• 2006: leto za RFID

    Sodeč po podatkih družb Gartner in Symbol bomo v letu 2006 doživeli velik premik in povečanje povpraševanja za tehnologijo pametnih oznak RFID, še večjo rast pa lahko pričakujemo v naslednjih petih letih. Po Gartnerju naj bi bil letos trg izdelkov RFID vreden 504 milijone dolarjev, kar je 39% več kot v letu 2005. Nova tehnologija bo spodbudila tudi prodajo združljive poslovne programske opreme, celoten trg pa naj bi bil do leta 2010 vreden že čez tri milijarde dolarjev. Podjetje Symbol pa je napovedalo, da bo v letu 2006 prodalo predvidoma več kot 400 milijonov pametnih oznak, kar jasno nakazuje, da podjetja vse bolj spoznavajo prednosti tehnologije, tako v primerih označevanja izdelkov, kjer cenejše črtne kode ni mogoče uporabljati, kot tudi tam, kjer želijo še bolj pospešiti in avtomatizirati zajem podatkov in druge procese. Velik pomen bo imel prihod druge generacije standarda EPC Global, ki standardizira označevanje izdelkov in s tem omogoča univerazalno rabo v celotni verigi avtomatskega odčitavanja oznak.

    Objavljeno: 2.2.2006
  • HP uvaja vodno hlajenje

    HP je predstavil nov sistem hlajenja strežniških omar, ki uporablja ohlajeno vodo za hlajenje strežniške prostora. Nov dodatek z imenom Modular Cooling System omogoča uporabo strežnikov s skupno porabo kar tja do 30 kW električne energije, kar je približno trikrat več kot v dosedanjih standardnih strežniških omarah z zračnim prezračevanjem. Nov sistem hlajenja je na voljo sprva le za najnovejše standardne modularne omare HP 10000 G2 Universal Rack, ki nadomeščajo sedem dosedanjih nestandardnih modelov. Kasneje naj bi vodno hlajenje ponudili tudi za druge tipe omar.

    Objavljeno: 1.2.2006
  • Tudi IBM DB2 odslej brezplačno

    IBM je objavil novo različico podatkovnega strežnika z imenom DB2 Express-C, ki je odslej na voljo brezplačno. S tem korakom želi IBM povečati priljubljenost in razširjenost podatkovnega strežnika DB2, hkrati pa s tem odgovarja na brezplačne različice glavnih tekmecev, kot sta Oracle 10g Express Edition in brezplačna izvedba Microsoft SQL Serverja 2005. Brezplčana različica se od drugih razlikuje predvsem po strojni opremi, na kateri lahko deluje. IBM DB2 Express-C omejuje na strežnike z Intelovo ali AMDjev tehnolgijo z največ dvema procesorjema in podporo za dvojena jedra. Pomnilnik, ki ga lahko uporabi podatkovni strežnik je lahko velik največ 4 GB. Po drugi strani pa strežnik nima nobenih omejitev glede velikosti baze ali števila uporabnikov, ki jo uporabljajo. S tem posredno odgovarjajo tudi na vse bolj priljubljene odprtokodne podatkovne strežnike, kot je MySQL, ki jih uporablja vse več razvijalcev kot temelj za svoje delo.

    Objavljeno: 1.2.2006
  • Gartnerjev magični kvadrant za poslovno inteligenco

    Družba Gartner je objavila novo analizo ponudnikov rešitev za poslovno inteligenco in poročanje, ki razvršča podjetja med vodilne, izzivalce, vizionarje in nišne ponudnike. V vodilni kvadrant so tokrat uvrstili ponudbo družb SAS, Business Objects, Cognos in Information Builders. Izzivalci teh ponudnikov so predvsem SAP, Microsoft in Oracle, medtem ko med vizionarje sodijo Hyperion, Microstrategy, Siebel in QlikTech. Pri Gartnerju menijo, da je področje poslovne inteligence eno najbolj aktivnih in iskanih s strani uporabnikov IT, v naslednjih petih letih pa naj bi še povpraševanje še naprej hitro naraščalo, po oceni okoli 7,3% letno.

    Objavljeno: 1.2.2006
  • Dva nova člana nadzornega sveta Telekoma

    Na 12-minutni skupščini delničarjev Telekoma Slovenije so delničarji bliskovito spremenili sestavo nadzornega sveta. Skupščina je potrdila oba vladna predloga o zamenjavah, in sicer sta odšla Matjaž Janša, sicer vodja direktorata za elektronske komunikacije pri ministrstvu za gospodarstvo, in Jože Zrimšek, vodja direktorata za informacijsko družbo na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in šport. Na njuni mesti sta prišla Pavel Žakelj in Andrej Brodnik. Skupščina je spremembo NS potrdila s 99,996 odstotno večino.

    Objavljeno: 31.1.2006
  • IBM pripravlja nove strežniške rezine

    IBM pripravlja novo generacijo strežniških rezin BladeCenter, s katero želi utrditi svoj položaj kot vodilni ponudnik na tem mladem področju strežnikov. Nova generacija rezin bo vsebovala nekatere bistvene izboljšave, predvsem na področju omrežnega povezovanja. Komunikacijsko hrbtenica, ki omogoča komunikacijo in prenos podatkov med posameznimi rezinami bo tako dobila desetkrat hitrejše vodilo s skupno prepustnostjo kar 40 GB/s. IBM tudi načrtuje predstavitev novih tipov rezin, v prvi vrsti novo rezino JS21, ki temelji na najnovejših procesorjih PowerPC 970MP z dvojnimi jedri.

    Objavljeno: 31.1.2006
  • Google: novi Toolbar, Picasa v slovenščini

    Google je objavil novo različico beta orodjarne Toolbar za Internet Explorer, ki omogoča učinkovitejše iskanje in hitrejši dostop do želenih informacij na spletu. Google Toolbar 4.0 je pravzaprav na voljo v dveh različicah - prva je namenjena domači rabi, druga pa rabi v podjetjih. Slednja se od prve razlikuje po dodatnih orodjih, s katerimi lahko upravitelji natančno določijo in tudi omejijo delovanje iskalnika. Med drugim lahko omejimo nastavitve z skupinsko politiko (group policy) in program nameščamo na daljavo prek paketov MSI.

    Objavljeno: 31.1.2006
  • Mala in srednja srednjevropska podjetja prednjačijo v investicijah IT

    Nedavna raziskava družbe IDC kaže, da mala in srednje velika podjetja iz področja srednje in vzhodne Evrope predstavljajo domala dve tretjini investicij na področju IT na tem območju, prav tako pa zaposlujejo okoli dve tretjini delovne sile v regiji. Kljub velikemu deležu v gospodarstvu pa so tovrstna podjetja še vedno nekoliko v ozadju, primanjkuje jim kvalitetnih poslovnih povezav v panogi, prav tako pa se bolj konzervativno odločajo za uporabo sodobnih poslovnih orodij. To še posebej velja za Poljsko, Madžarsko, Slovaško in Slovenijo, medtem, ko so denimo Hrvaška in Romunija bolj pod domeno velikih korporacij.

    Objavljeno: 31.1.2006
  • Spremembe IT oddelkov v letu 2006 vse hitrejše

    Družba Gartner je nedavno opravila raziskavo med več kot 1400 direktorjev oddelkov IT v več kot 30 državah sveta, ki skupno predstavljajo 90 milijard dolarjev porabe IT sredstev, vprašali pa so jih pa po najpomembnejših usmeritvah in ciljih v letu 2006. Raziskava je tako pokazala, da se bo transformacija IT oddelkov odvijala v letošnjem letu še hitreje kot doslej, predvsem v smeri podpre razvoje rasti osnoven dejavnosti posameznega podjetja.

    Objavljeno: 30.1.2006
  • Oracle objavil rezultate poslovanja in način licenciranja

    Podjetje Oracle je objavilo prihodke za drugo četrtletje fiskalnega leta 2006, ki v skladu z računovodskimi standardi (GAAP) znašajo 3,3 milijarde dolarjev. V primerjavi z istim četrtletjem poslovnega leta 2005 so se povečali za 19%. Pro forma prihodki za drugo četrtletje pa so se zvišali za 23% in znašajo 3,4 milijarde dolarjev. Četrtletni čisti dobiček v skladu z GAAP znaša 798 milijonov dolarjev, kar predstavlja zmanjšanje za 2%, pro forma dobiček pa se je v primerjavi z istim četrtletjem poslovnega leta 2005 povečal za 16% in znaša 972 milijonov USD.

    Objavljeno: 30.1.2006
  • Samsungov foto-telefon s 7,7 milijoni pik

    Samsung načrtuje nov mobilni telefon z vgrajenim fotoaparatom, ki zmore zajemati slike s kar 7,7 milijoni pik. Glede na to, da je fotografski del naprave, skupaj z objektivom, ki zmore 3x optični zum in vgrajeno bliskavico, precej bolj razvit od telefonskega, bi modelu SCH-B500 lahko rekli celo fotoaparat z vgrajenim telefonom in ne obratno. Telefonski del je skrit v zadnjem delu naprave, ki je debela 18,5 mm, drsni pokrov pa razkrije zaslon in tipkovnico. S tem pa nabor funkcij še ni zaključen, saj je v telefon vgrajen tudi sprejemnik za digitalno televizijo po standardu DMB, ki je vse bolj priljubljen zlasti v Južni Koreji. Vgradili so celo TV izhod, tako da lahko program in posnetke spremljamo na navadnem televizorju. SCH-B500 lahko obenem predvaja posnetke MP3, pomnilnik pa lahko razširimo s karticami microSD. Samsungova novost bo sprva naprodaj le v Aziji, kasneje pa ni izključen prihod na druge svetovne trge.

    Objavljeno: 30.1.2006
  • Polovica TB tudi za Western Digital

    Western Digital je tako kot njegovi tekmeci vstopil v razred diskov velikosti 500 GB. Novi model Caviar SE16 premore vmesnik Serial ATA II s hitrostjo prenosa podatkov 300 MB/s, medpomnilnik velikosti 16 MB in hitrost vrtenja 7.200 vrtljajev na minuto. Kljub obilnemu prostoru se disk ponaša z zelo tihim mehanizmom Whisperdrive, majhno delovno temperaturo in razmeroma majhno porabo energije, zato je primeren tudi za rabo v napravah zabavne elektronike in manjših računalnikih. Cena novega diska je 350 dolarjev.

    Objavljeno: 30.1.2006
  • Microsoft odpira Windows

    Microsoft bo konkurenčnim podjetjem omogočil vpogled v licenčne dele izvorne kode operacijskega sistema Windows, tako da bodo slednja pri razvoju svojih programov v enakovrednem položaju kot Microsoft. S tem korakom želi programski gigant odgovoriti na zahteve Evropske komisije iz leta 2004, ki je podjetju naložila, da aktivneje pomaga svojim konkurentom, ki so prikrajšani zaradi onemogočenega dostopa do dokumentacije sistema Windows.

    Objavljeno: 29.1.2006
  • Linux brez GPL 3

    Linus Torvalds je zavrnil možnost, da bi jedro operacijskega sistema Linux v prihodnje izdajali pod novo različico licence GNU General Public License. Licenca, ki jo uporabljajo številni odprtokodni projekti, je doživela prvo nadgradnjo v 15. letih, a nova različica očitno ni naletela na preveč plodna tla, saj je zavrnitev s strani najpomembnejšega projekta, ki se licence poslužuje, hud udarec za avtorje posodobitve in za nadaljnje širjenje GPL 3. Linus Torvalds je na dopisnem seznamu razvijalcev Linuxa zapisal, da jedra ne bo izdajal pod novimi licenčnimi pogoji, saj "sam ne misli predelovati nobenega dela izvorne kode".

    Objavljeno: 29.1.2006
  • IBM razširil platformo BladeCenter za maloprodajo

    IBM je predstavil nove rešitve za maloprodajo, temelječe na platformi IBM BladeCenter, ki bodo strankam s področja maloprodaje omogočale upravljanje oddaljenih lokacij na bolj učinkovit način in z manjšimi stroški. Rešitev Systems Solutions for Retail Stores omogoča optimizacijo tehnološke infrastrukture s konsolidacijo strežnikov, rešitev za shranjevanje podatkov, omrežja in programov v en sam fizični paket z enotno infrastrukturo za upravljanje.

    Objavljeno: 28.1.2006
  • Ancheta priznal grehe

    20-letni američan je priznal, da je na nelegalen način prevzel nadzor nad tisoči računalnikov in jih zlorabil z namenom pošiljanja neželene elektronske pošte (spama). Jeanson James Ancheta je priznal krivdo na sodišču v Los Angelesu, kjer so mu sodili v prvem procesu, ki se je nanašal na t.i. "botnete". Gre za omrežja računalnikov, ki jih krekerji okužijo s škodljivo programsko opremo in njihovo skupno moč uporabljajo za razpošiljanje neželene pošte oz. napade na spletne strani.

    Objavljeno: 28.1.2006
  • Microsoft blesti

    Kljub temu da Microsoft pestijo številne pravne težave, da mu preglavice na različnih tržnih segmentih povzročajo številna podjetja in skupnosti, poslovanje podjetja iz Redmonda še naprej teče več kot odlično. V četrtletju, ki se je končalo ob koncu prejšnjega leta, je za 9 odstotkov povečal svoje prihodke, ki jih je bilo za 11,84 milijarde dolarjev. Microsoft je povečal tudi svoj neto dobiček, ki znaša 3,65 milijarde USD.

    Objavljeno: 28.1.2006
  • Podjetje CA prevzelo družbo Wily Technology

    Družba CA, eno največjih podjetij na svetu na področju ponudbe programsko opremo za upravljanje, je objavilo soglasje za prevzem vodilnega ponudnika rešitev za upravljanje aplikacij v podjetjih, podjetja Wily Technology. Celotna transakcija znaša 375 milijonov ameriških dolarjev, CA pa si obeta pridobitev novih strank in bolj celovito pokrivanje področja nadzora delovanja aplikacij. S tem prevzemom bo CA edino podjetje, ki se ukvarja z upravljanjem aplikacij, informacijskih sredstev in uporabnikov za celotno strojno in programsko opremo, od velikih računalnikov do porazdeljenega okolja. Wily ponuja vpogled v transakcije strank v realnem času in omogoča organizacijam IT, da uspešno upravljajo stanje in razpoložljivost kritičnih aplikacij in infrastrukture v podjetju.

    Objavljeno: 27.1.2006
  • Olympusova zimska kolekcija

    Olympus je predstavil celo paleto novih digitalnih fotoaparatov, od žepnih do najzmogljivejših aparatov SLR.

    Objavljeno: 27.1.2006
  • Skupaj proti škodljivcem

    Čedalje večjih težav, ki jih povzroča vohunska, oglaševalna in druga škodljiva programska oprema, se zavedajo tudi izobraževalne ustanove in velika podjetja iz področja IT. Berkman Center for Internet & Society iz harvardske univerze, Oxford Internet Institute in Consumer Reports WebWatch so namreč s finančno podporo podjetij Google, Sun in Lenovo ustanovili projekt Stop Badware, ki bo poskušal preprečiti širjenje škodljive programske opreme.

    Objavljeno: 27.1.2006
  • Nintendo DS Lite

    Nintendo je potrdil, da se pripravlja na predstavitev novega modela prenosne igralne konzole iz serije DS, ki bo nosila ime Nintendo DS Lite. Kot že ime pove bo naprava manjša in lažja izvedenka prvotnega modela DS in bo merila 133 × 74 × 22 milimetrov, tehtala pa 218 gramov. V primerjavi s starejšo konzolo bo DS Lite imel zmogljivejši zaslon, ki bo omogoča štiri različne načine nastavljanja svetlosti.

    Objavljeno: 27.1.2006
  • Google ustregel Kitajski

    Vodilni spletni iskalnik Google je podlegel privlaku kitajskega tržišča in ustregel zahtevam tamkajšnjih oblasti, tako da bo začel cenzurirati zdetke pri iskanju. Da bi pridobil večji delež na hitro rastočem tržišču je Google že od nekdaj na voljo v kitajskem jeziku, vendar vlada s sistemom filtriranja spletnih strani s posredniškimi strežniki (proxy) ne omogoča dostopa do njega. Nova stran, ki se bo imenovala Google.cn, še zdaleč ne bo zaobjemala celotne Googlove ponudbe, saj bodo manjkali npr. Gmail, Gtalk in Blogger. Yahoo in Microsoft sta cenzuriranju ustregla že pred leti.

    Objavljeno: 26.1.2006
  • Intel s 45 nm

    Iz Intelovega domovanja v kalifornijski Santa Clari prihajajo vesti o izdelavi prvih poskusnih čipov, izdelanih s 45-nanometrskim postopkom. Podjetje napoveduje, da bodo prve procesorje, pomnilnik flash in druge čipe, izdelane v tej tehnologiji, na trgu ponudili v drugi polovici leta 2007.

    Objavljeno: 26.1.2006
  • RIM v škripcih

    Ameriško vrhovno sodišče je zavrnilo prtiožbo kanadskega podjetja Research In Motion, znanega po komunikacijskih napravah BlackBerry, ki delujejo v istoimenskem omrežju in so onstran luže silno priljubljene. RIM je želel, da sodišče presodi o ustreznosti patentne zakonodaje, s pomočjo katere mu tožnik, ameriško podjetje NTP, očita kršenje patentov.

    Objavljeno: 26.1.2006
  • Nova programska oprema za dvig učinkovitosti in ravni storitev kontaktnih centrov

    Microsoft je predstavil ogrodje Microsoft Customer Care Framework 2005, programsko rešitev za operaterje kontaktnih centrov, ki nudi združene podatke iz ključnih poslovnih sistemov, kot so izdajanje računov, upravljanje odnosov s strankami in vodenje naročil. V novo različico orodja je Microsoft dodal funkcije, ki operaterjem omogočajo tesnejšo integracijo kanalov za nudenje storitev strankam, kot so glasovno sporočanje, trenutno sporočanje in elektronska pošta, ter razvoj boljših samopostrežnih rešitev. S tem je mogoče sočasno zmanjšati operativne stroške in izboljšati raven storitve za stranke. Customer Care Framework presega fizične kontaktne centre, saj vsebuje orodja za nudenje informacij, neposredno dostopnih strankam. Z novim storitvenim portalom na temelju SharePointa in interaktivnega sistema za glasovno odzivanje lahko stranke, denimo, dostopajo do informacij o računih, naročajo nove storitve ali rešujejo poslovne probleme. Stranke lahko prav tako zaženejo spletni klepet ali interakcijo prek e-pošte z zaposlenim, zadolženim za stike z uporabniki.

    Objavljeno: 25.1.2006
  • IBM povezuje IM

    IBM želi uporabnikom svojega odjemalca za neposredno sporočanje omogočiti komunikacijo z uporabniki ostalih storitev. Zato se bo Lotus Sametime odslej povezoval tudi s storitvami AOL Instant Messenger, ICQ, Yahoo Messenger in Google Talk, ne pa tudi z Microsoftovim MSN Messengerjem. Omenjene storitve uporablja skupno 70 milijonov uporabnikov, AOL pa bo tako pokrival več kot 75 odstotkov vseh poslovnih uporabnikov trenutnega sporočanja.

    Objavljeno: 25.1.2006
  • Kitajski standard 3G

    Kitajsko ministrstvo za informacijsko industrijo je formalno odobrilo standard TD-SCDMA kot lokalno tehnologijo za brezžične storitve tretje generacije. Tehnologijo razvijajo od leta 2001 naprej, najkasneje do sredine letošnjega leta pa bo Peking začel izdajati licence ponudnikom storitev 3G po standardu TD-SCDMA. Z lastnim standardom se bo Kitajska izognila plačevanju licenčnin za tehnologijo 3G, kljub temu pa se uveljavljeni igralci na področju tehnologije UMTS ne bojijo izgube tržišča, saj med podporniki standarda TD-SCDMA najdemo npr. tudi Motorolo, Samsung, Siemens, Philips in LG.

    Objavljeno: 25.1.2006
  • Google se ne da

    Google se upira zahtevam ameriškega ministrstva za pravosodje, ki od iskalnega giganta zahteva izročitev podatkov o iskalnih poizvedbah, ki jih opravijo naključni uporabniki. Že avgusta 2005 je namreč ministrstvo pozvalo lastnike spletnih iskalnikov, da mu izročijo milijon naključno izbranih poizvedb poljubnega tedna in seznam enega milijona spletnih strani v svoji zbirki podatkov. Microsoft, Yahoo in AOL so se na prošnjo odzvali, Google pa trdi, da je zahteva ministrstva preobširna, hkrati pa želijo zavarovati zasebnost svojih uporabnikov.

    Objavljeno: 25.1.2006
  • IBM bo prevzel podjetji Micromuse in Bowstreet

    IBM je v zadnjem obdobju opravil dva nova nakupa družb, s katerimi želi dopolniti svoj produktni portfelj in okrepiti svojo prisotnost na posameznih področjih. Prvi prevzem je nakup družbe Micromuse za 865 milijonov dolarjev, s čimer so dobili programsko opremo za upravljanje z omrežji, ki jo uporabljajo telekomunikacijski operaterji, banke, državne ustanove, maloprodajna podjetja in številni drugi. Programska oprema uporabnikom omogoča upravljanje čedalje bolj kompleksnih informacijskih sistemov, ki podpirajo vedno večjo količino glasovnega in video omrežnega prometa, ki narašča zaradi čedalje bolj splošne uporabe avdio in video storitev ter storitev VoIP. Združitev programske opreme Micromuse z IBMovo tehnologijo za upravljanje storitev informacijske tehnologije bo uporabnikom nudila celovit pristop k zmanjševanju kompleksnosti informacijskih okolij, zniževanju operativnih stroškov in zagotavljanju skladnosti z zakonodajo in predpisi. Po zaključku prevzema bo IBM Micromuse vključil v skupino Tivoli kot samostojno poslovno enoto.

    Objavljeno: 24.1.2006
  • Opera Mini

    Opera je predstavila prvo dokončno javno dostopno izdajo mobilnega brskalnika Opera Mini, ki deluje na skoraj vseh mobilnikih in ponuja vse zmogljivosti klasičnih spletnih brskalnikov. Opero Mini lahko brezplačno namestimo s prenosom iz strani WAP ali pa s pomočjo plačljivega sporočila SMS. Brskalnik s komprimirnimi metodami zmanjša velikost spletnih strani tudi do 80% in jih s tehnologijo Small-Screen Rendering(TM) pretvori v mobilnikom prijazno obliko. Brskanje je tako hitrejše in posledično cenejše.

    Objavljeno: 24.1.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji