Objavljeno: 10.2.2006

Cell tudi v rezinah

Veliki modri je predstavil novo linijo strežniških rezin, v katerih je nadgradil osnovne komponente, in napovedal uporabo procesorjev Xeon, PowerPC, Opteron in kmalu tudi Cell v svojih novih strežnikih. Marca bo na voljo novo zmogljivo ogrodje BladeCenter H za procesorje PowerPC, kasneje pa lahko pričakujemo podobne rešitve tudi za Intelove varčne procesorje Xeon. AMD-jeve Opterone in za zmogljive procesorje Cell, ki jih je IBM razvil skupaj s Sonyjem in Toshibo in jih bomo našli tudi v PlayStation 3.

BladeCenter H prinaša pohitritev notranjih prenosov podatkov, katerih hitrost bo dosegla do 40 GB/s. Hitreje bo delovalo tudi omrežje, za kar bo poskrbela prenovljena tehnologija InfiniBand, izboljšave pa lahko pričakujemo tudi na področju samoupravljanja. Prazno ogrodje je na voljo za 3.849 dolarjev, seveda pa cena hitro poskoči, saj lahko v sistem vgradimo do 14 rezin. Če na primer vgradimo 7 rezin z dvoprocesorskimi Xeoni in s po 4 GB pomnilnika, pa uporabimo še varnostno napajanje in dvojna omrežna stikala, se zelo približamo ceni 50.000 dolarjev. Starejši BladeCenter je okoli 1000 dolarjev cenejši, kmalu pa bo razlika še bolj očitna, saj namerava IBM do konca marca starejše modele tržiti kar 50 odstotokov ceneje.

Rezine s procesorji Cell, ki uporabljajo jedro procesorja PowerPC 970, bodo po pričakovanjih na voljo v tretjem četrtletju. Vsaka rezina bo vsebovala dva procesorja in bo dvakrat širša od osnovnih rezin, zato jih bomo v ogrodje lahko vstavili le 7. IBM priporoča uporabo rezin s procesorji Cell za namene digitalne animacije, zdravstva in znanstvenega računanja. Za uporabo rezin bomo potrebovali Fedora Linux s posebnimi posodobitvami, ki jih je pripravil IBM in bodo za prenos. Ta hip pa še ni na voljo niti ene same aplikacije za procesorje Cell.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji