Objavljeno: 30.1.2006

Oracle objavil rezultate poslovanja in način licenciranja

Podjetje Oracle je objavilo prihodke za drugo četrtletje fiskalnega leta 2006, ki v skladu z računovodskimi standardi (GAAP) znašajo 3,3 milijarde dolarjev. V primerjavi z istim četrtletjem poslovnega leta 2005 so se povečali za 19%. Pro forma prihodki za drugo četrtletje pa so se zvišali za 23% in znašajo 3,4 milijarde dolarjev. Četrtletni čisti dobiček v skladu z GAAP znaša 798 milijonov dolarjev, kar predstavlja zmanjšanje za 2%, pro forma dobiček pa se je v primerjavi z istim četrtletjem poslovnega leta 2005 povečal za 16% in znaša 972 milijonov USD.

Oracle ima trenutno preko 300.000 naročnikov oz. pogodb s skupno letno vrednostjo 7,3 milijarde dolarjev, kar jim je tudi omogočilo, da so v lanskem letu izvršili kar nekaj prevzemov drugih podjetij, s čimer so povečali obseg poslovanja in predvsem produktni portfelj. Vodilni v podjetju pričakujejo, da bo po konsolidaciji poslovanja z prevzetimi družbami glavni izziv boj za kupce na področju poslovnih informacijskih sistemov, kjer se bodo postavili po robu zlasti družbi SAP.

Oracle je obenem tudi spremenil politiko zaračunavanja in licenciranja programske opreme na procesorjih z več jedri. Čeprav bo Oracle še vedno prepoznaval vsako posamezno jedro kot ločen procesor, je prilagodil definicijo procesorja tako, da povezuje število večjedrnih čipov in število potrebnih licenc. Število potrebnih licenc je sedaj odvisno tudi od specifičnega procesorja, in sicer je pri procesorju Ultra T1 treba za vsako posamezno jedro plačati 0,25 licence, pri procesorjih AMD/Intel 0,50 licence, pri vseh ostalih večjedrnih procesorjih pa 0,75 licence.

http://www.oracle.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji