Objavljeno: 31.1.2006

Google: novi Toolbar, Picasa v slovenščini

Google je objavil novo različico beta orodjarne Toolbar za Internet Explorer, ki omogoča učinkovitejše iskanje in hitrejši dostop do želenih informacij na spletu. Google Toolbar 4.0 je pravzaprav na voljo v dveh različicah - prva je namenjena domači rabi, druga pa rabi v podjetjih. Slednja se od prve razlikuje po dodatnih orodjih, s katerimi lahko upravitelji natančno določijo in tudi omejijo delovanje iskalnika. Med drugim lahko omejimo nastavitve z skupinsko politiko (group policy) in program nameščamo na daljavo prek paketov MSI.

Toolbar 4.0 prinaša drobe, a pomembne novosti. Orodjarno lahko denimo opremimo z lastnimi tipkami za hitro iskanje, še posebej pa je zanimivost, da v Toolbar vključimo iskalnik na posameznih spletnih straneh. Dovolj je da kliknemo na iskalnik posameznega spletišča z desno tipko miške in že smo ustvarili bližnjico na iskanje po točno določeni vsebini. Dodamo pa lahko tudi tipke za Toolbar, ki bodo objavljene na spletnih straneh ali pa izberemo med množico vnaprej pripravljenih v knjižnici, ki jo vzdržuje sam Google. Google je odprl programski vmesnik API za Toolbar, s katerim bodo lahko razvijalci naredili tudi precej bolj kompleksne iskalnike po vsebini lastnih strani.

Google Toolbar 4.0 prinaša tudi novo zmožnost hrambe priljubljenih povezav na samem spletu v okviru uporabniškega računa, ki ga Google ponuja brezplačno. Na ta način lahko uporabniki dostopajo do priljubljenih povezave s kateregakoli računalnika, ki ima Google Toolbar. Novost so tudi izboljšana orodja za posredovanje zanimivih informacij. Spletni naslov ali samo del besedila na spletni strani lahko tako preprosto pošljemo na Gmail račun, v obliki SMS sporočila ali novega zapisa v lastnem blogu.

Ko bo dokončan, bo novi Toolbar 4.0 na voljo v kar 16 jezikih. Med tem pa je Google rahlo osvežil tudi program za pregledovanje in retuširanje fotografij Picasa, ki je odslej na voljo z uporabniškim vmesnikom v 25 jezikih, med katerimi je tudi slovenščina. Program je še naprej brezplačen za osebno rabo.

Google Toolbar omogoča prilagoditev z dodatnimi tipkami.

Toolbar odslej hrani spletne bližnjice.

Iskalnik svetuje že med samim tipkanjem izraza.

Izbrano vsebino lahko posredujemo drugim na množico načinov..

Picasa v slovenščini.

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji