Objavljeno: 7.1.2006

Blu-ray in HD-DVD na CES

Saga o nasledniku DVD se nadaljuje tudi na največjem sejmu zabavne elektronike. Že lep čas o poenotenju standardov Blu-ray in HD-DVD ni več ne duha ne sluha, saj sta se oba tabora odločila samostojno prodreti na trg in poskušati iztrebiti tekmeca. Na CES-u se je dvoboj samo še zaostril, saj so se javnosti razkrile novosti, ki zabijajo zadnje žeblje v krsto enotnega standarda.

Tako so filmski studiji že napovedali podporo obema standardoma in predstavili naslove filmov, ki si jih bomo lahko ogledali v visoki ločljivosti. Sony je kot goreč zagovornik Blu-rayja seveda izkazal podporo samo slednjemu, med 20 filmi, ki bodo najprej na voljo na ploščah Blu-ray, pa so npr. Peti element, Drakula, Desperado, Hitch, Nevidno zlo, Apokalipsa danes, Robocop, SWAT, XXX in Sestreljeni črni jastreb. Studiji Warner Home Video, Paramount Pictures Home Entertainment, Universal Pictures, HBO Video in New Line Home Entertainment pa so skupaj naznanili kar 50 filmov za plošče HD DVD titles, med katerimi so Batman: na začetku, Bournova premoč, Marinec, Matrica in U2: Rattle & Hum.

Hitachi je predstavil prvo napravo s terabajtnim diskom in dvojnim snemalnikom, ki je zmožen sočasnega snemanja dveh oddaj v visoki ločljivosti. Naprava omogoča 128 ur snemanja in celo 1700 ur v razširjenem načinu predvajanja. Naprava zapisuje vse vrste plošč Blu-ray, DVD ali CD. Toshiba je predstavila svojo komponento za predvajanje nosilcev HD-DVD, Panasonic pa snemalno komponento Blu-ray, ki zapisuje na nosilce s kapaciteto 25 in 50 GB.

Panasonic je obelodanil tudi cene nosilcev Blu-ray, ki bodo v ZDA na voljo spomladi s kapacitetama 25 in 50 GB. Prvi bo na voljo za 18 dolarjev, drugi pa za 43, večkratno zapisljivi nosilci pa bodo stali 25 oz. 60 dolarjev. Omenimo še, da so na voljo že tudi prva programska orodja za delo z nosilci nove generacije. Nero je tako že predstavil Nero 7 Ultra Edition, ki bo zapisoval tako na nosilce Blu-ray kot tudi HD-DVD, medtem ko sta podjetji InterVideo in Ulead Systems napovedala samo podporo ploščam Blu-ray.

Presenečenje pa je pripravila Toshiba, ki je predstavila prvi prenosnik serije Qosmio z napravo HD DVD-ROM. Tako je omenjeni prenosnik postal prvi, ki omogoča predvajanje videoposnetkov v visoki ločljivosti, hkrati pa je eden izmed prvih opremljenih z Intelovo novo mobilno tehnologijo Centrino Duo. Zdaj torej že lahko čakamo na prvi prenosnik, ki bo vseboval napravo, ki bo znala tudi zapisovati na nosilce nove generacije.

Panasonicova snemalna naprava podpira Blu-ray

Prvi prenosnik s podporo HD-DVD je izdelala Toshiba

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji