Objavljeno: 7.1.2006

Telefonija na CES

Velika uspešnica preteklega leta je IP-telefonija, za razcvet katere je v veliki meri zaslužna programska uspešnica Skype. Po nakupu podjetja s strani avkcijskega portala eBay in po novih in novih uglednih igralcih na trgu VoIP (Microsoft, Google, Yahoo ...) je postalo jasno, da se bo tržišče razcvetelo in o tem pričajo tudi novosti, povezane z VoIP na letošnjem sejmu CES.

Skype se je povezal s kar sedmimi novimi partnerji, ki se ukvarjajo z zabavno elektroniko, ki mu bodo s svojimi izdelki poskušali pomagati pri poenostavljanju uporabe IP-telefonije. Predstavili so telefone, brezčične telefone, slušalke, mikrofone, dodatke za klasične telefone in druge naprave, s katerimi bodo lahko uporabniki telefonirali preko omrežja Skype brez uporabe računalnika. Novi partnerji so Creative, D-Link, IPEVO, Kodak, Panasonic in VTech Illustrate, na CES-u pa je zablestel še Netgear, ki je predstavil prvi brezžični telefon s podporo Skype, ki ga lahko uporabljamo v omrežjih Wi-Fi.

Na področju mobilne telefonije so še naprej priljubljeni pametni telefoni, ki združujejo lastosti klasičnih mobilnih telefonov in dlančnikov. Samsung je predstavli model i830, s katerim želi konkurirati priljubljenim Treom. Uporablja operacijski sistem Windows Mobile, ima 64 MB notranjega pomnilnika, 128 MB pomnilnika flash, razširljivo režo in 5,2-palčni drsni zaslon, ki skriva tipkovnico QWERTY. Samsung i830 je nekoliko lažji od Trea 700w, ima enako maso kot Treo 650, žal ne vsebuje kamere in ima nekoliko manjši zaslon.

Na področju mobilne telefonije je opazen trend čedalje večjih zmožnostih predvajanja glasbe v mobilnikih. Tako sta mobilne telefone z okrepljeno z glasbeno ponudbo predstavila Motorola in Sony Ericsson. Motorola ROKR E2 je nadgradnja t.i. iTunes telefona, ki uporablja OS Linux in seveda vsebuje predvajalnik glasbe. Na voljo so vrata USB 2.0, možnost 2 GB pomnilnika SD, radio in fotoaparat z ločljivostjo 1,3 megapik. Sony Ericsson W810i pa je nadgradnja modela W800, ki ima 20 MB vgrajenega pomnilnika in 512 pomnilnika na kartici MemoryStick.

Med velikim številom izdelkov, namenjenih telefoniji, je posebna atrakcija japonski "Skype To Go", ki bo v ZDA na voljo aprila. Napravo priključimo preko vrat USB na običajen osebni računalnik in že lahko začnemo s telefoniranjem. Črni telefon ima namreč 64 MB pomnilnika flash, na katerem je nameščena programska oprema Skype, tako da ni potrebna nikakršna namestitev, tudi strojne opreme ne. Uporabniki ima za lastne potrebe na razpolago 40 MB pomnilnika, cena pa še ni znana.

Netgearov telefon za Wi-Fi

Samsung i830

Skype to go

Motorola ROKR E2

Sony Ericsson W810i

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji