Objavljeno: 21.2.2006

Kaj bo v GNOME 2.14?

Namizno okolje GNOME 2.14 bo na voljo 15. marca, že danes pa so znane najpomembnejše novosti, ki jih bo prinesel v primerjavi z dosedanjimi različicami. Poleg novih zmogljivosti in večje dodelanosti, so razvijalci želeli izboljšati tudi odzivnost najpogosteje uporabljenih programov in knjižnic. Tako so npr. izboljšali hitrost izrisovanja pisav, povsem nov pa je dodeljevalnik pomnilnika GSlice, ki je precej podoben dodeljevalniku v jedru Linux in prinaša občutno povečano zmogljivost okolja GNOME. Precej hitreje poteka prijava v sistem, pohitren pa je tudi GNOME Terminal.

Zbirka programov za skrbnike sistemov je bogatejša za dva člana - s Pessulusom lahko omejimo dostop do nekaterih zmogljivosti okolja GNOME, Sabayon pa je namenjen ustvarjanju skupin uporabnikov s skupnimi nastavitvami. Upravitelj datotek in orodje za pomoč sta opremljena z naprednim in hitrim iskalnikom, ki ga dopolnjuje tudi nov vstavek za pult Deskbar, ki ima podobne naloge kot pri Googlovem namiznem iskalniku, z njim pa lahko tudi zaganjamo programe, odpiramo zaznamke in iščemo po spletu.

Prevetritev bodo deleženi tudi poštni odjemalec Evolution, urejevalnik gedit, odjemalec za videokonference in VoIP Ekiga (prej GNOME Meeting), zvočni sistem GStreamer 0.10, okenski upravitelj Metacity s podporo sencam in prosojnosti ter orodje za nastavitve ohranjevalnika zaslona. Seveda bo GNOME 2.14 prinesel še kup manjših posodobitev, kot je hitro menjavanje uporabnikov in izboljšave vmesnikov za nastavljanje zvoka in privzetih programov.

http://www.gnome.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji