Objavljeno: 6.1.2006

Računalniki na sejmu CES

Sejem CES je že vrsto let pomemben kraj za predstavitev novih strategij glavnih proizvajalcev osebnih računalnikov in tudi letošnji pri temu ni bil izjema. Začnemo lahko že pri družbi Intel, ki je na sejmu skupaj z Microsoftom napovedal skupno strategijo na področju osebnih računalnikov za domači kino oziroma zabavo. Strategija bo imela tudi razpoznavo ime v obliki naziva Intel Viiv, ki označuje osebne računalnike z Intelovo tehnologijo in operacijskim sistemom Windows Media Center, ki so preizkušeni in tesno sodelujejo med sabo. Doslej sta namreč podjetji na tem področju sodelovali bolj ohlapno, kar je pogosto povzročalo, da so bili izdelki preveč kompleksni za rabo. Zdaj naj bi se to spremenilo.

Intel Viiv logo.

Računalnik skladen s platformo Intel Viiv.

Intel je na sejmu razkril nadaljnje podrobnosti in strategijo na področju procesorjev, ki bo prvi sad dala že januarja v obliki novih mobilnih procesorjev Yonah, ki bodo prinesli tehnologijo dvojnih jeder tudi na področje prenosnikov. Da bi kupci v bodoče laže razlikovali računalnike s procesorji, ki imajo dvojna jedra, je Intel zaradi tega tudi uvedel nove logotipe Intel Core Duo za namizne računalnike in Intel Centrino Duo za mobilne računalnike. AMD glede strategij in logotipov seveda ni ostal dolžan Intelu. Na CESu so tako predstavili svojo strategijo, ki so jo poimenovali AMD Live, ki bo podobno kot Intel Viiv označevala večpredstavne računalnike. AMD Live med drugim predvideva, da bodo tovrstni računalniki podpirali prostorski zvok 7.1, Windows Media Center in TV tunerje, tako v namiznih kot prenosnih računalnikih.

Intel Core Duo.

Intel Centrino Duo.

AMD Live.

Na CESu je bilo moč videti tudi precej novih računalnikov. Dell je tako predstavil novosti za domačo rabo, ki vključujejo tovarniško "friziran" namizni računalnik Dell XPS 600 Renegade s procesorjem Pentium Extreme Edition z delovnim taktom 4,26 GHz. To je prvič, da se je eden od največjih proizvajalcev odločil za tak korak. Prav zanimivo bo videti, če mu bodo sledili tudi ostali. Pozornost je zbujal tudi prototip prenosnega računalnika Dell XPS Concept, ki ima kar 20-palčni zaslon ter z odklopljivo tipkovnico spominja bolj na namizni računalnik. Ali pa na namizni računalnik, ki ga lahko prenašamo. Če bo zanimanje dovolj veliko, se utegne zgoditi celo redna proizvodnja.

Dell XPS 600 Renegade.

Dell XPS Concept.

Eden prvih računalnikov združljivih s platformo Intel Viiv bo Sony VGX-XL100, ki prinaša trenutni zagon iz mirovanja, brezžično tipkovnico in omrežno povezavo, hkrati pa je eden prvih računalnikov, ki omogoča prikaz slike prek vmesnika HDMI, ki postaja vse bolj priljubljen na področju zabavne elektronike (televizorji, projektorji). Za zdaj ima vgrajen zapisovalnik DVD, Sony pa že obljublja nadgradnjo na zapisovalnik Blu-ray. Cena naj bi bila zelo zanimiva, v rangu 1.500 evrov. Zanimiv je tudi prenosnik Sony VAIO FE, ki je podobno kot tekmeci opremljen z okoljem Windows XP Media Center. Pozornost pa je pritegnil predvsem bralnik Sony Reader, ki omogoča branje elektronskih knjig in časopisov na napravi s tako imenovanim elektronskim papirjem. Gre za bralnik s 5-palčnim zaslonom, ki je nekoliko izboljšana različica tistega, ki je bil pred meseci predstavljen za japonski trg. Zdaj je pripravljen za ostanek sveta, omogoča pa prebiranje PDF dokumentov shranjenih notranjem pomnilniku ali karticah Memory Stick ali SD Card. Akumulator naj bi zadostoval za okoli 7.500 obračanj strani, kar bo dovolj denimo za prebiranje celotne knjige Vojna in mir.

Sony VAIO Media Center VGX-XL100.

Sony Reader.

http://www.cesweb.com

http://www.intel.com

http://www.amd.com

http://www.dell.com

http://www.sony.com

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji