Objavljeno: 4.2.2006

Novell Linux Desktop 10 navdušuje

Novell je na konferenci Solution Linux v Parizu prikazal razvojno različico nove generacije Linuxa za namizne računalnike, s čimer je bil delež številnih pohval občinstva. Novell je prikazal Linux Desktop 10, ki bo že v osnovni nastavitvi podpiral predvajanje glasbe MP3 in video posnetkov, prav tako pa bo znal izmenjevati glasbo in slike s predvajalniki, kot so Apple iPod in digitalni fotoaparati. Večina današnjih distribucij Linuxa tega nima tako izvedeno že v osnovi temveč je potrebno za tovrstno funkcionalnost poseči po številnih dodatnih programih.

Da bi zagotovili večjo integracijo z operacijskim sistemom je Novell razvil svoj večpredstavni predvajalnik z delovnim imenom Banshee, ki ga bodo kasneje objavili tudi kot odprtokodni program. Za delo s fotografijami pa skrbi program F-Spot, ki omogoča zajem, katalogiziranje in objavo fotografij na spletne strežnike. Novell Desktop 10 bo imel tudi druge zanimive novosti, med drugim tudi za poslovno rabo. Med temi je novo orodje za prevajanje makro ukazov v Visual Basicu iz Microsoftovih programov v kodo StarBasic.

V pripravi so še iskalnik po lokalnih podatkih na uporabnikovem računalniku po vzoru Google Dekstop Search-a z delovnim imenom Beagle in novo orodje za digitalne beležke Tomboy. Novell Linux Dekstop 10 bo dokončan šele čez nekaj mesecev, tako da bodo razvijalci med tem v paket dodali še dodatne funkcionalnosti.

http://www.novell.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji