Objavljeno: 5.1.2006

Microsoftova otvoritev CES-a

Kot je že nekaj let skoraj običaj, je sejem CES v Las Vegasu odprl s svojim govorom Bill Gates, ki je vnovič prikazal najnovejšo vizijo rabe računalništva in zabavne elektronike v prihodnosti. Večina demonstracij je bila tesno povezana z novostmi, ki jih lahko pričakujemo z operacijskim sistemom Windows Vista. Poudarjene so bile predvsem novosti na področju uporabe računalnika kot centralnega digitalnega sistema za zabavo v hiši, ogrodja za povezavo z mobilnimi napravami, internetno telefonijo in spletnimi storitvami.

V ta namen bo imel Windows Vista številne pomembne novosti, kot sta modula Windows Mobility Center za lažjo rabo prenosnikov v različnih okoljih, Windows Sync Center za lažjo povezavo in sinhronizacijo podatkov z mobilnimi napravami, kot so pametni telefoni in večpredstavni predvajalniki, Windows Visto pa bo v mogoče v precej večji meri kot doslej krmiliti zgolj z uporabo daljinskega upravljavca. Microsoft je na CESu tudi predstavil Windows Media Player 11, ki bo kot nadgradnja na voljo tudi za okolje Windows XP.

Še bolj kot sama predstavitev operacijskega sistema pa so zanimanje vzbudili predstavitve partnerjev in najava njihovih storitev. Skupaj s televizijsko postajo in družbo MTV Networks so najavili nov servis URGE, ki bo omogočal dostop do vsebin MTV-ja prek Media Playerja. Z angleško družbo Sky Networks bodo skupaj pripravili sprejemnik računalnik HTPC z okoljem Media Center, ki bo služil kot osnovni odjemalec za Sky-ev načrtovani vstop do ponudbe TV kanalov prek internetnih povezav. V ZDA bo podobno vlogo igrala družba Starz, ki bo večpredstavne vsebine (začenjajo s 1.000 filmi, TV serijami in oddajami v živo) le za 10 dolarjev na mesec.

Philips in Uniden sta prikazala prve telefone, ki hkrati podpirajo klasično telefonsko omrežje, kot tudi internetno telefonijo, tokrat v kombinaciji z Microsoftovim odjemalcem MSN Messenger, ki se bo v kratekem razvil v tekmeca Skype-u. Palm pa je na sejmu končno prikazal pametni telefon Treo 700w, ki sloni na okolju Windows Mobile. Toshiba, Tatung in LG Electronics pa so na sejmu prikazali nove večpredstavne predvajalnike PMP, torej s podporo za video posnetke. Microsoft je prikazal tudi prihajajoče spletne storitve združene v okviru portala Windows Live, ki bodo usmerjene predvsem v okolje domače zabave, tudi v kombinaciji z okoljem Windows Media Center.

Bill Gates je na otvoritvi prikazal tudi nekatere prototipe računalniških naprav prihodnosti, ki so jih razvili posamezniki na nedavnem razpisu. Med njima sta najbolj zanimiva protoip ročnega računalnika z dvema zaslonoma in miniaturni računalnik, ki ga brez težave umestimo na knjižno polico. Omeniti velja seveda še Xbox 360, ki je ena najbolj vročih igralnih konzol za ta hip, povpraševanje pa presega ponudbo. Obse vsem je zanimivo, da je Microsoft obudil tudi tehnologijo SPOT za pametne ure, ki so jo predstavili že pred leti, vendar se ni prijela. Tokrat poskušajo z novimi prijemi in storitvami, povezanimi s storitvami servisa MSN.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji