upravljanje in interaktivnost ter 40 točk za vsebino. Med vsemi državami, ki so sodelovale v raziskavi, so slovenske banke dosegle 46. mesto, izmed skupno 183 držav. Zmagovalna slovenska banka, Skupina Nova Ljubljanska Banka je zasedla 153. mesto med 2.252 svetovnimi bankami, vključenimi v raziskavo.

    Objavljeno: 16.2.2006
  • Microsoft Office Live na voljo za javni preizkus

    Microsoft je začel z javnim preizkusom pred časom najavljene spletne storitve Office Live, ki podjetjem nudi različna spletna orodja za podporo poslovanju. Office Live bo na voljo v treh različicah, ki bodo nudile brezplačno in plačljivo vsebino, v fazi preizkušanja pa so vse brezplačne. Osnovna storitev je Office Live Basics, ki podjetju nudi domensko ime, pet poštnih predalov, vsak z 2 GB prostora, prostor za spletno stran velikosti 30 MB ter orodja za spletno pripravo spletnih strani, ki vključuje tudi orodje za poročanje o statistikah spletnih strani. Ta storitev bo trajno brezplačna v zameno za objavo spletnih oglasov na uporabnikovih straneh.

    Objavljeno: 16.2.2006
  • Konferenca RSA 2006

    Ponudniki in uporabniki so na letni konferenci RSA Conference 2006 v San Joseju v ospredje postavili najbolj vročo temo preteklih let: računalniško varnost. Na dogodku so o svojih bodočih načrtih spregovorili vodilni proizvajalci, na čelu z Microsoftom, Sunom, Ciscom, Symantecom, Comuter Asociatesom, VeriSignom in seveda RSA Security. Med otvoritelji je bil tudi Bill Gates, ki je predstavil nove varnostne zmožnosti, v veliki meri povezane s prihajajočim operacijskim sistemom Windows Vista.

    Objavljeno: 15.2.2006
  • Sony predstavlja nove mini fotoaparate

    Sony je predstavil dva nova digitalna fotoaparata, ki sodita v kategorijo kompaktnih modelov. Nova fotoaparata DSC-W30 in DSC-W50 nadomeščata dosedanje modele iz serij P in W, zaradi manjše velikosti pa nameravata konkurirati zlasti Canonovim modelom Ixus. Oba nova modela premoreta ločljivost 6 milijonov pik, 3x optični zum ter Sonyevo novo tehnologijo Clear RAW za kvalitetne slike do občutljivosti ISO 1000. Razlikujeta se predvsem v velikosti vgrajenega zaslona LCD, ki je v prvem primeru velik 2-, pri DSC-W50 pa 2,5-palca. V ZDA bosta na prodaj za 230 oziroma 250 dolarjev.

    Objavljeno: 15.2.2006
  • 12 GB disk za mobilne naprave

    Seagate je na sejmu 3GSM World Congress predstavil nov miniaturni disk s premerom enega palca, ki zmore hraniti kar 12 GB podatkov. Novi disk je namenjen mobilnim napravam, predvsem predvajalnikom MP3, vse bolj pa tudi mobilnim telefonom, ki postajajo čedalje bolj vsestranske naprave. Model ST1.3 je 23% manjši, 30% energijsko varčnejši in 50% bolj zmogljiv od predhodnikov, premore pa odpornost na trenutne udarce s pospeškom do 2000G. V prodaji bo jeseni.

    Objavljeno: 15.2.2006
  • 3GSM: obilica novih telefonov

    Na konferenci 3GSM so tako kot pričakovano ponudniki mobilnih telefonije razkrili najnovejšo ponudbo mobilnih telefonov, ki pridobivajo vse več značilnosti drugih naprav s področja računalništva in zabavne elektronike. Mobilni telefoni postajajo vse bolj mobilni računalniški terminali, večpredstavni predvajalniki, povezujejo se v brezžična računalniška omrežja in internetno telefonijo, velika novost pa bo v prihodnjih letih prihodih digitalnih TV programov na male prenosne naprave.

    Objavljeno: 14.2.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji